Jotunheimen Haute Route, langturen gjennom Jotunheimen, ble lansert med brask og bram i fjor. Etter bare ett år har interessen for turen blitt stor.

HØGRUTA

Jotunheimen Haute Route, nå Høgruta Jotunheimen, er en 5 - 6 dagers topptur gjennom Jotunheimen. Ruta går over flere 2000-metertopper, inkludert Glittertind og Galdhøpiggen, og innom betjente hytter. Hver etappe er ca. 15 km, med 1000 - 1500 meter stigning.

Etter modell av den klassiske Haute Route i Alpene har ildsjelene Stian Hagen og Johan Wildhagen, sammen med DNT Oslo og Omegn, utviklet Høgruta. Mange samarbeider om den nye ruta, blant annet DNT, Lom kommune, hyttene langs ruta og reiselivet i Gudbrandsdalen.

www.jotunheimenhauteroute.no

–­ Til nå i år har det vært over 250 stykker, mot 100 i fjor første året, forteller Christian Sulheim på Leirvassbu. Han driver turisthytta, og var initiativtaker i 2011 til å få til en langtur gjennom Jotunheimen, og er en av dem som har brukt mye tid på prosjektet i samarbeid med Turistforeningen og de sju hyttene som er med.

LES OGSÅ: Populære Høgruta

LES OGSÅ: Et sikkert vårtegn

Stian_og_Christian-2118
Initiativtakerne Stian Hagen og Christian Sulheim. Foto: Christian Nerdrum

I over to år ble det jobbet med Jotunheimen Houte Route. Men før sesongen startet i år ble navnet endret til Haute Route Norge Høgruta Jotunheimen. 1. april 2014 valgte nemlig Eidsbugarden – som ikke hadde vært med på prosjektet – å søke om varemerkeregistrering av det samme navnet.

–­ Vi tar til etterretning at han har gjort det han har gjort, det har vi påklagd, i tillegg har vi skifta navn, sier Sulheim. 

Eidsbugarden søkte om registrering av varemerke innenfor flere grupper, men fikk godkjent innenfor: Lær og lærimitasjoner, Klær, fottøy, hodeplagg, øl, og ikke-alkoholholdige drikker. I november sendte de på ny inn søknad om å få godkjent flere grupper som fikk avslag i første runde, blant annet innenfor beverting, midlertidig innlosjering, transportvirksomhet, organisering av reiser, opplæringsvirksomhet, og sportslige aktiviteter. Stort sett det samme som DNT og Høgruta driver med.

DNT (som her representerer Høgruta) sendte inn klage allerede etter første søknad, og mener de er rettmessig innehaver av varemerket «Jotunheimen Haute Route». De mener dette allerede er et innarbeidet navn hos dem.

Dette er Eidsbugarden uenige i, og mener ikke dette var relevant på det tidspunktet de søkte, som er det tidspunktet som gjelder. Eiendomsinvestor og eier av Eidsbugarden, Ola Moe, vil ikke kommentere saken til Fri Flyt før den er ferdigbehandlet, og har også engasjert advokat.

LES OGSÅ: Vi gikk Jotunheimen Haute Route

DNT valgte å endre navn, i stedet for å vente på en avgjørelse fra Patentstyret, for å komme videre med turprosjektet gjennom Jotunheimen.
– Navnebyttet har vi i felleskap gjort sammen med de andre fjellstuene som nå står bak ruta. Det er uansett utfall greiest slik saken står i dag. Vårt fokus er å gi fjellfolket som besøker oss gode opplevelser. Dette prosjektet har hatt så mye engasjement og godt samarbeid, at det fortjener ikke dette rotet, sier Sulheim.

LES OGSÅ: Lesernes 38 supertips til bedre en topptur

SPreke turdeltagere nyter solen i hytteveggen. Foto: Erlend Sande
SPreke turdeltagere nyter solen i hytteveggen. Foto: Erlend Sande