Utrolig mange bilder ble sendt inn i konkurransen, og alle bildene som ikke nådde finalen presenterers her på friflyt.no fram mot avsløringen av de fem beste bildene i høstens første utgave av bladet. Det store Fotonummeret som kommer i kiosken 15. august, og til abonnentene neste uke.

LES OGSÅ: Hvem vinner Fotokonkurransen?

Hovedpremien i konkurransen er valgfritt objektiv for 10 000 kroner fra Canon + en fotoprinter. I tillegg ligger Canons nye EOS 100d speilreflekskamera og kommende vinters splitter nye fotosekk fra Evoc i premiepotten.

Les mer om Fotokonkurransen her!

Alle bildene som ikke nådde finalen presenteres her på friflyt.no, og i galleriet ser du den andre av tre runder med blinkskudd som ikke nådde til topps. Som galleriet viser hadde ikke juryen noen enkel jobb!

En av jurymedlemmene er svenske Mattias Fredriksson, av mange ansett som verdens beste ski. Og sykkelfotograf. Mattias har hatt bilder på trykk i det meste som fins av actionsportsmagasiner, og han har skutt flere coverbilder enn noen annen innen ski- og sykkelsjangeren.

Mattias deler noen gode skifototips med oss:

1. Det hjelper ikke med et perfekt teknisk fotografi hvis prestasjonen foran kamera ikke er bra. Kjøreren du tar bilde av må se bra ut, og han elle rhun må kjøre tkenisk godt. Sørg for å få dine flinkeste skikompiser foran kamera, det er lov å være litt kritisk. Når jeg tar bilder av filk ute i terrenget er det en selvfølge at de har på seg sekk. Det er også lurt å passe på at de har friske farger på klærne, og fjern for all del hjelmkameraet! Etter hvert vil dere bli samkjørte, og det gjør jobben enklere for begge.

PS! Se filmen nederst i artikkelen, som beskriver det unike samarbeidet mellom Mattias og sykkelkompisen Janne Tjärnström!

2. Bær utstyret ditt bra! Det er viktig å gjøe det til minst mulig stress å finne fram kamerautstyret, og å ha det med seg. Investér i en skikkelig sekk, og gjør det minst mulig kranglete å ha med kameraet på tur. Dette utgjør stor forskjell!

3. Jeg bruker alltid manuelle innstillinger på kameraet. Autofokus kan funke hvis objektet du tar bilde av kommer mot deg, men ellers pleier jeg alltid å stille inn fokus først, gjerne med automatikken, men for så å skru av autofokus, og kun tenke på komposisjonen idet jeg tar bildet.

Også blender og lukker stiller jeg manuelt. Det er mest fordi det er en vane som henger igjen fra filmtida, men det gjør jo at du kan gjøre bildet lysere eller mørkere hvis du vil. Dessuten kan du jo ta masse testbilder, og se dem umiddelbart, i forkant. Det er en av de største fordelene med digitalfoto.

4. Tren under events! Events er en veldig bra måte å lære på. Ta masse forskjellige bilder, og hvis du lykkes med det, da lykkes du i hvert fall når du skal ta bilde av noe du har kontroll på senere.

5. På bilder av kjørere som hopper må du ha med et referansepunkt, som hoppkant eller landing. Ingen regel uten unntak, men sånne «guy-in-yhe-sky» bilder funker sjelden, og i hvert fall ikke hvis du ikke gjør det med overlegg og en tanke bak. Bildet blir mye bedre hvis det forteller noe om hvor kjøreren kommer fra eller hvor kjøreren er på vei.

Se flere av Mattias´ beste bilder på hjemmesiden hans!

Sykkelproffen Darcy Turenne har laget en fin film som viser den enestående samarbeidet mellom Mattias og syklisten Janne Tjärnström. Se filmen her: