/ Twintip
 / X Games

Birk Ruud tok X Games-gull!

Birk Ruud leverte sitt livs run, og tok sitt første X Games-gull. Øystein Bråten havnet på tredjeplass.

Sist oppdatert: 19. mai 2018 kl 20.49
GULL: Birk Ruud tok gull i X Games. Øystein Bråten tok bronse. Foto: Kalle Hägglund
GULL: Birk Ruud tok gull i X Games. Øystein Bråten tok bronse. Foto: Kalle Hägglund
Lesetid: 3 minutter

Det ble maksimal spenning mot slutten av Big Air-finalen på Fornebu lørdag kveld: Med 85.33 poeng lå Birk Ruud på førsteplass før forhåndsfavoritt Henrik Harlaut kjørte sitt siste hopp for dagen. Der leverte Harlaut en nose butter dobbel cork 1620 tailgrab, men slet litt med graben. Dermed tok Birk Ruud gullmedaljen med trippel 1620 mute og switch dobbel cork 1440

– Det er helt ubeskrivelig å gjøre dette på hjemmebane. Jeg har hatt mye motgang og vanskeligheter. Å avslutte med gull er helt utrolig. Det er så deilig. Du skulle bare visst hvor deilig dette er, sier en rørt Birk Ruud til Fri Flyt etter konkurransen.

birk
birk

GULL: Her sikrer Birk Ruud gullet. Foto: Kalle Hägglund

Birk Ruud kjørte finalen sammen med Alex Hall etter å ha kvalifisert seg tidligere på dagen med et splitter nytt triks. Dette er Birk første medalje i X Games noensinne.

Ruud har hatt en trøblete sesong, og ble blant annet vraket til OL. Landslagstrener Luke Allen roser Birks vei til gullmedaljen.

– Han har lært mye, og det begynner å vise seg. Det vi har sett de siste dagene viser at han kjører smartere enn noen gang. Det skal bli interessant å se han fremover, sier Allen til Fri Flyt.

– Tror du han ville vise seg etter at han ble vraket?

– Det var en tøff avgjørelse, men det var basert på resultater. Det er ikke lett å ikke ta han med. Men han lærte mye av det, og han er på sitt beste nivå noen gang.

birk
birk

RØRT: Birk Ruud var tydelig rørt etter gullet. Foto: Brynjar Åmot

Best score for dagen fikk Harlauts vanvittige trippel cork. Det siste hoppet var derimot ikke godt nok.

– Han går stort. Dette er Big Air, og lander du så langt nede scorer du høyt. Det blir ikke mye bedre enn det. Dette er nesten perfeksjon, utbrøt ESPN-ekspert Tom Wallisch etter trikset.

Solid leverte også Øystein Bråten, som med bronse tok sin sjette X Games-medalje. Med en forward dobbel cork 1260 tail og switch dobbel 1440 tail tok tredjeplassen. Han roste de to andre etter konkurransen.

– Det er en stor prestasjon av Birk. Henrik også kjørte vilt. Det er kanskje det sykeste trikset jeg har sett. Jeg er veldig fornøyd med bronse også. Det er bra med folk, og forventingene mine er egentlig bare å få til det jeg skal. Pallplass er veldig kult. Men jeg må lære meg noen nye triks for å være helt i toppen, sier Bråten. 

Oystein
Oystein

BRONSE: Øystein Bråten sikret norsk dobbel på pallen. Foto: Kalle Hägglund

Dette er forøvrig den niende (!) pallplassen til Øystein på rad denne sesongen.

Før den siste omgangen var det duket for stor spenning. Like bak Harlaut ventet både Ruud og Bråten sammen med Fabian Boesch, alle med gode scorer og sjanse på gullmedaljen. Også Christian Nummedal leverte en solid første omgang med switch dobbel 1440 mute. Han leverte en solid trippel cork 1620, men fikk dårlig betalt. Dermed endte Nummedal utenfor pallen. Godt plassert gjorde også Alex Hall, som leverte solide 47 poeng i første omgang med dobbel cork 1260 seatbelt grab.

– Jeg var egentlig veldig fornøyd, og synes ikke jeg fikk så godt betalt. Men det er sånn det er, sier Nummedal etter konkurransen.

En av de virkelig store forhåndsfavorittene, James Woods, bommet på sine to første forsøk og var dermed ute av konkurransen.

HH
HH

VILT: Henrik Harlaut tok dagens beste triks. Foto: Kalle Hägglund

Vi tar forøvrig også med oss at Robert Ruud skapte både latter og oppmerksomhet hos ekspertene på TV med dette antrekket på start:

Publisert 19. mai 2018 kl 20.49
Sist oppdatert 19. mai 2018 kl 20.49
annonse
Relaterte artikler
DEN STORE X: Norge kan vise til gode resultater i X Games.
Snowboard live fra X Games i Aspen 2023

Live fra X Games - snowboard

KNOKKEL HOPP: Knuckle huck er blitt en av de mest populære konkurransene under X Games. Svenske Jesper Tjäder er invitert også i år. Foto: Monster Energy
Freeski live fra X Games i Aspen 2023

Live fra X Games - freeski

Marcus Kleveland
Syv norske utøvere klare for X Games

Slik blir årets X Games

Ingen støtte fra Stortinget

Nei til X Games: - Vedmodig og trist

annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen