– Det har nok aldri før gått et så stort skred. Jeg tror grunnen er kantkornlaget på skare, kombinert med litt uvanlig vind rett fra nord, sier Patrik Jonsson til Fri Flyt.

Jonsson er observatør for skredvarslingstjenesten Varsom, medlem i Røde Kors og driver Mountain Magic Lodge i Lyngseidet sammen med Henrika Rönngren. Lodgen ligger like ved Kjostindane der dødsskredet gikk torsdag ettermiddag.

Annonse

Han var selv med i et turfølge som ble tatt av et skred i samme område i fjor. Da ble en hund drept og en person delvis begravd.

Jonsson har altså ikke sett et større skred i området tidligere. Ifølge Nordlys skal skredet ha hatt en bruddkant som er 200-300 meter bred.

Skredet har gått fra ca. 500 til 350 moh.

Det ble først meldt at skredet gikk på Kavringtiden, men det ble senere endret til Beretlia.

Beretlia ligger rett ved skianlegget i Lyngen, på baksiden. Beretlia beskrives som et krevende sted. Det er langt fra en populær skitur, ifølge Jonsson.

– Den er uvanlig på grunn av krattskogen. Det er ofte avlåst eller har mye dårligere snø. 

– Hvordan er terrenget?

– Konveks fra rygg ned mot kratt og skog, sier Jonsson.

De tre som omkom var en del av et turfølge på ni personer, bestående av franske skikjørere.

Det er faregrad tre i Lyngen torsdag med følende varsel:

– Komplekse forhold, vær svært forsiktig. Skred løses lettest ut der fokksnøflak er tynne og over konvekse formasjoner. Fjernutløsning fra slakere terreng mulig.

Det har gått en rekke skred den siste tiden. Så langt har fire personer omkommet i Lyngen i år, tre av dem i torsdagens ulykke.