– Det har kommet mye snø i Helgeland og Nord-Trøndelag i år. Det har vært kalt frem til nå, så det er fortsatt mye kald snø. Når det plutselig kommer så mye nedbør som regn forventer vi at det går store flakskred og en god del våte skred, sier vaktleder i snøskredvarslingen, Gustav Pless til Fri Flyt.

Nord-Trøndelag som i all hovedsak inneholder Meråker av naturlige toppturområder er vanligvis ikke en del av skredvarselet.

Annonse

Men mandag gikk de opp til skarp faregrad fare, som betyr stor skredfare. Det samme gjelder Helgeland mandag. De blir begge “degradert” til faregrad tre tirsdag.

– Nordre del av Nord-Trøndelag og Helgeland får nedbør opp mot 40-70mm nedbør og det blir varmere. Så mye kommer som regn. I Nord-Trøndelag er snøgrensa opp mot 800 meter, så det blir nesten oppe på toppene i Nord-Trøndelag. Helgeland har litt høyere fjell, men det er omtrent samme høyder der også, sier Pless.

Et flakskred er ifølge Varsom et skred som består av et sammenhengende flak av snø som løsner pga et svakt lag som kollapser. Det fører til at flaket sklir ut og raser ned fjellsiden. 

Tørre flakskred er blant de farligste snøskredene.

Han sier blir svært høy i starten, før den synker noe.

– Når mildværet kommer stiger faregraden kraftig i starten. Det er helt i starten det går skred så da forventer vi at det roer seg litt etter. Men det fortsatt fare for store naturlig utløste skred i morgen.

Det betyr uansett noe ugreie skiforhold med vind og regn. Likevel er oppfordringen om å holde seg unna skredterreng soleklar.

TOPPTURSEKKER: Seks av kommende sesongs lekreste sekker for topptur på ski.
TOPPTURSEKKER: Seks av kommende sesongs lekreste sekker for topptur på ski.

En av dem som var på tur denne uken var Tommy Aslaksen. Han skriver følgende i sin observasjon søndag:

“Naturlig utløste skred forventet. Det har kommet ca 15 cm nysnø oppå skarelag, tung opp til skoggrensen. Det ble sterk vind fra natt til søndag fra vest-nord/vest har dannet ustabile fokksnøflak i flere leheng over mildværsgrensen, det begynte allerede i går ettermiddag. Ingen vedvarende svake lag funnet under 600 moh.”

Regionene Salten og Svartisen og Lofoten har også faregrad tre. De to førstnevnte oppgraderes til skarp faregrad tre senere denne uka.

– Det er samme værsystem, men det er litt mindre nedbør og litt kaldere lengre nord. Det blir derfor ikke like stort problem, sier Pless.

– Hvordan er situasjonen ellers i landet?

– På Vestlandet er det relativt rolig frem til onsdag og torsdag når det kommer vær med vind. Østlandet har ganske rolige forhold frem til på torsdag og i Nord er det vindfullt. Det var stabile forhold, men nå har vinden snudd og tar hardt fra sør. Da flyttes det en del snø der i dag. Så får vi se hva som blir igjen etter det.