- Det er moro at man allerede har begynt å kjempe om rekorder der. Det blir en kul rekord å kjempe om i fremtiden. Jeg tror det er en bra tid, og jeg har troen på at den kan bli enda bedre etterhvert, sier skiproff Stian Hagen til Fri Flyt.

Randoløperne Malene Blikken Haukøy, Martin Andersen og Lars Erik Skjervheim har de siste ukene planlagt turen med mål om å gå Høgruta (bedre kjent som Jotunheimen Haute Route) i Jotunheimen på under et døgn. De satte ut på den lange, og tunge ferden klokken 04.00 natt til fredag, og var etter 18 timer og 29 minutter framme ved siste stopp - Krossbu. Dermed satte de den første rekorden over ruta.

Ruta er 94 kilometer lang, og går over 7500 høydemeter.

- De har gjort en veldig sterk innsats, mener Hagen.

Kan bli slått

Sammen med Johan Wildhagen startet Hagen den nye rekordruta i fjor. På grunn av en rettighetsstrid heter ruta den nå omdøpt til Høgruta i Jotunheimen. Femdagersruta går over de fem fjelltoppene Besshø, Surtningssui, Glittertind, Galdhøpiggen og Storbjørn. Randotrioen hadde ifølge sportssjef for landslaget, Jo Mork, strålende forhold underveis.

- Hvor raskt tror du det er mulig å gå ruta?

Det er litt vanskelig å vurdere, for jeg har ikke sett det for meg. 18 timer og 29 høres ut som en ganske bra tid, men jeg tror med erfaringer at man kan få noen ideer på hvor man kan spare inn noen timer. Med vill gjetting gjetter jeg at man kan korte ned tiden med 3-5 timer, sier Hagen.

Håper flere kaster seg på

Han håper at flere nå kaster seg på i rekordkampen. Han har selv tenkt på å sette en rekord på ruta, og mener nå han kan få et spark bak til å gjøre det.

- Jeg har vært gira på å prøve selv, men har ikke fått det til. Hvem vet, kanskje dette kan bli en konkurranse etterhvert? Jeg synes det er moro at folk er interesserte, forteller han.

Blikken Haukøy, Andersen og Skjervheim hadde med seg alt de trengte på kroppen. Hyttene langs stien er ikke åpne, så det er derfor heller ingen mulighet til å få i seg ekstra mat og drikke. 

- Det er mange faktorer som spiller inn. På denne tiden av året er ikke hyttene åpne, så det er heller ikke mulig å få tilgang til ekstra mat og drikke, forteller Hagen.

Tiden på 18 timer og 29 minutter er dermed stående rekord på Høgruta. På Instagram la ikke trioen skjul på at turen virkelig kostet krefter.