Årets telemarkbindinger

Nye aktører og (enda) en ny standard gjør at det igjen svinger i markedet for telemarkbindinger.

Sist oppdatert: 20. januar 2015 kl 10.03
Om du velger telemark, randonne eller splitboard - utstyret bør fungere når du skal på tur! Foto: Sandra Lappegard
Om du velger telemark, randonne eller splitboard - utstyret bør fungere når du skal på tur! Foto: Sandra Lappegard
Lesetid: 3 minutter

Mens det har vært en rivende utvikling på randobindinger, har markedet for telemarkbindinger vært ganske uendret siden Rottefella kom med sin NTN-norm for snart ti år siden. Men nå er markedet i endring, og det endrer seg raskt. Godt nytt for de som har hold fast ved telemark eller for de som lurer på å starte med denne edle svingen.
Da NTN kom, måtte Rottefella kjempe mot den etablerte 75 mm-standarden. Den kampen har de aldri helt vunnet, slik at markedet lenge har vært delt mellom de som holder fast på trofaste 75 mmløsninger og de som har tatt steget til NTN.

LES OGSÅ: Telemarkstøvler 
LES OGSÅ: Jotunheimen Haute Route

Mange 75mm-bindinger som ble utviklet på 90-tallet er fortsatt å få kjøpt, mer eller mindre uendret. Men de siste årene har stadig flere eksperimentert med egne løsninger basert på sko med Dynafittupp som for eksempel Scarpa TX og F1. I flere år har man kunnet kjøpe et kit fra et garasjefirma i USA, som sammen med en tech frambinding ga deg dette oppsettet. Men i år er det to komplette tech-baserte telebindinger på det norske markedet – en italiensk og en fra Finnmark.
Den store fordelen er vekt. Selv den slankede gåversjonen av NTN (Freedom) er en tungvekter sammenlignet med den nye generasjonen.

freedom__
freedom__

ROTTEFELLA NTN Freedom rottefella.no
System: NTN
Da NTN kom, var innsalget basert på mer kraft i skia og enklere bruk. Freedom er den letteste NTN-versjonen fra Rottefella, men den veier fortsatt inn på 805 gram per binding. Flexen kan reguleres ved å bytte power-tubes. 805 gram, 3199 kr 

axl_
axl_

22 DESIGNS Axl twentytwodesigns.com
System: 75 mm
Blant de som sverger til 75 mm er dette for mange et førstevalg. Sterk, driftssikker og med tre forskjelliger innstillinger på kabelposisjonen. Jo lenger bak kabelen er festet, jo stivere vil bindingen oppleves. Solid og enkel gåfunksjon.
885 gram, 2999 kroner

LES OGSÅ: 15 lette toppturer

atk_
atk_

ATK Race Newmark Concept atkrace.it
System: Tech
Markedets i særklasse letteste telemarkbinding. Mens andre tech-baserte bindinger gjerne har en klassisk kabel bak hælen, er det i ATKs tilfelle vingen rundt tuppen på skoen som låses når nedoverturen starter. 
360 gram, 4900 kroner

moonlight_
moonlight_

MOONLIGHTSKIS Pure Tele moonlightskis.com
System: Tech
Finnmarkingene i Moonlightskis har laget denne lette, nye bindingen. Hælwiren kan festes i tre ulike posisjoner for å oppnå ønsket kjørefølelse. Bindingen kommer også i en full rando utgave med tech-hælbinding. Da får man mulighet til å kjøre med både låst eller løs hæl. 450 gram, 3999 kroner
 

LES OGSÅ: Alpenes beste toppturer

Publisert 20. januar 2015 kl 10.03
Sist oppdatert 20. januar 2015 kl 10.03
annonse
Relaterte artikler
annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen