Utviklingen på stisykler har gått mot stadig mer robuste og allsidige sykler. Sammenlignet med bare få år tilbake har nye stisykler mange flere funksjoner som vi forventer er på plass fra start. Noen av disse er med på å øke prisen på syklene. Samtidig har disse funksjonene bidratt til at 2019-generasjonen stisykler er bedre enn alle tidligere generasjoner, naturlig nok.

FORBILLEDLIG: Alu-modellen av Stumpjumper er langt nede på Specializeds rangstige. De slurver likevel ikke med slangeføringen. Alle vaiere og slanger er godt festet.
De siste årene har forventningene til stisyklene økt. Vi forventer nå at til dels grove stisykler skal ha effektivt tråkk og demperoppheng. De bør ha justerbare dempere med god vandringskvalitet. Drivverket på alle syklene i denne testen er funksjonelle og effektive 12-delte grupper. Alle syklene kommer utstyrt med fjernstyrte senkepinner og alle syklene har solide og kraftige hjul og dekk, samt kraftige bremser.
Brede styrer på mellom 760 og 780 mm har blitt standard. I tillegg har stemlengdene gått ned til mellom 45 og 60 mm.

TESTBESTE: GT har tatt seg råd til både karbonramme og Pike-gaffel på sin rimelige Force Expert.
Det er vesentlig mer fokus på funksjon og robusthet enn det er på lav vekt på dagens stisykler. Dette gjør at de rimeligere variantene skiller seg noe mindre fra sine dyrere søsken på dette området. Hovedforskjellene på syklene i denne testen og dyrere modeller av tilsvarende sykler vil først og fremst være på demperenhetene. Andre forskjeller i utstyr, hjul og rammematerialer vil ha liten funksjonsmessig effekt, utover det å kutte vekten med noen hundretalls gram.
Alle syklene i denne testen er allsidige stisykler. Noen av dem kan regnes som endurosykler.

MANGE MULIGHETER: Rocky Mountains Ride9-løsning lar deg finjustere geometrien i 9 forskjellige innstillinger. Vi fant lykken i slakeste innstilling.
I utgangspunktet satt vi opp en plan om å teste rimelige aluminiumssykler med 29er-hjul. Vi valgte likevel å ta med modellen fra GT som både har karbonramme og 27,5-hjul. Dette er en helt ny modell fra GT og er merkets eneste stisykkel med passelig mengde vandring. GT Force er også kjent som sykkelen som brukes av verdens for tiden beste endurosyklist, belgiske Martin Maes.
Syklene har blitt testet på varierte stier i Oslo-området. Hver testsyklist har optimalisert sykkeloppsettet så godt som mulig før hver testrunde. Dette innebærer oppsett av dempere, bremsehendler og styreoppsett, samt setehøyde. Syklene har blitt veid slik de kom levert til oss. Noen med slanger, andre med slangeløst oppsett. Alle vekter er oppgitt uten pedaler.

LETTE OG KVIKKE: Hjulene på Rocky Mountain Instinct er lettest i testen. Dekkene er supre, men hjul-ene litt mindre robuste enn på de andre syklene.
NB: Poengene er ikke direkte sammenlignbare med poeng gitt i tester av andre sykler tidligere. Poengskalaen er relativ til syklene i denne testen og den aktuelle pris og kategori.
Om testerne
Øyvind Aas (42)
Øyvind har drevet med terreng- og stisykling siden 1991 og syklet på alle verdens kontinenter. Som redaktør og tester i Terrengsykkel har Øyvind testet flere hundre terrengsykler det siste tiåret.
Sykler helst: Tekniske stier i Oslo-marka, både oppover og nedover, gjerne med høy puls og tidtagning.
«Specialized Stumpjumper kombinerer store hjul, mye vandring og lettsyklet følelse. Finishen er forbilledlig og dekkvalget gir ekstra selvtillit nedover.»
Kristoffer H. Kippernes (33)
Redaktør Terrengsykkel
178 cm
76 kilo
Kristoffer har testet sykler i et tiår. Han bor 100 meter fra Nordmarka i Oslo og benytter seg flittig av nærområdet på alle typer terrengsykler. Han har syklet flere stier i Norge enn de fleste i arbeidet med boken Stisykling i Norge, og bruker stisykkelen like mye som oppdagelsesverktøy, som fornøyelsesverktøy.
Sykler helst: Smale stier i bakgården, eller opp-dager nye stier i det ganske land.
«GT Force er bygd som en tanks, og føles ekstremt tillitvekkende nedover. At det går an å vinne Enduro World Series-ritt med denne sykkelen kan jeg skjønne.»
Anders Hovdenes (31)
Data Scientist i DNB
187 cm
76 kilo
Anders Hovdenes har to senior-NM-gull, og EM-bronse som junior og vise til som rundbanesyklist. Tidenes yngste vinner av Birken sluker nå vanligvis tusenvis av høydemeter på tung endurosykkel i jakten på den gode stisyklingsopplevelsen.
Sykler helst: Endurostier i Sogndal og kronglete stier i Oslos østmark.
«Med tall som hører hjemme på en moderne endurosykkel var forventningene til Whyte S-150-s nedover høye. Likevel overrasket sykkelen positivt med imponerende balanse mellom stabilitet og lekenhet.»

EGEN-KOMPONERT: Trek har egen, unik demperteknologi i RE:Aktiv-bakdemperen. Den gir super kontroll på bakhjulsvandringen.

NESTEN: Kjedestagsbeskytteren på Trek Slash er litt for kort til å beskytte der kjedet slår mot staget ved vippepunktet.

KLASSISK OG FUNGERENDE: Leddet kjedestag, Horst-link, er en velprøvd måte å sikre aktiv demping og godt grep på. Her på Whyte S-150S.

RIPER: Den fine setepinneklemma på Whyte-sykkelen holder solid på setepinnen, men det skjuler seg noen skarp kanter nedi seterøret som ripet opp setepinnen.