10 ting du må ha med på høstferie-turen

Nå starter høstferien, og her får du noen gode pakketips til turen.

Sist oppdatert 26. september 2015 kl 16.59
TUR: Her finner du gode tips til hva du kan ha med deg på høstferie-turen. Foto: Matti Bernitz
TUR: Her finner du gode tips til hva du kan ha med deg på høstferie-turen. Foto: Matti Bernitz

Høstferien er primetime for fjellturer i Norge, og det er lite som kan matche norske fjell og skogers høstfarger. For å få maksimalt ut av turen er det viktig med riktig utstyr til enhver anledning.

Du må selvsagt være litt selektiv i utvalget. Det finnes en mulighet for at du ikke trenger alt på denne listen, men her serverer vi i alle fall ti gode tips til hva du kan gå til innkjøp av før høstferie-turen.

1. Bli mett

eta power
eta power

Primus har nærmest blitt en betegnelse på stormkjøkken ute, og med Primus Eta Power får du alt du trenger for et godt måltid. Den er enkel, sikker og stilfull. En god turkamerat for i underkant av 1500 kroner (144 euro). Mer om ETA-teknologien finner du her.

2. Finn fram

Introduction-saphirelwatch_2
Introduction-saphirelwatch_2

Ikke gå deg bort på tur, a. GPS-sportsklokker er i ferd med å gjøre sitt virkelige inntok på markedet, og med Garmin Fenix trenger det ikke å gå på bekostning av det visuelle. Naviger deg trygt frem med teknologien du trenger. Klokken koster i overkant av 4000 kroner. Mer om klokken finner du her.

3. Vær tørr på føttene

comfort-high-gtx-surround-m_graphite-skyblue_gho1_rgb_500x500
comfort-high-gtx-surround-m_graphite-skyblue_gho1_rgb_500x500

Gode tursko er et must for toppturene, og Mammut Surround med gore-tex gir deg alt du trenger av en god fjellsko til lange turer. Støvlene koster 2200 kroner for high-versjon, og 1800 kroner for low-versjonen.  Mer om skoen kan du lese her.

4. Få med deg alt

Skjermbilde 2015-09-24 kl. 14.14.19
Skjermbilde 2015-09-24 kl. 14.14.19

Det finnes utallige sekker på markedet, men et godt tips er Osprey Atmos AG 50 eller 65-liter. Den minste versjonen koster 2000 norske kroner, mens den større koster 200 kroner ekstra. Her får du all sekk du trenger for å ta meg deg utstyret på denne lista, i tillegg til en lang liste med tekniske detaljer.

5. Natta

fjellheimen_sl_camp1_2014_redigert_2
fjellheimen_sl_camp1_2014_redigert_2

Ingen fjelltur uten telt, og vil du virkelig sove godt kan du for eksempel bruke Helsports Fjellheimen Superlight 2-mannstelt. Prisen ligger på 8 575 norske kroner, og tekniske detaljer kan du lese på Helsports hjemmesider.

6. Isoler kropp og sjel

pata
pata

Begynner været å bite på bør du vurdere en god isolasjonsjakke. Det kan både være dunjakke eller PrimaLoft, og de fleste gode klesmerker har en eller annen form for isolasjonsjakke. Et alternativ er Patagonias Nano Air-jakke til 1699 norske kroner. Laget av hundre prosent nylon, og foret med FullRange. Selger du på 200 kroner ekstra får du også med hette.

7. Sov godt

mammut
mammut

Når alle klær er tatt på og teltet satt opp kan du trygt krype ned i soveposen. For eksempel Mammuts Kompakt 3-sesong, som holder deg varm så lenge gradestokken ikke kryper mye over minus. Perfekt til små-kalde høstkvelder, slik den du skal på i høstferien. Prislappen er på 1800 norske kroner. 

LES OGSÅ: UTEs test av vintersoveposer 

LES OGSÅ:  UTEs test av liggeunderlag

8. Solbriller

Solbrillor_Kask
Solbrillor_Kask

Det kan fort bli sol i høstferien, og da er solbriller viktig. Ikke minst for stilens skyld. Kask er kanskje mest kjent for ullundertøy og goggles, men har denne høsten lansert noen småfrekke solbriller. Prislappen er på 2999 kroner, men er til gjengjeld svært teknisk. 

9. Redd turen

61965_990_main_zoom
61965_990_main_zoom

Har du skikkelig, skikkelig uflaks med været kan regntøy være eneste løsningen. Her illustrert med regnbukse fra Helly Hansen. Det er ikke det mest behagelige å ta på seg, men det er det eneste som fungerer i ordentlig regnvær. Prisen er 899 norske kroner, og teknisk informasjon kan du lese her.

10. ...Kart og kompass

21-23-28
21-23-28

Du kan eventuelt også gjøre det enkelt, greit og sikkert. Slipp all moderne teknologi og gå til ditt lokale turistkontor eller sportsbutikk for å få et gammeldags kart og kompass. Den gjør samme nytten, til en særdeles redusert pris.

...Men dette holder selvsagt ikke til hele turen. Du bør også vurdere å ta med deg:

  • Turbukse og/eller regnbukse

  • Hansker

  • Fleecejakke

  • Ull- og/eller sytentisk undertøy

  • Oppvaskskrape fra Primus

  • Termokopp

  • Lue

God tur!

Publisert 2. juni 2023 kl 13.42
Sist oppdatert 26. september 2015 kl 16.59
annonse
Relaterte artikler
annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen