Nyskridugrove er en bekkedal som når fra toppen av Galdhøpiggen sommerskisenter. Turen er på over 1 600 høydemeter, men krever en lang biltur for transport tilbake til skisenteret på Vesljuvbrean. Men med den prosjekterte gondolbanen i Bøverdalen – som vil få Norges soleklart største høydeforskjell – blir Nyskridugrove, Storbreen og området rundt enkelt tilgjengelig fra skiheis hele året.
Optimist
– Vi er i forhandlinger med grunneiere, og jeg oppfatter prosessen som positiv. Målet er å få en avklaring på om vi kan jobbe videre med prosjektet, og det målet er innen rekkevidde. Lom kommune er positiv, og begge parter har lagt mye ressurser i dette, sier initiativtaker Per Tore Berg, som for øvrig også eier overnattingsanlegget Storhaugen gård i Bøverdalen.
Planen er to gondoler fra Bøverdalen og opp på henholdsvis Kjelen (2 223 moh) og Juvasshøe (1 894 moh). Høydeforskjellen fra laveste til høyeste punkt i alpinanlegget er hele 1 714 meter. Til sammenligning har Norefjell skisenter Norges største høydeforskjell i dag, med litt over 1000 meter.

PLANEN: De svarte linjene viser hvor gondolene er tenkt plassert. Nyskridugrove ligger til venstre for heistrasé 1. Illustrasjon: Lom kommune
– Mer enn nok snø
Men planene – som har eksistert i over femten år, men ble sist lagt fram for Lom kommune i desember 2018 – har møtt motstand lokalt. Et av argumentene er at Lom er blant Norges mest nedbørsfattige områder, men det bekymrer ikke Per Tore Berg.
– Vi skal bygge i Bøverdalen, ikke Lom. Vi har gjort en rekke målinger med meteorologisk institutt, som viser at det er mer enn nok snø, og mye mer enn i Lom. Planen er helårsdrift, med skisesong fra november til 17. mai. Dermed vil anlegget under normale forhold avløse sommerskisenteret, sier Berg.
1,5 mrd
Han understreker også at Lom og Bøverdalen er godt rustet for å ta imot turister, men bare sommerstid.
– Om vinteren står mange hoteller og overnattingssteder tomme. Det ønsker vi å gjøre noe med.
Ifølge lokalavisa GD må det til investeringer på halvannen milliard kroner for å realisere alpinanlegget, og Berg sier han allerede har dialog med mulige investorer.
– Så snart prosjektet er avklart med grunneiere kan vi gå videre og jobbe med blant annet forprosjektering, arealplanlegging og finansiering, sier han.

SKITERRENG: Alpinanlegg-prosjektet i Bøverdalen innebærer blant annet skiheiser i dette terrenget, og høydeforskjell på over 1 700 meter. Arkivfoto: Tore Meirik