– Vi fikk melding om at det var tre som var tatt i skredet og at det var ni i et reisefølge. De øvrige seks personene har drevet kameratredning og har gravd frem de tre som nå er erklært døde. Men de har jobbet hjerte-lungeredning på stedet, sier operasjonsleder i Troms politidistrikt, Karl-Erik Thomassen til TV 2 Nyhetskanalen.

Torsdag ettermiddag gikk det altså et nytt snøskred i Lyngen i Troms. Ifølge de første meldingene skulle to personer være savnet, men ifølge politiet er det altså tre personer som er omkommet.

Annonse

Politiet fikk melding om skredet klokken 14.30. Klokken 15.28 ble de tre bekreftet omkommet. De omkomne er tre franske menn i 60-årene.

– Store ressurser i sving på skred i Lyngen. I følge melder er tre personer tatt av skredet. Luftambulansen har nå landet og lege har erklært tre personer døde. Det skal ha vært personer i turfølget.

De skredtatte skal hatt på seg sender/mottaker (skredsøker) og ble raskt funnet, ifølge NRK.

Det skal ha vært et utenlandsk reisefølge hovedsaklig bestående av franskmenn. Det skal også ha gjort redningsarbeidet utfordrende i starten på grunn av språkproblemer.

Snøskred lyngen
BRUDDKANTEN: Bruddkanten til skredet skal være 200-300 meter bredt. Foto: Marius Hoe / Framtid i Nord / NTB

Det var først melding om at skredet hadde gått på Kavringtinden/Goalsevarri. Dette er senere endret til Beretlia i Kjostind.

Skredet skal være 200-300 meter bredt, ifølge Nordlys.

Ifølge NRK skal det være et utenlandsk turfølge. På grunn av språkproblemer skal det ha vært utfordrende å finne ut hvor de befant seg. Det skal være snakk om et fransk turfølge.

Beretlia ligger ovenfor/bak skianlegget i Lyngen og beskrives som et utfordrende område å kjøre ski. I fjor omkom en hund i snøskred i samme område. Der ble også en person delvis begravd i et skred.

Beretlia
SNØSKRED: Skredet skal ha gått i Beretlia i Kjostindane i Lyngen. Foto: Norgeskart

Den siste tiden har det gått en rekke skred i Norge. I forrige uke omkom en person etter et snøskred i Lyngen. I tilegg ble en livstruende skadd etter et skred i Malangen.

Onsdag denne uken ble to tatt i Tamokdalen i Troms, mens det samtidig gikk åtte skred i Møre og Romsdal.

Da Fri Flyt var i kontakt med vaktleder i snøskredvarslingen til Varsom, Gustav Pless, sa han følgende om skikjøring i Nord-Norge:

– Du må legge inn ekstra sikkerhetsmargin. Det kan være ting vi ikke har oppdaget, så ikke gå inn i bratt terreng.

Det er faregrad tre i Lyngen torsdag med følende varsel:

– Komplekse forhold, vær svært forsiktig. Skred løses lettest ut der fokksnøflak er tynne og over konvekse formasjoner. Fjernutløsning fra slakere terreng mulig.

Snøskred lyngen
SKRED: Skredet har gått ved Beretlia, bak skianlegget i Lyngen - som du kan se i forgrunnen. Foto: VG-TIPSER