Ble truffet av lynet under ultraløp

Det var norske Silje Fismen (43) som omkom under ultraløpet Südtirol Ultra Skyrace i Nord-Italia sist lørdag. Det bekrefter Universitetssykehuset i Nord-Norge.

Sist oppdatert 31. juli 2019 kl 13.15
Det var i dette området i Dolomittene at den norske kvinnen ble truffet av lynet. Foto: Südtirol Ultra Sky Race
Det var i dette området i Dolomittene at den norske kvinnen ble truffet av lynet. Foto: Südtirol Ultra Sky Race

Det var uvær i området der det 121 kilometer lange løpet gikk, og løpsledelsen hadde stoppet arrangementet cirka en halvtime før den norske kvinnen ble truffet av lynet. Det var imidlertid flere løpere som fortsatt var ute i løypa mellom sjekkpunktene, og den norske kvinnen var en av disse. Det var i området nær Lago di San Pancrazio. 

Løpsledelsen skriver i en pressemelding på søndag at utøvere som hadde sett ulykken tilkalte nødetatene. Kvinnen fikk førstehjelp og ble fløyet med redningshelikopter til sjukehus i Bolzano. Der døde hun av skadene fra lynnedslaget. 

– Vi er sjokkerte og opprørte over hendelsen, og den tragiske ulykken. Vi sender vår dypeste medfølelse til familien, sier Josef Günther Mair, som er løpsleder i Südtirol Ultra Skyrace. 

Ifølge iTromsø fikk Politiet i Tromsø melding om ulykken og dødsfallet rundt midnatt natt til søndag. De kontaktet kvinnens pårørende. 

Onsdag bekreftet universitetssykehuset i Nord-Norge at det var Silje Fismen, ansatt som overlege ved sykehuset, som omkom.

«Det var med stor sorg vi mottok budskapet om at Silje Fismen omkom i en ulykke i Italia 27. juli i år. Våre tanker går til hennes familie», skrev sykehuset i en pressemelding.

Advarte om mulig uvær i forkant av løpet

Kristian André Aalerud deltok i maratondistansen, og ble nummer to totalt. Dette var hans andre løp av denne sorten, og han forteller at konkurransene gir mersmak.

Aalerud ble ikke berørt av uværet selv, men hørte om dødsulykken. Han tror ikke løpsledelsen kan klandres for ulykken.

– Da vi løp var det fint vær og varmt i Bolzano. På toppen vi skulle over var det litt tåkete og dårlig sikt, uten at det var noe ekstremt, sier han.

Løpsledelsen hadde tatt flere forholdsregler. 

– Vi ble informert om muligheter for uvær i forkant av løpet, og at løpsledelsen ville sende ut meldinger på mobil hvis løpet ble stoppet midlertidig eller avlyst, og også om stasjoner der man kunne komme ned fra løypa. Men ultraløperne startet fredag kveld, og de var fortsatt ute i løypa. Vi startet jo senere enn dem og var i mål på formiddagen, sier Aalerud. 

Kristian André Aalerud etter målgang på maratondistansen i Südtirol Ultra Sky Race i Bolzano i går. Foto: Anniken Helene Aalerud
Kristian André Aalerud etter målgang på maratondistansen i Südtirol Ultra Sky Race i Bolzano i går. Foto: Anniken Helene Aalerud

Var aktiv ultraløper

«I tillegg til å være faglig svært dyktig var Silje et utpreget friluftsmenneske og formidlet alltid sine opplevelse med stor og smittende entusiasme. Avdelingen har mistet en dyktig kollega og en god venn. Alle er sterkt preget av dette og vil savne henne sårt», skrev Universitetssykehuset i Nord-Norge i sin pressemelding på onsdag.

I slutten av mai vant Silje Fismen ekstremdistansen for kvinner i ultraløpet Lofoten Ultra-Trail, med tiden 32 timer og 46 minutter. Løpet er over 160 kilometer langt og strekker seg fra fjell til fjell frem til Svolvær torg. 

Les om Lofoten Ultra Trail her.

– Våre varmeste tanker går til familien og de etterlatte, sier Frank Hagen i The Arctic Triple til VG, og understreker at hendelsen vil prege løpemiljøet.

Som abonnent på ett av Fri Flyts magasiner får digital tilgang på alle plussartikler. Se for eksempel:

Publisert 31. juli 2019 kl 13.15
Sist oppdatert 31. juli 2019 kl 13.15
annonse
Relaterte artikler
annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen