Det er mye du må tenke på når du skal ta bilder av skikjøring. Her får du flere gode tips, og noen praktiske eksempler, som gjør det enklere for deg å mestre faget. Vil du ha flere tips kan du trykke her for de beste tipsene fra Mattias Fredriksson eller her, for Thomas Kleivens beste knep.
Her er Richard Walchs beste tips for å ta gode ski- og snowboardbilder:
Under tipsene finner du tre praktiske eksempler!
1. Forbered deg godt
– Før du går i gang, bør du sette deg godt inn i sporten du skal fotografere. Jeg synes den beste måten å forberede seg på, er å se den på TV slik at du får en forståelse både for sporten og aktivitetene utøverne utfører. Har du personlig erfaring med sporten, er det enda bedre. Du får enda finere bilder hvis du virkelig kjenner sporten og kan leve deg inn i bildene du tar.
2. Hold fotoutstyret kaldt
– Når du fotograferer i snø og under kalde forhold, er det viktig at du sørger for at fotoutstyret har konstant temperatur. Hvis du fotograferer oppe i fjellene og vil ta en pause på en varm restaurant, bør du ikke pakke opp utstyret innendørs. Objektivet kan bli duggete i løpet av sekunder, og fuktigheten kan skade kamerahuset. Når du er ferdig med utendørsfotograferingen for dagen, plasserer du utstyret på et håndkle innendørs og tørker bort fuktigheten etter hvert som utstyret varmes opp.
3. Plasser deg strategisk
– Tenk alltid gjennom hvor i snøen du stiller deg opp og hvilken synsvinkel du har. Hvis du for eksempel fotograferer skihopp, kan du bruke vidvinkel og fotografere fra en lavere posisjon slik at du får med hele motivet. Hold deg på siden av hoppet, slik at du ikke befinner deg i landingsområdet. Pass på at du har en rømningsvei i tilfelle en av utøverne får problemer underveis i hoppet.
4. Det er ingen skam å snu
– Jeg har funnet ut at det beste stedet å fotografere skikjørere og snøbrettkjørere er utenfor løypene. Men vær forsiktig – du bør kun gå utenfor løypene hvis du har nødvendig kunnskap, utstyr og kanskje også en guide. Når jeg tar turen ut i bakkene, har jeg alltid med meg skredsøker, søkestang, spade, ABS-ryggsekk og radio. Bruk magefølelsen. Hvis du havner i en situasjon som oppleves som usikker, stopp og snu. Snakk med guiden og utøveren, og ta fornuftige avgjørelser i fellesskap.
5. Bruk manuell eksponering
– Husk å bruke manuell eksponering når du tar bilder i snøen – spesielt på klare og solfylte dager. Jeg bruker vanligvis følgende eksponering som et utgangspunkt:
1000 sek f/8 ved ISO 200 – og så justerer jeg etter behov mens jeg fotograferer.
6. Bruk sollys og skygger som naturlig lys
– Ha en kreativ tilnærming til lyssettingen. Prøv å bruke det naturlige, skarpe lyset og skyggene i omgivelsene. Overgangen mellom sol og skygge er for eksempel et bra sted for å ta bilder. Du kan også få spennende bilder med motivet i motlys, og det gjør også at du unngår utvasket høylys.
7. Serier
– Snøsport er fartsfylte aktiviteter, for eksempel snøbrettkjørere som svinger raskt i løssnøen, eller fristilkjørere som utfører triks i luften. Som fotograf ønsker du å fange tekniske detaljer på et øyeblikk. Når du tar actionbilder, kan du gjerne ta mange bilder i sekundet. På min Canon EOS-1D X tar jeg 12 bilder i sekundet med kontinuerlig autofokus, slik at jeg kan plukke ut det perfekte øyeblikket i etterkant.
8. Ikke utsett andre for fare
– Hvis du jobber med en utøver og skal fotografere et farlig stunt eller triks, bør du alltid forsikre deg om at utøveren er komfortabel med det. Pass på at du ikke utsetter andre for fare når du fotograferer i snøen. Det er aldri noen god grunn til å sette utøverne i fare for at du skal få et spektakulært bilde.
9. Hold ut
– Helt til slutt – gi ikke opp selv om forholdene i snøen blir tøffe. Det er ofte i slike situasjoner du får de beste bildene. Lev deg inn i bildene og forevige hele historien du ønsker å fortelle, men ha alltid sikkerheten i bakhodet.
I praksis:
Caja Schöpf i Warth, Østerrike
Den tyske frikjørerproffen Caja Schöpf setter utfor en fjellskrent i Warth i Østerrike. Jeg måtte bare sette min lit til at Caja ikke landet på meg siden jeg måtte stå i nærheten av nedslaget for å få den perfekte vinkelen.
Tatt med EOS-1D Mark III, EF16-35mm f/2.8L II USM
Eksponering 1/1600, f/5.6, 25mm, ISO 320
© Richard Walch. Canon-ambassadør
Rene Markreiter i Arlberg, Østerrike
I 20 minusgrader, litt sidevind og 30 cm med nysnø tar Rene en skarp venstresving og sender en sky av snø opp i luften før han avslutter med en «bottom turn» akkurat som en surfer. Jeg elsker dette øyeblikket fordi det viser det beste av snøbrettkjøring og surfing.
Tatt med EOS-1D Mark II, EF 70-200mm f/2.8L IS USM
Eksponering 1/800, f/9, 100mm, ISO 100
© Richard Walch. Canon-ambassadør
Rene Markreiter i Atlin, Canada
Isbrekjøring er et fantastisk fotomotiv, men det er også veldig farlig. Det er store bresprekker like i nærheten av den blå isen. Atlin-området er like stort som hele Tyrol og er en fenomenal lekeplass.
Tatt med EOS-1D Mark IV, EF 24-105mm f/4L IS USM
Eksponering 1/2000, f/8, 55 mm, ISO 200
© Richard Walch. Canon-ambassadør
Renilla i Allgau, Tyskland
En fantastisk pudderdag med 40 cm nysnø og blå himmel. Når du kombinerer det med Renillas enorme talent, kan ingenting gå galt.
Tatt med EOS-1D X, EF 24-70mm f/2.8L II USM
Eksponering 1/2000, f/9, 65mm, ISO 320