På rundt 1000 meters høyde er mulighetene endeløse i Romsdalen for deg som skal på topptur og randonee. Selv om området kan by på spektakulære opplevelser som Kyrkjetaket og Store Venjetind, finnes det flere muligheter for deg som vil ha enkle toppturer.
Her har vi samlet seks fine skifjell, som bør være et alternativ når det er betydelig skredfare eller du skal på topptur med familie.
Tipsene i denne saken er hentet fra boken «Trygge Toppturer», hvor Espen Nordahl og Erlend Sande har vært redaktører. Turbeskrivelser og beskrivelser av fjellet er altså hentet fra boken.
For topptur i Romsdalen kan virkelig by på flotte opplevelser, ofte i dyp snø. Det er jo ikke tilfeldig at for eksempel verdens sprekeste fjellgeit, Kilian Jornet, har bosatt seg i Måndalen i Romsdalen.
Toppene nedenfor er klassifisert med det som heter KAST/ATES 1. Det betyr at turene går i et enkelt terreng. Alle turene går også under 30 grader, så lenge du følger turbeskrivelsen nøye.
Men husk at det også kan skje ulykker på fjell som tilsynelatende kan virke enkle. Samtlige fjell har faremomenter du må du hensyn til. Husk derfor å lese turbeskrivelsen godt før du drar ut på tur.
Går du utenfor, kan du fort havne i komplekst terreng og i områder hvor det kan gå skred. Husk å les deg opp på hvordan du kan vite om du er i skredterreng.
Det er derfor viktig at du har god kunnskap om snøskred også før du legger ut på disse turene. Særlig må du vite når du er i skredterreng, og hvordan du kan unngå det.
Hva må du kunne?
KAST 1, altså terrengklasse 1, betyr at det for det meste er slakt og oversiktlig terreng. Men du vil kunne måtte forholde deg til utløpssoner og mulige terrengfeller. Det egner seg ikke spesielt godt til større grupper, altså på mer enn 10 personer.
Ifølge Varsom er det viktig at du kan bruke snøskredvarselet, kunne kameratredning, gjenkjenne skredterreng og ha generelle ferdigheter i vinterfriluftsliv før du går på disse turene.
Det har også blitt lansert en terrengklasse 0, som altså er enda enklere terreng enn KAST 1.
Slik bruker du denne saken
Tekstene nedenfor gir deg et kortfattet innblikk i hva turen går ut på, og en overfladisk introduksjon til turene. Dersom du faktisk velger å gå turen, må du klikke på lenken som er i den løpende teksten.
Da får du opp en detaljert turbeskrivelse, som også tar hensyn til faremomenter på turen. Som abonnent på Fri Flyt har du selvsagt tilgang til disse sakene.
Halvor Hagen har også laget en egen bok med toppturer i Romsdalen, som er verdt å lese dersom du vil ha tips til enda flere turer.
Tarløysa (1086 moh.)
Turen til Tarløysa (Torvløysa) er lett, kort og har flott utsikt mot fjordlandskapet og bygdene rundt.
Turen er blitt en stor klassiker for de som setter behagelig opptur og flott utsikt høyt på listen over kriterier.
Tarløysa-massivet består av to topper i tillegg til hovedtoppen; Aksla i nord og Blåfjellet i sør.
Det er et parti med 30 grader helning like før toppen. Det er også skavler og bratt vegg øst fra Aksla og mot toppen. Men ruta i beskrivelsen går under 30 grader, og tar omtrent fire timer å gjennomføre.
Skarven i Skorgedalen (1048 moh.)
Turen til Skarven er en av de korteste i området og likevel en av de store klassikerne. Lett tilgjengelig, flott utsikt og en nedfart som ofte har god snø, er stikkord.
Fjellet er lett synlig mot nordvest fra Åndalsnes.
Selv om skituren går under 30 grader, er det viktig at du ikke krysser østflanken under Skarvens fortopp. Det er et av få områder på denne siden av fjellet som kan være skredutsatt.
Turen tar omtrent fire timer å gjennomføre.

SOM SMØR: Henning Opstad på vei ned fra Smørbottfjellet, Skorgedalen under High Camp Romsdalen.
Smørbottfjellet (1188 moh.)
Smørbottfjellet er et av de mest besøkte i området, lett tilgjengelig med flere nedkjøringsmuligheter og ofte fine snøforhold.
Fjellet har to topper som er omtrent like høye, men det er den østligste som er mest vanlig å gå på.
Selve botnen som har gitt navnet til fjellet er godt skjermet for vær fra nord, øst og vest og holder lenge på snøen.
Turen her går under 30 grader, og tar omtrent fire timer å gjennomføre.
Men vær oppmerksom på smeltehull i det myrlendte terrenget langs østsiden av elva. Det er skavler på østsiden og nordsiden av toppen.
Storhesten (1023 moh.)
Fra Venjedalssetra, er turen til Storhesten, med sine 650 høydemeter, en rask vei til en fin skiopplevelse. Turen er jevn, stigningen slak og utsikten flott.
Turen går du på drøyt tre timer, og ruta går i terreng som er under 30 grader. Den har ingen spesielle faremomenter, så lenge du følger turbeskrivelsen nøye.

STORHESTEN: En fin tur for nybegynnere. Foto: Corey Proulx
Skarven i Innfjorden (1100 moh.)
Turen til Innfjordsskarven er lett, du er tett på fjorden og etter hvert som du stiger i høyde får du et utrolig flott utsyn til landskapet rundt.
Turen er med sine 4,3 kilometer litt lengre enn de andre i denne saken, og tar omtrent fem timer å gjennomføre. Ruten som er beskrevet går i terreng under 30 grader.
Men det er også viktig at du holder deg i det slake terrenget.
Kaldtinden (1115 moh.)
Turen til Kaldtinden er lettgått og har flott utsikt. Fjellet har en tydelig østvendt rygg og er godt synlig når du kommer fra Innfjorden mot Måndalen.
Turen er drøyt 4 kilometer, og tar fem timer å gjennomføre.
Turen som er beskrevet går i terreng under 30 grader. Men pass på at du ikke kjører for langt sør på den konvekse Venåskollen. Kommer du lenger ned enn 900 moh. Blir det vanskelig å traversere tilbake.