– Det eneste fornuftige denne påsken er å velge slakere terreng, i god avstand fra bratte fjellsider, sier vaktleder i snøskredvarslingen, Solveig Kosberg.

Mandag har hele 19 regioner på Varsom faregrad tre, betydelig skredfare. I tillegg er det skarp faregrad fire i hele Trøndelag. Det er kun Vest-Telemark, Heiane og Lofoten/Ofoten samme med Svalbard som har moderat skredfare.

Annonse

Mandag oppjusterte dessuten snøskredvarslingen varselet for Hallingdal til faregrad tre, til tross for at regionen er preget av lite snø.

– Det vil fortsatt være lett å løse ut skred i hele Sør-Norge de kommende dagene, og skredfaren holder seg på 3-betydelig, sier Kosberg.

ADVARER: Solveig Kosberg advarer mot skredforholdene i påsken. Foto: Privat
ADVARER: Solveig Kosberg advarer mot skredforholdene i påsken. Foto: Privat

Årsaken er altså vedvarende svake lag. “Vedvarende svake lag er farlige og uforutsigbare og kan dessverre holde seg ganske lenge. Det er veldig vanskelig å vurdere hvor det svake laget finnes siden det er skjult under overflaten. 

Opplever man sprekker og drønn i snødekket er det faretegn som må tas på alvor. Men vær obs på at fravær av faretegn ikke betyr at snødekket er stabilt.”, står det i meldingen fra Varsom.

Problemet er det samme både i Nord-Norge og i Sør-Norge. Det kan også føre til store skred. Det er noe usikkert hvordan varselet vil utvikle seg fremover, men de fleste regionene vil fortsatt ha faregrad tre også tirsdag.