Den omkomne hentet ut

Mannen som døde i snøskredet på Sunnmøre lørdag ble hentet ut mandag ettermiddag.

Sist oppdatert 11. mars 2019 kl 22.19
REDNINGSAKSJON: Mannen i 50-åra som omkom i skredet på Sunnmøre lørdag ble hentet ut mandag. Foto: Volda og Ørsta Røde Kors
REDNINGSAKSJON: Mannen i 50-åra som omkom i skredet på Sunnmøre lørdag ble hentet ut mandag. Foto: Volda og Ørsta Røde Kors

Mannen i 50-åra ble tatt i skredet lørdag, og meldt omkommet samme dag. Men ikke før mandag var været forsvarlig til å lokalisere og hente ut mannen fra snøskredet. Ulykken skjedde for øvrig nær Gullmorbreen, i grenseområdet mellom Sykkylven og Hjørundfjorden. Den omkomne mannen var på tur med en kvinne og det var hun som varslet om snøskredet. De hadde vært på Brunstadhornet og var på vei sørover forbi Gullmorbreen mot Langsæterdalen. Skredet har gått rett før de passerte Gullmorbreen, retning sørover. 

Hentet ut halv seks

På grunn av vanskelige værforhold var det vurdert at uthenting av den omkomne skulle skje først mandag 11. mars. Den omkomne ble funnen klokka 16.03, og hentet ut omtrent 17.30. Det var skredgruppa i Volda og Ørsta Røde Kors, politiet og redningshelikopter fra Florø som lokaliserte og hentet ut mannen. Skredgruppa var i gang på stedet like før klokka 14.30, og de fikk signal fra sender/ mottakeren til den omkomne.

Sjekk ut Fri Flyts artikkelserie om dødsulykkenes tall - hva kan man konkludere med ut fra statistikken fra dødsulykkene i snøskred i Norge?

Krevende forhold for redningsmannskapene

Ronny Færøy fra skredgruppa i Volda og Ørsta Røde Kors forteller om vurderingene som ble gjort før de lyktes med å hente ut den døde mandag:

– Vi mobiliserte hele gruppa da alarmen gikk lørdag. Det ble gjort forsøk både med helikopter og snøskuter for å ta seg inn i området, men dårlig vær og usikre skredforhold gjorde at dette måtte avbrytes. Det ble lørdag kveld planlagt en aksjon søndag, sammen med helikopter for å hente den omkomne ut. Dette ble dessverre heller ikke mulig på på grunn av lokale snøbyger og lavt skydekke.

– Vanskelige forhold og mange skred

Det har vært mange skred på Sunnmøre de siste dagene, og fjellguide Oscar Almgren melder om krevende forhold – men også forhold som er typisk for skredulyker.

– Lørdag var det fint vær, men i forkant hadde det vært både nedbør og vind. Tidligere i uka fikk vi en del overflaterim. Dermed ser vi et typisk hendelsesforløp, hvor det er skredvær først, så finvær. Det var utrolig fint føre på lørdag, men også veldig krevende. Vi observerte mange skred, inkludert fjernutløsinger. Særlig østsidene er skumle nå, og det er veldig viktig å være varsom, sier Almgren til Fri Flyt.

Hold deg trygg på topptur i vinter - les mer her!

FINT OG SKUMMELT: Masse nysnø og fint føre – men krevende skredforhold på Sunnmøre. Dette er fra lørdag på Strandafjellet. Foto: Oscar Almgren
FINT OG SKUMMELT: Masse nysnø og fint føre – men krevende skredforhold på Sunnmøre. Dette er fra lørdag på Strandafjellet. Foto: Oscar Almgren

Tindevegleder og forfatter av boka Skikompis, Christer Lundberg Nes, har også Sunnmørsalpene som hjemmefjell. Han skriver dette i en epost til Fri Flyt:

«Når det gjeld forholda på Sunnmøre så var denne laurdagen litt spesiell på mange måtar. Eg var på tur på torsdag og fann ingen rim- eller kantkornlag opp til 1000 moh. Fredag var det snøbyer og vind. Og eg har inntrykk av at det var svært store lokale forskjellar i nedbørsmengde og vind. Laurdag kom med fantastisk vær med sol og nysnø.

Det gikk eigentleg frå svært stabilt til svært ustabilt frå torsdag til laurdag – då alle var på tur. Hadde dette taktskiftet skjedd på ein vekedag med mindre utfart trur eg nok desse forholda hadde passert meir i stillheit. 

I mi forståing av forholda så var laurdagen litt typisk for ein dag med mange skredhendingar: Første finevær etter tette snøbyer i kombinasjon med vind. Svake lag av nysnø vart då raskt begravd av store mengder innblåst nysnø på fredag og natt til laurdag. Når det då klarna opp med godvær på laurdag vart det innstråling av sol og temperaturstigning, kombinert med vår ferdsel gav det då gunstige forhold for skredutløysing. Men snøomforminga skjer raskt og på Stranda er det funne kantkorn på 700 moh på måndags kveld. Noko som er overraskande rask omforming og dermed vanskeleg å forut sjå. Så det kan ikkje utelukkast at snøomforming med kanting har vore ein medverkande prosess i skredaktiviteten på laurdag.

Skredproblemet slik det var presentert på Varsom stemte etter mi forståing svært bra. Og hovudbodskapen i skredvarselet saman med tekstvarselet skildra forholda godt.»

Publisert 11. mars 2019 kl 22.19
Sist oppdatert 11. mars 2019 kl 22.19
annonse
Relaterte artikler
snøskred
Fraråder ferdsel i skredterreng

Uforutsigbare skredforhold i Jotunheimen og Sogn

snøskred
– Nære på at det gikk skikkelig galt

Stort snøskred ved Rauddalstindane i Jotunheimen

IKKE PÅSKEKYLLING:  Deler av Sør-Norge sliter (fortsatt) med et rimlag, som enda ikke har stabilisert seg. Foto: Varsom
En høytid med skummelt rimlag

Daglige oppdateringer fra Varsom i påsken

bilde av rim
Etterlengtet påfyll av snø gir økt faregrad mot helgen

Rim skaper nye skredproblemer

to grupper på skitur i fjellet
Guidemøter, ny app, mer informasjon og flere observasjoner

Nye tiltak mot skredulykker i Troms

annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen