– Den eneste muligheten du har til å unngå trøbbel er å holde deg til slakt terreng. Det er sånn at der det er nok snø er det også ustabil snø, sier vaktleder for snøskredvarslingen, Solveig Øvstedal Kosberg til Fri Flyt.

Vinteren i Hallingdal, som for ordens skyld består Hallingdal blant annet av Geilo, Gol og Hemsedal, har vært preget av lite snø. Likevel har det dannet seg et kantkornlag under fokksnøen - altså et vedvarende svakt lag som kan gi store snøskred.

Annonse

– Det er ikke lett å se på overflaten. Dessverre kan vi anta at dette varer en stund, sier Øvstedal Kosberg.

Det har vært flere rapporter om fjernutløste skred i løpet av helga som nå gjør at de oppjusterer varselet til faregrad tre, betydelig skredfare.

– Vær ordentlig forsiktig. Bruk Varsom sin app for å orientere deg om skredterreng (denne har bratthetskart, red.anm). Første steg er å være klar over hvor skredterrenget er, sier Øvstedal Kosberg og fortsetter:

– Jeg ville ikke vurdert om snødekket er stabilt eller ikke. Du må rett og slett regne med at det er ustabilt. Nå handler det bare om å holde seg unna skredterreng.

FELTARBEID: Solveig Øvstedal Kosberg ute på jobb for snøskredvarsel.no.
ADVARER: Solveig Øvstedal Kosberg er vaktleder i snøskredvarslingen, og har mandag oppjustert varselet for Hallingdal. Foto: Privat

Advarselen er derfor soleklar fra snøskredvarslingen:

– Du må holde deg helt unna skredterreng og utløpssoner. Hvis du vil på ski er det slakt terreng som er løsninga, rett og slett.

Søndag ble det blant annet fjernutløst et snøskred på Svarthetta i Hemsedal på hard snø fra flata. Skredet hadde en bruddkant på 50 centimeter og var 200 meter bredt.

– Det viser hvor skummelt det er nå, sier Øvstedal Kosberg.

Det er flere regioner som har faregrad tre mandag. Størst skredfare varsles det i Trøndelag, hvor det er en skarp faregrad fire. I tillegg er det skarp faregrad tre på Nordvestlandet, og det er faregrad tre i Nord-Norge.