NEDOVERFOKUS: Frontflip-spesialist Øystein Aasheim fra Vågå sverger til bindinger uten gåfunksjon, slik at han kan dra på maksimalt –som her, på Skavlein i Lemonsjøen skisenter. Foto: Tore Meirik.
Lesetid: 3 minutter
Alpinbindinger uten gåfunksjon er på mange måter skikjøringas krokodille; den har i praksis vært uforandret i mange år. Årsaken er enkelt og greit at slike bindinger fungerer såpass bra at behovet for nyvinninger har vært minimalt.
De siste årene har det kommet varianter hvor fjæren i frambindingen sitter på tvers, og dermed gir en kortere og mer kompakt frambinding. I praktisk bruk er forskjellen på langsgående og tversgående fjær minimal.
MED FJÆR PÅ TVERS: Marker Jester er en av modellene hvor fjæren i frambindingen sitter på tvers. Dermed blir frambindingen kortere.
Fjæren styrer for øvrig utløsingsfunksjonen. Jo strammere fjær, jo hardere sitter bindingene. Dette tallfestes med DIN-innstillingen, hvor prinsippet er at du justerer DIN-skalaen etter hvor mye du veier (veier du 80 kilo skal bindingen i utgangspunktet settes på 8). Denne kan og må justeres både foran og bak.
De fleste som har ambisjoner om å kjøre fort og hoppe velger å stramme fjæren en god del mer enn kroppsvekten. En barnebinding har gjerne DIN fra 2 til 6, men en kompromissløs racingbinding kan ha DIN fra 15 til 30 –ingenting for vanlige skikjørere med andre ord. Mellom disse to ekstreme variantene fins bindinger av alle slag, vanligst og mest hensiktsmessig for voksne frikjørere er bindinger i området 6 til 14.
DRAPÅ-BINDING: Look P18 er populær blant frikjørere som vil tøffe seg –selv om den roterende bakbindingen gjør at det er litt mer plunder å tråkke inn i Looks binding.
De forskjellige merkene leverer noe forskjellige løsninger og design, men alle fungerer og de praktiske forskjellene er relativt små. Mange bindingsprodusenter «brander» sine bindinger med andre merkenavn, slik at selv om antallet navn er høyt, så er mange av bindingene like. Produsenten Look lager for eksempel også bindinger for Rossignol og Dynastar, Tyrolia lager bindinger for blant andre 4frnt og bindinger med Atomic-logo er laget av Salomon.
De mest populære produsentene av bindinger uten gåfunksjon er Look, Tyrolia, Salomon og Marker –som dermed er de vanligste bindingene.
FRANSK OG FIN: Salomons bindinger er så velprøvde at de har sett likeens ut så lenge undertegnede kan huske.
Alpinbindinger med gåfunksjon har blitt mindre og mindre populære i takt med at såkalte ramme- og techbindinger (toppturbindinger) har blitt voldsomt populært de siste årene. Dette er alpinbindinger som tillater at hælen løsnes og dermed gjør at du kan gå oppoverbakke på relativt behagelig vis.
TYROLIA: Denne bindingen fins med en rekke forskjellige merkenavn, men alle lages av anerkjente Tyrolia.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.