XFree på XFestivalen 2024 er avlyst

XFree 2024 er avlyst

For første gang siden før pandemien var XFree igjen en del av norgescupen i frikjøring. Dessverre har været bydd på en rekke utfordringer.

Sist oppdatert: 12. april 2024 kl 12.24
Xfree
XFREE: Vanligvis kan publikum forvente rå kjøring fra snowboardere og skikjørere, men i år lå ikke forholdene til rette for å kunne fullføre konkurransen. Foto: Anders Holtet.
Lesetid: 3 minutter

XFree er ekstremsportfestivalen X2 sin frikjøringskonkurranse. I år var konkurransen også en del av norgescupen i frikjøring og det var derfor mange solide utøvere som egentlig skulle stille til start.

– Vi har satt post-covid rekord med 112 påmeldte i år fordelt utover ski og snowboard, damer og herrer. Dette til tross for strengere påmeldingsfrister i år, forteller Gaute Langørgen som har hatt ansvar for konkurransen sammen med Sigrid Håndlykken.

Mye vær

I mars har det vært varmerekorder på Sunnmøre, som i stor grad har påvirket snøforholdene.

– Det har vært en litt rar vinter på Sunnmøre. Det føltes som om våren kom i slutten av februar og vi har gått og ventet på et skikkelig dump siden det. Likevel vet jeg at folk har kjørt god snø i nord-øst i det siste. Likevel ble det for vanskelig å arrangere XFree i år på grunn av det vi dessverre ikke har noe kontroll over – nemlig været, sier Langørgen til Fri Flyt.

Langørgen sier videre at de har hatt lengre møter i forkant av avgjørelsen, sammen med de som er ansvarlige for sikkerheten under XFree.

– Der gikk vi gjennom ulike scenarioer og kom frem til at sannsynligheten for å få gjennomført konkurransen var svært liten.

MSP Tonje Kvivik Huck Yeah
Les også

Årets face

Vær og føre har ført til noen spennende døgn hvor det også har vært en del prat rundt hvilken face som egentlig skulle kjøres.

– Utgangspunktet vårt var å bruke samme face som de forrige to årene, Trollbotn i Ørsta skisenter. Det er en face som absolutt tilfredsstiller kravene for en frikjøringskonkurranse og er i tillegg svært publikumsvennlig. De siste årene har det vært rundt 400 mennesker som har sett på konkurransen! Så det er kjipt å avlyse en konkurranse som så mange ønsket å få med seg.

fjellside med snø
XFree: Slik vi alle håpte Trollbotn skulle se ut under årets frikjøringskonkurranse. Foto: Petter Westgaard

Deltagere

Gaute Langørgen forteller at det var mange påmeldte i år, og at det var mange navn som det hadde vært ekstra spennende å følge med på.

– På snowboard kan jeg trekke frem tidligere norgescupvinner Kine Skogland og Maria Hodne Riska (2. plass XFree i fjor og stipp på freeridelinjen ved Molde Folkehøgskole) på damesiden. På herresiden må jeg trekke frem Magnus Øxne og Ole Petter Vestli, som har levert toppplasseringer i tidligere norgescup-stopp, sier han.

– Blant ski damer kan jeg trekke frem Anna Skogum og Synva Finne. I klassen ski herrer kan jeg trekke frem mange navn, men vi kommer ikke unna fjorårets vinner Martin Venedik og hjemmehåpet Trygg Lindkjølen eller Vågå-kanonene Svein Løkken og Øystein Aasheim

Videre sier Langørgen at han håper så mange som mulig av profilene blir å se under X2 Festivalen, til tross for at høydepunktet for skiinteresserte ble avlyst.

– Vi håper på bedre føre neste år! I år er det nemlig best forhold for vannski.

SEIER: En strålende fornøyd Martin Venedik med beviset på at han gikk til topps i herreklassen ski under XFree. Foto: Naomi Papaya
Les også
Martin Venedik
SEIER: En strålende fornøyd Martin Venedik med beviset på at han gikk til topps i herreklassen ski under XFree i fjor. Foto: Naomi Papaya.
Publisert 9. april 2024 kl 12.05
Sist oppdatert 12. april 2024 kl 12.24
annonse
Relaterte artikler
annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen