Politiet og NVE vil hindre skredulykker i ny kampanje

Vil forebygge dødelige skredulykker med QR-kode

De fleste skredulykker med dødelig utfall skjer i Troms, samtidig som antall besøkende toppturturister er økende. Nå har politiet sammen med NVE gjort tiltak før høysesongen går i gang.

Sist oppdatert 18. mars 2023 kl 07.00
FOREBYGGENDE: Denne plakaten kan i teorien redde liv.
FOREBYGGENDE: Denne plakaten kan i teorien redde liv.

Vinteren 2021-2022 ble totalt 95 personer tatt av snøskred i Norge, hvor totalt fem omkom. I denne statistikken fra varsom.no, er det tydelig at Troms har de fleste snøskredulykkene.

Nesten halvparten av ulykkene skjedde i Troms, mer presist 43 tilfeller, hvor fire hadde dødelig utfall.

Skal få skikjørere mer bevisste

Som et tiltak for å få topptur-entusiaster mer bevisste på sikkerheten i vinterfjellet, har Troms politidistrikt sammen med Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) laget en plakat, med en QR-kode som tar deg direkte til varsom.no.

Enkelheten i plakaten er gjennomgående; scan koden med kameraet og kom rett inn på skredvarslingen, med den hensikt at flere vil benytte seg av den.

– Tanken bak plakaten er at den skal være synlig der folk ferdes, og slik gjøres oppmerksom på viktigheten av å sjekke skredvarselet om man har tenkt seg på topptur, sier Merethe Samuelsen, politioverbetjent i Troms politidistrikt.

Kombinasjonen av bratte fjell og store snøfall frister naturligvis mange skikjørere fra fjernt og nær.

– Stadig flere besøker fjellene våre i Troms, både lokale og tilreisende, både nordmenn og utlendinger. Dette medfører at flere er eksponert for skredfare, sier Samuelsen.

Sofiatinden snøskred Lyngen
BRATTE FJELL: Troms er preget av mye potensielle skredfarer. Her fra Sofiatinden i Lyngen. Foto: Frode Hansen/Lyngen Røde Kors

Hun presiserer at folk flest har god kunnskap om lokale forhold og trygg ferdsel, og kan gjøre gode vurderinger og ta trygge turvalg.

Noen har likevel ikke samme kunnskap og erfaring, og politioverbetjenten ser en tendens til at flere søker til brattere skikjøring nå enn tidligere.

Det klare rådet hennes for å unngå å bli tatt av snøskred er å bruke snøskredvarslingen på Varsom.no, lese hele skredvarselet og forstå skredproblemet. Og ikke minst holde seg unna skredterreng, utløpsområder og terrengfeller.

Skredplakaten skal opp mange steder

Hva er det som gjør Troms så utsatt for snøskred i forhold til andre toppturområder i Norge?

– Vi har mange vakre, høye, bratte og komplekse fjell i vårt distrikt. Mange av fjellene ligger ved kysten, og her kan både vær og vindforhold påvirke snøen på en annen måte enn på innlandet. Tromsøområdet er eksponert for polare lavtrykk, og har de siste årene hatt et værbilde som har gitt utfordrende forhold i fjellet, forteller Samuelsen.

Målet med den nye skredplakaten er at flest mulig av de som kjører ski i distriktet skal få med seg budskapet om å sjekke skredvarselet før de legger av gårde. Gjengangeren er at noen ikke tar gode nok vurderinger, og i fjellområder som preger Troms kan dårlige beslutninger få fatale konsekvenser.

Politioverbetjenten sier at politiet har distribuert denne skredplakaten til næringslivet, og her har særlig reiselivet bidratt til å spre plakaten. Den er sendt ut til alle kommunene i distriktet, slik at de kan spre den i sine kommuner. Den henger også på flyplassene i Tromsø, Bardufoss, Evenes/Harstad og Sørkjosen.

Leiebilselskaper, Troms fylkestrafikk, sportsbutikker, matbutikker og andre steder folk ferdes har også hengt denne plakaten opp. I tillegg er den sendt til de frivillige hjelpeorganisasjonene, og andre lag og foreninger. 

– Plakaten er blitt møtt positivt av alle, både næringslivet og andre. Alle ser nytten i å forebygge at noen blir tatt i snøskred, og politiet er takknemlig for alle som bidrar til å publisere plakaten og budskapet. Vi har ingen å miste, verken lokale eller tilreisende, avslutter Samuelsen.

LES MER: Hvordan leser vi snøskredvarselet?

Publisert 19. mars 2023 kl 07.00
Sist oppdatert 18. mars 2023 kl 07.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen