- Det er moro at man allerede har begynt å kjempe om rekorder der. Det blir en kul rekord å kjempe om i fremtiden. Jeg tror det er en bra tid, og jeg har troen på at den kan bli enda bedre etterhvert, sier skiproff Stian Hagen til Fri Flyt.

Annonse

Randoløperne Malene Blikken Haukøy, Martin Andersen og Lars Erik Skjervheim har de siste ukene planlagt turen med mål om å gå Høgruta (bedre kjent som Jotunheimen Haute Route) i Jotunheimen på under et døgn. De satte ut på den lange, og tunge ferden klokken 04.00 natt til fredag, og var etter 18 timer og 29 minutter framme ved siste stopp - Krossbu. Dermed satte de den første rekorden over ruta.

Ruta er 94 kilometer lang, og går over 7500 høydemeter.

- De har gjort en veldig sterk innsats, mener Hagen.

Kan bli slått

Sammen med Johan Wildhagen startet Hagen den nye rekordruta i fjor. På grunn av en rettighetsstrid heter ruta den nå omdøpt til Høgruta i Jotunheimen. Femdagersruta går over de fem fjelltoppene Besshø, Surtningssui, Glittertind, Galdhøpiggen og Storbjørn. Randotrioen hadde ifølge sportssjef for landslaget, Jo Mork, strålende forhold underveis.

- Hvor raskt tror du det er mulig å gå ruta?

Det er litt vanskelig å vurdere, for jeg har ikke sett det for meg. 18 timer og 29 høres ut som en ganske bra tid, men jeg tror med erfaringer at man kan få noen ideer på hvor man kan spare inn noen timer. Med vill gjetting gjetter jeg at man kan korte ned tiden med 3-5 timer, sier Hagen.

Håper flere kaster seg på

Han håper at flere nå kaster seg på i rekordkampen. Han har selv tenkt på å sette en rekord på ruta, og mener nå han kan få et spark bak til å gjøre det.

- Jeg har vært gira på å prøve selv, men har ikke fått det til. Hvem vet, kanskje dette kan bli en konkurranse etterhvert? Jeg synes det er moro at folk er interesserte, forteller han.

Blikken Haukøy, Andersen og Skjervheim hadde med seg alt de trengte på kroppen. Hyttene langs stien er ikke åpne, så det er derfor heller ingen mulighet til å få i seg ekstra mat og drikke. 

- Det er mange faktorer som spiller inn. På denne tiden av året er ikke hyttene åpne, så det er heller ikke mulig å få tilgang til ekstra mat og drikke, forteller Hagen.

Tiden på 18 timer og 29 minutter er dermed stående rekord på Høgruta. På Instagram la ikke trioen skjul på at turen virkelig kostet krefter.

Omtrent sånn gjekk store deler av gårsdagen for seg. Tre litt slitne typar veg opp mot ein fjelltopp i strålande vær. Me var innom eit utal flotte fjell, dalar og turisthytter. 7500 høgdemeter og 95 kilometer på 18 timar og 29 minutt uten noko støtte undervegs. Alt me brukte undervegs låg i sekken eller på magen frå me starta, utenom vatnet me fant i opne elver. Det var ikkje alltid like lett å avslå kaffi og cola frå blide hyttefolk me passerte og ikkje noko eg eigentlig vil anbefale å avslå heller, men har du satt deg eit dumt mål så er det berre å bite i det sure eple og takke høffelig nei. Godt jobba Martin og Malene eg er imponert! Takk til Jo Mork, Morten Nordli, Mikkel Frodahl og Magnus som i siste liten kasta seg rundt for å bistå, og ikkje minst takk til TV2 som gadd å springe på kryss og tvers i jotunheimen i heile går for å forevige skituren vår. Følg med på TV2magasinet neste laurdag visst du er nysgjerrig på korleis turen arta seg. #høgerutajotunheimen #hauteroutejotunheimen

Et bilde publisert av lars erik skjervheim (@leskjervis)