Det er ventet stor aktivitet i fjellet i det som nå er høysesong for topptur og randonee. Men et nylig oppdaget svakt lag, med nedføyket overflaterim i Jotunheimen gjør skredsituasjonen utfordrende.
Torsdag ettermiddag ble to personer tatt i et stort snøskred på Steindalsnosi, hvor begge ble dratt med over 100 meter. De kom seg begge ut fra skredet på egenhånd. De meldte selv fra til Snøskredvarslingen og til politiet.
Men fredag, og gjennom hele helgen, vil det være faregrad tre – betydelig snøskredfare i Jotunheimen.
– Det ble oppdaget nedføyket overflaterim i Jotunheimen. Når du er på tur der drønner det kraftig overalt, sier vaktleder ved snøskredvarslingen i Varsom, Gustav Pless til Fri Flyt.
Både Sognefjellsvegen og Tindevegen har åpnet, som gir tilgang til Turtagrø Hotel – et svært populært sted som utgangspunkt for toppturer i Jotunheimen og Hurrungane. Steindalsnosi er blant fjellene det nå er enklere tilgang til.
Fjellet er et mye brukt fjell tidlig på sesongen og på våren. Det var på det samme fjellet 10 personer ble tatt i et snøskred på samme tid for fem år siden.

SKRED: Torsdag ettermiddag gikk det et stort snøskred på Steindalsnosi. Foto: Regobs
Skredet torsdag var 100-150 meter bredt, og er kategorisert som et stort skred. Det er mistenkt at det er det svake laget som utløste skredet.
– Det begynte å komme observarsjoner om drønn i går, og en observatør meldte inn at han fant det, sier Pless.
I varselet fra Varsom om Jotunheimen står det følgende:
– Nedsnødd vedvarende svakt lag høyt i snødekket gjør at det er svært lett å løse ut skred. Unngå ferdsel i skredterreng.
– Er det samme situasjon andre steder?
– Vi har ikke oppdaget det, men vi undersøker det nå. Det har vært klarvær og kaldere i Jotunheimen som har dannet overflaterimet. Det er mulig det er i høyfjellsområder andre steder, men det har vi ikke fått bekreftet enda.
Her forteller skredobservatør Siggen Ytrehus mer om det svake laget:
Pless sier at det blant annet er drønn også i Hallingdal.
– Du må passe på også i Hallingdal, rundt Hemsedal. Hører du drønn er det et tydelig faretegn. Du må være litt forsiktig i tilnærmingen til skredterreng.
Oppfordringen på tur i Jotunheimen er klar fra Varsom:
– I Jotunheimen må du passe på ganske nøye. Helst være veldig forsiktig og unngå skredterreng. Med den type svake lag er det mulighet for fjernutløsning og naturlig utløste skred.
Vedvarende svake lag har i lang tid vært et problem i Norge i år – også andre steder enn i Jotunheimen.
– Vil denne skredsituasjonen vare lenge?
– Ja. Nå vil det vare en stund. Solen vil kanskje stabilisere litt i sørvendte heng, det vil ta en stund. Så over helgen har vi det definitivt. Det kommer mildvær mandag som kanskje kan hjelpe til litt.
Forrige helg omkom to personer i et snøskred på Sofiatinden i Lyngen.