I dag åpner High Camp Sunnmøre, den første av to fjell- og toppturfestivaler i High Camp-serien denne sesongen. Årets festival går under vinterlige forhold, som stiller høye krav til sikkerhet. Skredulykken 9. mars, der en 51 år gammel mann omkom i Sunnmørsalpene, er en tragisk og brutal påminnelse om farene i fjellet.

Les også: Egil (51) omkom i skredet på Sunnmøre 

Annonse

Skredworkshoper for både ferske og erfarne fjellfolk er blant nyhetene på årets High Camp-meny.

– Nyheter i år er skredworkshop for nybegynnere og viderekomne, som er satt på programmet for å ha mer fokus på skred og skredlære, sier Lisa Kvålshaugen Bjærum, som er ny festivalsjef for High Camp.

Kompetanseheving
– Ulykken gjør sterkt inntrykk på alle skifolk. Med tanke på at det nylig har vært en fatal skredulykke i området, er det viktig for oss å sette så mye fokus som mulig på kompetanseheving rundt skred og sikker ferdsel i vinterfjellet. Vi ønsker at High Camp-deltagerne skal komme hjem fra festivalen med ny kompetanse som gjør de mer skikket til å ferdes trygt i fjellet i årene som kommer, sier Kvålshaugen Bjærum.

Saken fortsetter under

Skred og skredlære er viktige temaer for High Camp Sunnmøre. Foto: Tore Meirik
Skred og skredlære er viktige temaer for High Camp Sunnmøre. Foto: Tore Meirik

Mer enn bare ski
Også kveldsprogrammet er preget av skred og sikkerhet. Torsdag kveld vil Gordie Smith fra Uteguiden snakke om sin metode for å unngå skredfare, fredag kommer Marit Svarstad Andresen fra NVE for å snakke om Varsom og snøskredvarslinga, og lørdag er det forfatter Christer Lundberg Nes sin tur til å snakke om boka Skikompis og det han kaller skikompismønsteret.

Det er fremdeles anledning til å bli med på den store festen på lørdag kveld, som inkluderer quiz, konsert, sauna og disco. Særlig lokale beboere er velkommen! Billetter vil være tilgjengelige på stedet og på friflytbestill.no.

Sugen på topptur? Her har vi samlet alt om topptur 

Egen infodesk
Guideselskapet Uteguiden vil ha 19 fjellførere i sving under High Camp Sunnmøre, og alle turene er i år utsolgt. I tillegg er det mange deltakere som går tur på egenhånd. I år får alle festivaldeltakere utdelt skredkortet, et kort som har den viktigste skredkunnskapen komprimert i et lommeformat beregnet for å ha med på tur.

Festivalen har fokus på informasjon om vær og skredfare, de vil skrive ut og kunngjøre  skredvarselet hver dag. Uteguidens eksperter står i infodesk og svarer på spørsmål, og alle deltagerne registrerer seg før de drar ut på tur, slik at festivalen har oversikt over hvor folk er til enhver tid.

Saken fortsetter under

Noen velger å gå turer på egenhånd, andre går guidede turer fra festivalmenyen. Foto: Håvard Myklebust
Noen velger å gå turer på egenhånd, andre går guidede turer fra festivalmenyen. Foto: Håvard Myklebust

Ny festivalsjef
Lisa Kvålshaugen Bjærum er ny festivalsjef for High Camp. Hun er 27 år gammel og fra Korsvoll i Oslo, men har i oppveksten vært mye til fjells i Valdres, hvor foreldrene kommer fra.

Festivalsjefen har mastergrad i naturbasert reiseliv fra NMBU og bachelor i økonomi og administrasjon fra Høgskulen i Sogndal. Hun har tidligere jobbet med kurs og fjellføring for Jostedalen Breførarlag, Breoppleving, Hvitserk, DNT og flere folkehøgskoler.

– Første High Camp er veldig spennende, ikke minst når det er såpass mange som kommer. Men jeg tror det skal gå bra, og jeg føler at jeg har et bra team rundt meg som er rutinerte. Også har jeg en del erfaring med å være med på arrangørsida på Fjellsportfestivalen og issamling for jenter. Jeg tror det blir helt strålende, og det blir garantert god stemning her på Sæbø, sier den ferske festivalsjefen.

Les også: Topptur på Vestlandet 

Norrøna inviterer utlendinger
High Camp har som vanlig et rikholdig program etter tur. Blant foredragsholderne er de profesjonelle frikjørerne Asbjørn Eggebø Næss, Vivian Bruchez og Karsten Gefle - sistnevnte som representant for skifolkets egen miljøorganisasjon Protect Our Winters. Det blir også klassisk dunjakkedisko og afterski med DJ Oskar, konsert med Pineapple Express på lørdagen, og quiz med Jon Håvard Strømsnes. 

Hovedsponsor Norrøna bruker High Camp Sunnmøre som en arena for å vise sine internasjonale kunder og samarbeidspartnere det beste Norge har å by på. De har invitert rundt 30 gjester fra USA, Canada, Frankrike og Tyskland. Mange deltakere setter pris på å få teste nye plagg fra den norske eksperten på friluftsklær, blant annet fra kolleksjonene Lyngen og Lofoten. En rekke leverandører av ski og støvler er også på plass, og muligheten til å få prøve nytt utstyr er et viktig trekkplaster for arrangementet.

Populært
High Camp Sunnmøre går fra 21. til 24. mars og en av to toppturfestivaler i regi av Fri Flyt denne våren. 

Helgens festival, som arrangeres for fjerde gang, har også i år base på Sagafjord Hotel på Sæbø ved Hjørundfjorden. 

High Camp er populært: De 350 festivalpassene til High Camp Sunnmøre ble utsolgt i løpet av få timer, og med arrangørstab, frivillige, guider og sponsorer nærmer det totale antallet seg 450 personer. 

Den tradisjonsrike High Camp Turtagrø går fra 9. til 12. mai, og de 400 deltakerpassene til denne festivalen er også for lengst utsolgt.

Fra tidligere utgave av High Camp Sunnmøre. Foto: Vegard Breie
Fra tidligere utgave av High Camp Sunnmøre. Foto: Vegard Breie