Mannen i 50-åra ble tatt i skredet lørdag, og meldt omkommet samme dag. Men ikke før mandag var været forsvarlig til å lokalisere og hente ut mannen fra snøskredet. Ulykken skjedde for øvrig nær Gullmorbreen, i grenseområdet mellom Sykkylven og Hjørundfjorden. Den omkomne mannen var på tur med en kvinne og det var hun som varslet om snøskredet. De hadde vært på Brunstadhornet og var på vei sørover forbi Gullmorbreen mot Langsæterdalen. Skredet har gått rett før de passerte Gullmorbreen, retning sørover. 

Annonse

Hentet ut halv seks

På grunn av vanskelige værforhold var det vurdert at uthenting av den omkomne skulle skje først mandag 11. mars. Den omkomne ble funnen klokka 16.03, og hentet ut omtrent 17.30. Det var skredgruppa i Volda og Ørsta Røde Kors, politiet og redningshelikopter fra Florø som lokaliserte og hentet ut mannen. Skredgruppa var i gang på stedet like før klokka 14.30, og de fikk signal fra sender/ mottakeren til den omkomne.

Krevende forhold for redningsmannskapene

Ronny Færøy fra skredgruppa i Volda og Ørsta Røde Kors forteller om vurderingene som ble gjort før de lyktes med å hente ut den døde mandag:

– Vi mobiliserte hele gruppa da alarmen gikk lørdag. Det ble gjort forsøk både med helikopter og snøskuter for å ta seg inn i området, men dårlig vær og usikre skredforhold gjorde at dette måtte avbrytes. Det ble lørdag kveld planlagt en aksjon søndag, sammen med helikopter for å hente den omkomne ut. Dette ble dessverre heller ikke mulig på på grunn av lokale snøbyger og lavt skydekke.

– Vanskelige forhold og mange skred

Det har vært mange skred på Sunnmøre de siste dagene, og fjellguide Oscar Almgren melder om krevende forhold – men også forhold som er typisk for skredulyker.

– Lørdag var det fint vær, men i forkant hadde det vært både nedbør og vind. Tidligere i uka fikk vi en del overflaterim. Dermed ser vi et typisk hendelsesforløp, hvor det er skredvær først, så finvær. Det var utrolig fint føre på lørdag, men også veldig krevende. Vi observerte mange skred, inkludert fjernutløsinger. Særlig østsidene er skumle nå, og det er veldig viktig å være varsom, sier Almgren til Fri Flyt.

FINT OG SKUMMELT: Masse nysnø og fint føre – men krevende skredforhold på Sunnmøre. Dette er fra lørdag på Strandafjellet. Foto: Oscar Almgren

Tindevegleder og forfatter av boka Skikompis, Christer Lundberg Nes, har også Sunnmørsalpene som hjemmefjell. Han skriver dette i en epost til Fri Flyt:

«Når det gjeld forholda på Sunnmøre så var denne laurdagen litt spesiell på mange måtar. Eg var på tur på torsdag og fann ingen rim- eller kantkornlag opp til 1000 moh. Fredag var det snøbyer og vind. Og eg har inntrykk av at det var svært store lokale forskjellar i nedbørsmengde og vind. Laurdag kom med fantastisk vær med sol og nysnø.

Det gikk eigentleg frå svært stabilt til svært ustabilt frå torsdag til laurdag – då alle var på tur. Hadde dette taktskiftet skjedd på ein vekedag med mindre utfart trur eg nok desse forholda hadde passert meir i stillheit. 

I mi forståing av forholda så var laurdagen litt typisk for ein dag med mange skredhendingar: Første finevær etter tette snøbyer i kombinasjon med vind. Svake lag av nysnø vart då raskt begravd av store mengder innblåst nysnø på fredag og natt til laurdag. Når det då klarna opp med godvær på laurdag vart det innstråling av sol og temperaturstigning, kombinert med vår ferdsel gav det då gunstige forhold for skredutløysing. Men snøomforminga skjer raskt og på Stranda er det funne kantkorn på 700 moh på måndags kveld. Noko som er overraskande rask omforming og dermed vanskeleg å forut sjå. Så det kan ikkje utelukkast at snøomforming med kanting har vore ein medverkande prosess i skredaktiviteten på laurdag.

Skredproblemet slik det var presentert på Varsom stemte etter mi forståing svært bra. Og hovudbodskapen i skredvarselet saman med tekstvarselet skildra forholda godt.»