/ Topptur

94 kilometer og 7500 høydemeter på 18 timer

Malene Blikken Haukøy, Martin Andersen og Lars Erik Skjervheim kom fram til Krossbu sent fredag kveld etter en fantastisk ferd gjennom Høgruta i Jotunheimen.

Sist oppdatert 15. mai 2015 kl 14.25
SLITNE NÅ: Malene Blikken Haukøy, Martin Andersen og Lars Erik Skjervheim unner seg en pust i bakken på toppen av Galdhøpiggen. Foto: @malenehau
SLITNE NÅ: Malene Blikken Haukøy, Martin Andersen og Lars Erik Skjervheim unner seg en pust i bakken på toppen av Galdhøpiggen. Foto: @malenehau

«Som de første i historien til å fullføre på under 24 timer var det en ubeskrivelig god følelse å nå siste fjell Storebjørn og vite at det få minutter med cruising til mål på Krossbu», skriver Martin Andersen på sin Instagramkonto. 

«Ja!!!! Storebjørn...», var lagkamerat Lars Erik Skjervheims kommentar på sin Instagram-konto rundt klokka 22. En halvtime senere var de framme og hadde fullført Høgruta på 18 timer og 29 minutter.

– Det er veldig moro at de får til dette, sier Sondre Kvambekk, sogndalstudenten som prøvde på samme rute for noen uker siden.

Han lå godt an etter å ha gått drøyt halvparten av ruta, men måtte gi seg på grunn av dårlig vær ved Spiterstulen. Kvambekk tippet tremannslaget inn på mellom 16 og 17 timer, tida tyder på at siste del av ruta ble enda tøffere enn ventet.

– Det å få i seg nok mat og drikke er en stor utfordring. Dessuten er det lett for å få gnagsår som kan gi problemer på slutten. Jeg tok av meg støvlene mange ganger for å lufte beina, sier han. 

Storebjørn
Storebjørn

TOPP STEMNING: Fra toppen av Storebjørn er det (nesten) bare nedoverbakke igjen til Høgruta avsluttes ved Krossbu. Foto: @leskjervis

Randoløperne Malene Blikken Haukøy, Martin Andersen og Lars Erik Skjervheim har de siste ukene planlagt turen med mål om å gå Høgruta (bedre kjent som Jotunheimen Haute Route) i Jotunheimen på under et døgn. De satte ut på den lange, og tunge ferden klokken 04.00 natt til fredag, og var etter tolv og en halv time (rundt 16.30) fremme ved den fjerde av totalt fem topper - Galdhøpiggen

Sportssjef for randolandslaget, Jo Mork, fulgte løperne på nært hold hele veien, og kunne melde om perfekt føre på Galdhøpiggen for rekordjagerne.

- Det er så bra som det er mulig å få det. Det blåser litt, men det er helt knall, fortalte Mork til Friflyt.no ved 15-tida. Da var de tre randoløperne på vei opp mot Norges høyeste fjell. 

Som lokal har han tatt stor del i organiseringen, selv om initiativet kom fra løperne selv. Han fortalte at de hadde håp om å klare ruta på mellom 17 og 18 timer. 

- De ligger bra an, men det er fremdeles et godt stykke igjen. Det begynner å dra seg til, så dette blir spennende, forteller Mork.

På Instagram skriver Skjervheim: "Slagen gjeng på Spiterstulen? Det var i alle fall ganske godt å sitte litt.."

To-topper-fra-rekordsuksess_ordinary_1200
To-topper-fra-rekordsuksess_ordinary_1200

TOPP DAG: De tre har valgt en fantastisk dag til sitt rekordforsøk. Her er bilder fra tidligere på dagen. Foto:@leskjervis

Sondre Kvambekk fikk ikke med seg at et rekordforsøk var i gang før han hørte om det fredag. Han understreker at han slett ikke er bitter for at Skjervheim, Blikken Haukøy og Andersen ble de første til å fullføre Høgruta på under et døgn. Men han har lyst til å prøve å slå tida neste vår.

– Jeg vil i alle fall prøve, sier han. 

Publisert 15. mai 2015 kl 14.25
Sist oppdatert 15. mai 2015 kl 14.25
annonse
Relaterte artikler
annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen