– Det er besluttet obduksjon av den omkomne, men mye tyder på at dødsårsaken er mekaniske skader og ikke kvelning. Skredet gikk inn i en terrengfelle i form av skog, sier politistasjonssjef i Rauma, Roar Mordal Hilde, til Fri Flyt.
Det var den svenske mesteren i randonée, Erik Johansson (32), som omkom i skredulykken på Moanebba fredag 6. januar. En annen fra turfølget ble alvorlig men ikke livstruende skadet i ulykken.
– Det kan virke som de har valgt en trasé som går lengre mot vest enn den som vanligvis blir brukt til Moanebba. Det var sterk vind da ulykken skjedde, sier Hilde, som gir de lokale redningsmannskapene honnør for viktig bidrag i aksjonen.
– Været vanskeliggjorde bruk av helikopter, og vi i politiet er svært glade for hjelpen fra Røde Kors-mannskapene, som gjorde en formidabel innsats i ulykken, sier han.
Turen på Moanebba går i utgangspunkt utenfor skredterreng, i terrengklasse 1. Det var faregrad 2 - moderat snøskredfare - da ulykken skjedde, med skredproblemet fokksnø.
– Det var mye og kraftig vind ulykkesdagen, med flakdannelse også ned mot tregrensen. Det er ikke noe problem å gå turen på Moanebba helt trygt, også på høyere faregrad enn 2, men det fins heng på fjellet hvor skred kan gå og det var i ett av de områdene skredet gikk, sier tindevegleder Halvor Hagen.

LOKAL EKSPERT: Halvor Hagen er tindevegleder, skredobservatør og forfatter av boka Toppturer i Romsdal. Arkivfoto: Tore Meirik
Han er svært godt kjent i området, og forfatter av boka Toppturer i Romsdalen. Hagen var i området like etter ulykken, og lagde denne observasjonen i regobs like etter skredet. Dagen etter var han på plass igjen, og lagde denne observasjonen på Moanebba.
Fredagens ulykke i Romsdal er den andre dødsulykken i snøskred i Norge denne vinteren. Nyttårsaften omkom en 58 år gammel mann i skred i Hemsedal. Begge ulykkene skjedde på faregrad 2 - moderat skredfare. De hadde også til felles relativt tynt snødekke, terrengfelle og fokksnø som skredproblem.