Hvite fjelltopper og grønne daler. Tørre klipper og fint skiføre. Ettermiddager med bading og grilling. Kun fantasien setter grenser for hva man kan gjøre på fine maidager i Romsdalen. Det er kort avstand mellom klatring, stiløping, sykling og bratt skikjøring.
Dagen kan starte på Norafjell med tradklatring. Klippen får sol tidlig på dagen og har noe for de fleste nivå. Etter å ha utfordra svapsyken i noen timer og deretter rappellert ned, kjører man innom tindehovedstaden Åndalsnes.
En is i sentrum er en perfekt pause mellom aktivitetene. Kjøreturen fra sentrum til Vengedalen tar et kvarter og her finner man bratt skikjøring i ettermiddagssol. Kløfta mellom Store og Lille Vengetind kalles Vestgjelet, og blant mye alpint terreng er dette et relativt greit alternativ.
Den nest høyeste toppen i Venjetindmassivet har en nordvestvendt flanke som kan by på noen av de flotteste og bratteste skilinjene i området. Her kan man finne tørr snø langt uti mai. Toppturen til Litle Venjetind (Lille Vengetind) er svært alpin og har parti som krever klatrekompetanse for å kunne ferdes trygt.
Man kan selvfølgelig også starte dagen med løping på tørre stier i ytre strøk og så buldring eller sportsklatring på ettermiddagen. Eller bruke dagen til Langfjorden rundt på sykkel, før grilling og bading i fjæresteinene i ettermiddagsola. Mai i Romsdalen har det beste fra både sommer- og vintersesongen.
Finnantraversen på Trollstigen
Trollstigen åpner vanligvis i midten av mai, og her møtes sunnmøringer og romsdalinger som aldri blir lei av skiturer.
Man kan kjøre opp til 800 meter over havet og starte rett fra bilen. Unngå folkevandringen opp til superklassikeren Alnestind og vend snuten heller mot Bispevatnet. Kryss den nordlige delen av Finnanbreen opp til ryggen, og følg ryggen fra nord til sør. Ryggen er luftig og med noen klatreopptak av grad 3, samt en rappell ned i skaret før man når toppen. Fra toppen kan man kjøre ned ryggen mot Alnestind, eller hvis man har god kontroll på breen, kjøre direkte øst fra toppen og inn på den sørlige Finnanbreen.
Utstyr: Øks, stegjern og noen sikringsmidler. Tau til ryggklatring og til en 20 meters rappell
Når:Trollstigen åpner vanligvis rundt midten av mai, men til forskjellige tidspunkt hvert år på grunn av snøforholdene
Parkering: Ved Trollstigen Kafè eller 500 meter lengre opp ved enden av Alnesvatnet
SPEKTAKULÆRT ALTERNATIV: Finnantraversen byr på både fin skikjøring og luftig tinderangling - midt på sommeren.
Den vinterstengte turistveien over Trollstigen har åpnet, og noen av landets fineste skitopper er plutselig svært lett tilgjengelig.
Risset på Norafjell
Like opp i Romsdalen, der dalen blir trangere og veggene høyere med Trollveggen på den ene siden og Romsdalshorn på den andre, ligger Norafjell.
Klippen er sørøstvendt og ligger som en konveks ut i dalen. Vind som presser seg ned dalen og formiddagssola gjør at veggen tørker raskt, her er det ofte forhold tidlig etter regnvær. Man slipper også å forholde seg til faren for vårskred under klatringen. Her finner man nesten noe for alle nivå, og det blir brukt for å komme i gang med uteklatresesongen på egne sikringer. Men for de som ikke trenger å varme opp kileklatre-psyken kan man gå rett på Risset, et sabla fint og bratt fingerriss, landets første 7+ på kiler som ble førstebesteget av Hans Christian Doseth i 1980.
Klatring: Moderat til hard sva- og rissklatring over flere taulengder. Etablerte rappellankre
Guidebok: Romsdal Sportsklatring fra 2022
KLASSIKER: Norafjell har mye fin klatring å by på. Risset (7+) er Norges første rute på graden. Her er Opp Tokle Sæbø på vei opp.
Løpetur i Romsdalen innbyr til mektige naturopplevelser. Regn med stor utsikt og melkesyre på denne turen.
Vestgjelet på Vengetind i kveldssol
Man kommer ikke unna Vengetindane i Isfjorden når det er snakk om bratt vårskikjøring.
En eller annen variant på Vengetindane i god og trygg vårsnø er noe som burde være på alle brattskikjøreres liste, og mai er den beste måneden for å få det gjort. Midt mellom Store og Lille Vengetind ligger en renne som ikke er like bratt og krevende som resten av fjellet. Vestgjelet holder seg stort sett på 40 grader, og bader ofte i deilig kveldssol på våren.
Parkering: På grusparkering ved Vengedalsvatnet
Tur: Samme vei opp og ned. Utløpet av renna kan være åpen foss, og unngås på vei opp ved å gå ryggen på venstre side
Kilian Jornet har nok en gang gjort seg bemerket for spektakulær skikjøring. Tidlig onsdag morgen kjørte han sammen med David Lindgren ned østeggen av klassikeren Store Vengetind på ski.
Sportsklatring på Mjelvahammaren
Romsdalens mest tradisjonsrike felt, og et av de mest populære.
Vind og gode solforhold gjør at veggen tørker raskt, selv om enkelte av rutene kan ha noe vannsig. Våte snøskred kan komme helt ned over klippen på varme vårdager, spesielt på venstresiden av feltet. Flere fikk seg nok en støkk da et klipp på internett viste klatrere som hang på klippen mens et stort snøskred gikk over de for noen år siden.
