– Som filmen viser, er kantkornproblemet fortsatt høyst aktuelt på Vestlandet. Det vedvarende svake laget stabiliseres ikke før det har blitt smeltet og omvandlet. Hadde vi hatt et massivt regnvær kunne vi håpet at det hadde tatt knekken på dette laget med kantkorn raskt, men slik som situasjonen er nå kan dette vedvare så lenge temperaturen er jevnt stigende, sier vaktleder i snøskredvarslingen i Varsom/NVE, Emma Barfod til Fri Flyt.

Det har hele påsken vært skumle skredforhold i stort sett hele landet, med vedvarende svake lag som har gitt faregrad tre - og advarsel om å holde seg unna skredterreng og utløpssoner. Men torsdag var det nære på å gå galt på Sunnmøre.

Annonse

Ifølge observarsjonen på Regobs gikk snøskredet gikk på Sunndalsnipa, på østsiden av fjellet ned mot Vassdalsvatnet. Skredet startet på 1318 moh og sluttet på 754 moh.

I filmen her kan du altså se skikjøreren som er omtrent midt i fjellsiden da skredet raser. Skikjøreren fikk kjørt inn til siden, ifølge innsenderen.

Skredet er kategorisert som svært stort.

– Ser flere i observasjoner i området skriver at snødekket er i ferd med å homogenises. Dette stemmer, men er fortsatt veldig potent, samt lettere å utløse en jeg selv trodde; i høyden! AMK varslet og informert, skriver brukeren SebSun om skredet.

Skredet hadde en bruddkant på en meter, og var nesten 300 meter bredt.

Barfod sier at det kan gå store skred fremover - også andre steder i landet.

– Dette gir betydelig skredfare med fare for naturlig utløste skred og det kan være svært lett å løse ut skred. På Nord-Vestlandet har vi også sett at skred kan bli svært store, spesielt i sør og østvendte sider. 

– Det er en svært krevende situasjon å ferdes i skredterreng, men med nattefrost er sannsynligheten for skred mindre tidlig på dagen. Til nå har solsider vært mest utsatt, men med fortsatt høye temperaturer de neste dagene trenger varmen stadig lengre ned i snødekket, går høyere opp i fjellsiden og svekker også nordvendte sider.

Snøskred
SKRED: Skredet hadde en bruddkant på en meter, og var nesten 300 meter bredt. Foto: Sebsun/regobs

Det samme problemet gjelder også for Nord-Norge. Skredvarslingen varsler nå skarp faregrad fire fra mandag i Lyngen, Nord-Troms, Indre Troms og Ofoten. Resten av landet har stort sett faregrad tre.

– Nord-Norge vil få en gradvis svekkelse av snødekket fra og med i dag, nå som temperaturen stiger. Dette gjelder alle himmelretninger og høyt til fjells, opp i mot 1000-1500 moh avhengig av region. Vi frykter en alvorlig situasjon når varmen trekker ned i det vedvarende svake laget av kantkorn og vi kan ikke utelukke en plutselig faregrad 4 situasjon, sier Barfod.

– Når dette vil skje er svært vanskelig å anslå, men når det først smeller så kan det gå store til svært store skred.