Eivind Wergeland Jacobsen klokket inn den 18 kilometer lange Ersfjordtraversen på utrolige 4 timer og 37 minutter. Det er over ti minutter raskere enn Kilian Jornets rekord.
NY REKORD: Her er Eivind Wergeland Jacobsen på vei til ny rekord. Foto: Shanga Balendran
Lesetid: 3 minutter
Det var mandag denne uken at Eivind Wergeland Jacobsen (31) satte ut på det som ble ny rekord på den krevende Ersfjordtraversen i Troms.
I 2015 satte verdens beste fjelløper, Kilian Jornet, rekord over traversen med tiden 4 timer og 49 minutter. Den smadret Jacobsen denne uken.
– Jeg har løpt traversen to ganger tidligere, og jeg har også gått den flere ganger i rolig tempo. Min tidligere bestetid var 5:21 i 2018. Jeg ble inspirert til å prøve å løpe den raskt da jeg så video fra Kilian Jornet i 2015, sier Wergeland Jacobsen.
Da Jornet la ut video fra traversen i 2015 gikk den viralt. Jornet slo naturligvis rekord da han løp den for fem år siden – en rekord som stod frem til denne uka.
– Jeg fikk problemer med klokken min like etter Skamtinden da skjermen låste seg. Jeg trodde først at klokken hadde stoppet og tok derfor opp mobilen og startet Strava for å få GPS-spor fra deler av turen i iallfall. Heldigvis viste deg seg etter hvert at det kun var skjermen som hadde hengt seg opp, og at klokken hadde tracket normalt hele tiden.
Ingen kø
Wergeland Jacobsen, som er utdannet fysioterapaut, forteller om gode forhold på turen.
– Turen i seg selv gikk stort sett bra. Det var heldigvis ingen kø på klatrepartiene, og forholdene generelt var veldig gode med relativt mye snø på de enklere partiene til å være så seint på sesongen.
– Hvordan forberedte du deg til løpingen?
– Jeg hadde guidet traversen fire dager i forveien, og hadde dermed god kjennskap til forholdene i fjellet. Dagen før var jeg på sykkeltur med en kompis som planla å gå første halvdel av traversen dagen etter, og han kunne dermed tilby skyss ut til Rekvik om jeg ville prøve å løpe. Det var altså ganske spontant.
– Tror du tiden blir stående lenge, eller føler du det er mulig å løpe den enda raskere?
– Jeg tror det er mulig å løpe en god del raskere, men det krever jo litt logistikk å gjennomføre turen så det bidrar nok til at ikke så mange har prøvd seg enda. Det blir uansett aldri helt rettferdig å sammenligne tider på en slik tur da tiden vil variere betraktelig etter hvordan forholdene er i fjellet. Er det for eksempel gode snøforhold er det mye tid å spare i nedoverbakkene. Kilian Jornet kan sikkert løpe godt under 4 timer om han går inn for det og blir litt andpusten.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.