Svakt overhengende og hard klatring kjennetegner feltet. Det er noen enklere alternativer på høyre side, men nå for tiden når folk sender et månedlig beløp til gutta i UK for å makse ut innesesongen, burde det være overkommelig å starte rett på klassikerne.
Etter å ha varma opp med en av de flotte rutene Seksuelt overførbar (7-/7) med et delikat crux, eller Antikristian (7) med et pumpende crux går man over på den brattere delen av veggen. Her finner man klassikere som Vårkåt (7+/8-), Moments of magic (7+/8-) eller Hull i himmelen (8+).
Guidebok: «Romsdal Sportsklatring» fra 2022
Obs: Se på avstand hvor mye snø som ligger i toppen av fjellsiden over feltet, man er også utsatt på anmarsjen opp til feltet
Romsdalen er ikke bare norsk fjellsports vugge med Trollveggen, Romsdalshorn og Vengetind med sine store vegger. I dalen fins også temmelig fin klippeklatring – i storslåtte omgivelser.
Langfjorden rundt på sykkel
Sykkelturen fra fergekai til fergekai rundt Langfjorden er en av de finere sykkelturene i området.
Langs fjorden på smale veier, med flott nasjonalromantisk fjord- og fjellutsikt. Start turen fra Sølsnes fergekai mot Eidsvåg, inn til sykkelbygda Eresfjord og over fjellpasset Vistdalsheia på 500 moh. Turen avsluttes i kveldssol langs sørsiden av fjorden til man kommer til fergekaien på Åfarnes. Coopen i Eresfjord er omtrent halvveis og en perfekt plass for en pause med kaffe og bolle.
Lengde: 98 kilometer
Start/slutt: Ferga Sølsnes-Åfarnes. Start fra Sølsnes for å makse solforholdene hele veien
EN SVING MED UTSIKT: Ole-Jørgen Lian koser seg med en slitsom motbakke og nydelige omgivelser på vei opp Vistdalsheia ved Kurt-Asle Arvesens hjembygd Eresfjord. Foto: Tore Meirik
Høyeste punkt er 500 meter over havet. Foto: Tore Meirik
For en syklende toppturentusiast kan det være relevant å vite at fjellet i bakgrunnen er Vikesoksa. Og syklisten i forgrunnen er Ole-Jørgen Lian. Foto: Tore Meirik
Om du spør en sliten padleboms baki en kassebil i Chile i november eller en proff elvepadle-amerikaner i bar overkropp i California i april om Nedre Rauma så kan jeg garantere at bomsen eller baris-kjekkasen garantert:
1. Drømmer om å padle Nedre Rauma, eller
2. Har padla nedre Rauma og vært stiv i ryggen etterpå.
Ingen padlestrekning i verden har så store og padlebare dropp, ingen bæringer (hvis du har ferdighetene riktignok) og er så lett tilgjengelig som padleturen fra Kleivfossen like ved grensa til Innlandet og fossen Purkhola. Sistnevnte heter Flemmingfossen i padlekretser, etter at den ble padlet først av den norske padlelegenden
Flemming Vatne og amerikaneren Jay Kincaid. Enhver elvepadler må ta Nedre Rauma under beltet eller to-do-lista. Stram opp hodet og stabiliseringsmusklene rundt ryggrad og nakke, så er du klar. Heldigvis er det nokså enkelt å bære rundt hvert eneste stryk hvis du psyker ut.
Optimal vannstand: 10-15 m3 (måleren heter Rauma v. Stuguflåten, på sildre.nve.no)
Guidebok: Norway - The Whitewater Guide av Jens Klatt og Olaf Obsommer
Tjuvtriks: Sørg for at boofen sitter i hoppbakkestryket. Du ser det godt fra veien når du kjører shuttle.
VERDENSKJENT KLAS- SIKER: Fossene i nedre del av Rauma er verdenskjente blant elvepadlere. Ikke uten grunn. Dette er andre stryk på strekningen, ved samløpet med Ulvåa. Foto: David Sodomka
Løping i ytre strøk
Ønsker man å lufte løpeskoene i mai er de små toppene på nordsiden av Romsdalsfjorden et yndig turmål. En halvtimes kjøretur fra Åndalsnes, helt nord på Rødven-halvøya, ligger Skåla /
Litleoksen (667moh) og Raudsetfjellet (525 moh) med snøfrie stier. Begge har fantastisk utsikt mot Molde og havet den ene veien, og Romsdalsfjella den andre.
Parkering: Ved Landresetra på Rødvenhalvøya. 30 min kjøretur fra Åndalsnes.
Løping utendørs kan være både gøy og utfordrende. Det beste er at du kan løpe nesten hvor som helst. Likevel kan det være nyttig å vite litt om både hvilke joggesko som egner seg, og få tips til fine steder å løpe.
Buldring på Skiri
Steinene i skogen på Skiri i Romsdalen blir av mange regnet som et av Norges beste buldreområder. Her finner man store steiner fint plassert i en eventyrlig skog. Mygg og knott kan gjøre dette området til en ulevelig opplevelse midtsommer, men på våren er det god stemning.
Klassikere som Gjermund Eggen (6C), Eggedosis (6C+) og Purkespranget (7B) er verd å kjenne på, men her finnes også mye fin buldring på lavere grader.
Parkering: Parkering i skogen på venstre side av veien 200m etter gården på Skiri
Obs: For å fortsette det gode forholdet til grunneier skal man unngå opphold som kommer i konflikt med fiske og fisketurisme, og ikke være her under hjortejakta på høsten
Her er en guide til deg som vil orientere deg om fjellene mellom Trollstigen, Trollveggen og det kongelige hoffet i Romsdalen.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.