Tarløysamassivet består av to topper i tillegg til hovedtoppen, Aksla i nord og Blåfjellet i sør. Fjellet har en enkel atkomst fra Nysetra (400 moh) og har moderate flanker mot vest. Mot øst er Tarløysa bratt og lite tilgjengelig. 

ATKOMST/PARKERING: Fra rv 64 ved Holmemstranda kjører du Nyseterveien (bomvei) til parkeringsplass på Nysetra (400 moh).

Opp 1.1.1 Nordvestryggen - Normalveien 

Fra parkeringsplassen følges den store ryggen mot Aksla. Terrenget er lett å gå i og utsikten mot fjordlandskapet i vest er et godt påskudd for å bruke god tid på oppturen. Like før Aksla bratner det noe til og man følger en rampe mot sør til Midtryggen. Videre følges ryggen til toppen av Tarløysa.

Tid: Kort 2-4 timer

Høydemetre: 680 høydemeter

Lengde: 3,2 km

Bratteste parti: 25 grader 

Faremomenter: Vær oppmerksom på skavler på østsiden av ryggen før toppen. Veggen under er høy og bratt.

Kast: 1

Vanskelighetsgrad: Enkel

LES OGSÅ: Turbeskrivelse Smørbottfjellet med flere rutealternativer

NED 1.1.1 Nordvestryggen - Normalveien / E1 / LV

Følger samme vei ned Tarløysa som opp. Ryggformasjonen som ruta følger det meste av veien hoder sjelden lenge på løssnøen. 

Når: Januar – april. 

Farer: Stein. Vær oppmerksom på at det er mye stein i terrenget. Etter mindre snøfall kan disse være skjult, men likevel være der..

Himmelretning: Nordvest

Lengde nedkjøring: 680 m

Bratteste parti: 30 grader 40 m (1080 moh – 1040 moh) 25 grader 50 m (850 moh – 900 moh)

Tips: Etter kraftig vestavær er det ofte avblåst på normalveien. Ta turen like etter snøfall eller som en ettermiddagstur senvinters mens det fortsatt er godt med snø og sjanse for soloppvarming.

Kast: 1

Vanskelighetsgrad: Enkel

NED 1.1.2 Vestflanken / E2 / V

En bratt variant fra toppen av Tarløysa rett ned til Rygjerdsetra.

Fra toppen kjører du den korte og bratte, nordvestvendte toppflanken og dreier mot fjorden (vest). Terrenget er noe konvekst her, men ta sikte på en svak renneformasjon nord for toppryggen.

På ca 900 moh får du oversikt over resten av flanken og kan velge nordvestvendt flanke til venstre eller vestvendt renne rett ned. Hold høyden i overkant av Rygjerdsetra mot traktorvei som leder tilbake til bomveien. Herfra er det 350 meter å gå opp til parkeringsplassen.

Når: Mars – april

Farer: Stein. Vestsiden er ofte avblåst. Skred. Vær sikker på snøforholdene dersom du vil kjøre på vintersnø.

Himmelretning: Vest

Lengde nedkjøring: 680 m

Bratteste parti: 32 – 38 grader 260 m (900 moh – 640 moh)

Tips: Du har oversikt over linja fra veien opp til Nysetra. Sjekk om det stikker opp mye stein før du legger i vei (det er dårlig oversikt fra toppen). Nedkjøringen gjøres vanligvis på soltint vårsnø.

Vanskelighetsgrad: utfordrende

Kast: 2

LES OGSÅ: Turbeskrivelse Nordre Trolltind

Tarløysa 1086 moh Toppturer i Romsdalen
Bratt og utsatt: Toppartiet på Sørøstflanken har ingen formasjoner som vil fange opp en utglidning og gir ingen rom for feil.

Opptur Tarløysa/Blåfjellet 1000 moh

Blåfjellet er Tarløysas fortopp i sør. Toppen lett synlig fra parkeringsplassen i Skorgedalen med den bratte og sørøstflanken. Selv om fjellet er lettest å nå fra Nysetra, beskrives her oppturen fra Skorgedalen som følger Østryggen fra Nesskaret. Herfra har man god oversikt over Sørøstflanken og det blir lettere å gjøre gode vurderinger for nedkjøringen. 

Østryggen er uansett en flott og luftig rute opp, uavhengig av hvor du vil kjøre ned. Den gir storslått utsikt mot Romsdalsfjella egner seg godt dersom du vil ha en krevende rundtur på fjellet. 

Turen er i sin helhet krevende og det forutsettes at man velger riktige forhold både for opptur og nedfart.

ATKOMST/PARKERING: Parkeringsplassen i Skorgedalen.

Opp 1.1.3 

Fra parkeringsplassen følger du vestsiden av Fuglehaugen hyttefelt til sørenden av Selsetervatnet. Om det er trygt på vannet, kryss rett over. Om ikke følg østsiden rundt det. Ta sikte på laveste punktet i Nesskaret og fortsett letteste vei opp den østvendte ryggen til topps. 

Tid: Middels 3-5 timer

Høydemetre: 700 hm

Lengde: 5,2 km

Bratteste parti: 35 – 40 grader 160 meter (640 moh – 800 moh)

Faremomenter: Utglidning. Om det er hardt, bruk stegjern og isøks.

Utstyr: Stegjern og isøks

Vanskelighetsgrad: Komplekst

Kast: 3

Se samleartikkel med flere turforslag i Skorgedalen og Nysetra

Ned 1.1.4 Sørøstflanken / E3 / MV

Sørøstflanken er krevende og forutsetter helt stabile snøforhold. 

Nedfarten følger enkleste vei ned den bratte flanken. Det er brattest og mest utsatt i toppen.

Etter hvert gir flanken mer terreng, og små ryggformasjoner kan gi ulik soleksponering og mulighet for å velge underlag. Ved skoggrensen lønner det seg å holde høyden mot sporene fra oppturen for å unngå motbakke.

Når: Februar til mars

Faremomenter: Skred. Her går det jevnlig flakskred etter snøfall. Vær også oppmerksom på at det er bratt svaberg og vegetasjon under snøen. Når det blir varmt nok, løsner snøen helt ned til underlaget.

Himmelretning: Sørøst

Lengde nedkjøring: 600 høydemeter

Bratteste parti: 43 – 45 grader, 200 høydemeter (980 moh – 780 moh) 35 – 40 grader, 200 høydemeter (780 moh – 580)

Tips: Turen opp sørøstflanken av Tarløysa egner seg best på soltint snø. Fint vær og nattefrost kan gi forhold som gjør det mulig å skøyte inn til foten av Nesskaret, gå opp ryggen med stegjern og være i rett tid til å få soltint snø på nedfarten.

Vanskelighetsgrad: Komplekst

Kast: 3

Se alle sakene om toppturer i Romsdalen

Tarløysa-Toppturer-i-Romsdalen-3
Fra toppen av Tarløysa har du fantastisk utsikt. Både utover mot kysten og som her, innover mot de kjente Romsdalsfjella. Foto: Halvor Hagen