– Hele landet nå gå mot en kjøligere værtype de neste dagene med skredproblemet ferske og ustabile fokksnøflak, sier snøskredvarsler Emma Julseth Barfod i NVE og Varsom.

Størst blir problemet i Nordland, hvor det er ventet både mye nysnø og vind. De neste seks dagene kan blant annet Småtinaden i Bodø og Breitinden i Helgeland vente seg drøyt 30 centimeter nysnø. Men det skal være kraftig vind i tillegg.

– Kaldere, nysnø og vind vil danne ferske fokksnøflak. Nordland får mest nysnø og derfor høyest skredfare, sier Barfod.

– Det har vært rapporter om skavlbrudd og våte skred som har gått i dag.

Her går Barfod gjennom skredvarselet for 24. og 25. mars:

Lyngen hvor observatør melder om hard skare i høyden og vær obs på utglidning! (Meldes om skadet person etter fall på Kavringtinden.

Det er regionene Salten, Svartisen, Helgeland, Trollheimen, Romsdalen og Sunnmøre som får faregrad tre fredag. Helgeland med en skarp advarsel.

– Men glideskred er uforutsigbare og umulig å forutsi når de vil løsne. På Vestlandet har det gått en god del glideskred denne sesongen og faren er fortsatt tilstede der snødekket er vått. Hold avstand til alle bratte sider med glidesprekker, er oppfordringen.

Glideskred løsner helt nede ved bakken, og kan kjennes igjen med ferske skred og glidesprekker. Sjansen for glideskred er større i milde og nedbørsrike vintere, ifølge Varsom.

I tillegg har det også blitt meldt om krevende skiforhold lenger nord. I Lyngen ble en person skadet etter et fall på Kavringtinden.

– Der er det meldt om hard skare i høyden. Her må du være obs på utglidning.

For problemet gjelder også flere steder i landet, hvor de fleste områder nå har faregrad to. I Sør-Norge kommer Barfod med følgende beskjed:

– Faren for våte skred vil henge igjen i morgen sør for Stadt, mens det nord for Stadt vil det bli kaldere og komme en del nysnø. Nysnø i kombinasjon med vind danner ferske fokksnøflak som vil være lett å løse ut. Østafjells blir det lite nedbør og generelt stabile forhold.