Moderat skredfare i helgen

– Uforutsigbare og vanskelige forhold

Snødekket oppleves som stabilt mange steder, men plutselig kan det «smelle». – Kombinasjonen vedvarende svakt lag og moderat snøskredfare er uforutsigbar og vanskelig, men slik er det i store deler av Norge nå, melder skredvarslingen.

Sist oppdatert 4. januar 2024 kl 14.17
VANSKELIG Å FINNE: Du kan (og bør) grave så mye du vil, men det er vanskelig å få klare svar fra snøen slik forholdene er i store deler av Norge nå. Skredproblemet vedvarende svake lag er uforutsigbart og vanskelig. Dette er fra jakt på skredproblemer i Storlidalen i romjula. Foto: Siv-Elin Skogen
VANSKELIG Å FINNE: Du kan (og bør) grave så mye du vil, men det er vanskelig å få klare svar fra snøen slik forholdene er i store deler av Norge nå. Skredproblemet vedvarende svake lag er uforutsigbart og vanskelig. Dette er fra jakt på skredproblemer i Storlidalen i romjula. Foto: Siv-Elin Skogen

Dette er snøskredutfordringene som gjelder i store deler av Nord-Norge og indre deler av Sør-Norge fram mot helgen.  

Skredproblemet Vedvarende svakt lag er umulig å se på overflaten, man må grave i snøen for å finne problemet - altså det svake laget. Og hvis man graver og finner noe - eller ikke - er det veldig vanskelig å vite hvordan man skal tolke det man finner, selv for eksperter. 

– Dette er den situasjonen vi synes er vanskeligst å formidle. Det er ikke sikkert du får noen faretegn som drønn eller sprekker, selv om det er mulig å løse ut skred, sier vaktleder i skredvarslingen, Jostein Aasen. 

Han er på jobb for skredvarslingstjenesten til Norges Vassdrags- og Energidirektorat (NVE), som melder faregrad to - moderat skredfare - for mesteparten av Norge mot helgen.

vedvarende svakt lag
SYMBOL: Dette er tegnet for skredproblemet Vedvarende svake lag .- som er krevende å forholde seg til.

– Sannsynligheten er ikke veldig stor for å løse ut snøskred som skiløper, men skjer det kan skredet bli stort nok til å være farlig. Det svake laget ligger nå mange steder under harde eller tykke lag med snø, og det blir færre steder hvor en person kan påvirke det svake laget. Sannsynligheten er størst for å løse ut et skred der snødekket er tynt, og i kanten av fokksnøflak der flakene er tynne eller myke, melder medievakt Solveig Kosberg i Varsom.no.

Det er viktig å lese varslene nøye, noen deler av regionen er gjerne mer utsatt enn andre. 

– Vil man være helt trygg bør man unngå skredterreng helt. Under slike forhold er det mulig å løse ut skred på avstand, derfor kan også utløpsområder være utsatt. Bruk varsom-appen til å finne ut hvor skredterrenget er, sier Kosberg.

kart
VIKTIG INFO: Varsom-appen viser hvor skredterrenget er - og kanskje enda viktigere; hvor det ikke er skredterreng.
snøskred snøras skred
Les også
Publisert 4. januar 2024 kl 14.13
Sist oppdatert 4. januar 2024 kl 14.17
annonse
Relaterte artikler
Skredekspert Markus Landrø sin analyse

Derfor har det vært så skumle skredforhold

Catherine «Kasha» Rigby
Catherine «Kasha» Rigby (1970 - 2024)

Skiprofil omkom i skred

snøskred
Moderat og betydelig skredfare i helgen

Fortsatt snøskredfare i fjellet

snøskred som har gått i vann
Fortsatt stor skredfare

– Lett å løse ut skred

annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen