Da en kameratgjeng på tre utløste skred i Rasletind i Jotunheimen for to uker siden var marginene på rett side. Nå er det klart hva som utløste skredulykken som på beklagelig vis ble årets første.

Søndag 15. november ble det kjent at en mann i 40-årene ble begravd i et snøskred på Rasletind i Jotunheimen. På det tidspunktet var det et av få steder i landet med frikjøringsmuligheter etter et snøfall med 20-30 centimeter snø. 

Annonse

Etter avsluttet aksjon er det klart at det var to personer som ble begravd og delvis begravd i snøskredet.

Det går frem i en skredrapport skrevet av Varsom.no i etterkant av ulykken.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

skred1

SKRED: Det var her skredet gikk. Foto: Varsom.no

Halvannen meter snø

Det var en kameratgjeng på tre som beveget seg opp mot en skålformasjon på østsiden av Rasletind, mot Valdresflya. Ved rundt 1800 moh. høyde, på oppstigningen med en helning på ca. 40 grader, ble skredet utlyste som fraktet med seg to av de tre kameratene nedover.

Den ene ble delvis begravet under snøen etter å ha holdt seg  oppå snømassene nedover. Den siste ble dekket av snømassene fra skredet som var cirka 40 meter bredt.

Han ble funnet under en og en halv meter snø. Ifølge de to skredtatte bidro randobindingenes låsefunksjon til med å trekke de ned i snøen. 

Alle hadde skredutstyr

– Alle tre hadde sender-mottaker, søkestang og spade. Den ikke skredtatte frigjorde raskt skredtatte nummer en fra snømassene, før begge samlet gikk til aksjon for å lokalisere skredtatte nummer to, heter det i rapporten.

Akkurat området skredet gikk i er en helårsfonn.

– Det konkluderes at skredet ble utløst i overgang glatt skare og fokksnø fra siste 2 dagers nedbør og vindtransport, er konklusjonen i rapporten, som du kan lese her.