Alpinbindinger uten gåfunksjon er på mange måter skikjøringas krokodille; den har i praksis vært uforandret i mange år. Årsaken er enkelt og greit at slike bindinger fungerer såpass bra at behovet for nyvinninger har vært minimalt.

Har du lest denne? Slik velger du toppturstøvler

Annonse

De siste årene har det kommet varianter hvor fjæren i frambindingen sitter på tvers, og dermed gir en kortere og mer kompakt frambinding. I praktisk bruk er forskjellen på langsgående og tversgående fjær minimal.

marker-jester

MED FJÆR PÅ TVERS: Marker Jester er en av modellene hvor fjæren i frambindingen sitter på tvers. Dermed blir frambindingen kortere.

Få komplett guide: Slik blir du klar for toppturen

Fjæren styrer for øvrig utløsingsfunksjonen. Jo strammere fjær, jo hardere sitter bindingene. Dette tallfestes med DIN-innstillingen, hvor prinsippet er at du justerer DIN-skalaen etter hvor mye du veier (veier du 80 kilo skal bindingen i utgangspunktet settes på 8). Denne kan og må justeres både foran og bak. 

De fleste som har ambisjoner om å kjøre fort og hoppe velger å stramme fjæren en god del mer enn kroppsvekten. En barnebinding har gjerne DIN fra 2 til 6, men en kompromissløs racingbinding kan ha DIN fra 15 til 30 –ingenting for vanlige skikjørere med andre ord. Mellom disse to ekstreme variantene fins bindinger av alle slag, vanligst og mest hensiktsmessig for voksne frikjørere er bindinger i området 6 til 14.

Trenger du ski også? Slik velger du frikjøringsski

look-pivot-18

DRAPÅ-BINDING: Look P18 er populær blant frikjørere som vil tøffe seg –selv om den roterende bakbindingen gjør at det er litt mer plunder å tråkke inn i Looks binding. 

Kjører du park? Slik velger du parkski

De forskjellige merkene leverer noe forskjellige løsninger og design, men alle fungerer og de praktiske forskjellene er relativt små. Mange bindingsprodusenter «brander» sine bindinger med andre merkenavn, slik at selv om antallet navn er høyt, så er mange av bindingene like. Produsenten Look lager for eksempel også bindinger for Rossignol og Dynastar, Tyrolia lager bindinger for blant andre 4frnt og bindinger med Atomic-logo er laget av Salomon.

De mest populære produsentene av bindinger uten gåfunksjon er Look, Tyrolia, Salomon og Marker –som dermed er de vanligste bindingene.

Ingen binding uten støvel: Slik velger du alpinstøvler

salomon sth

FRANSK OG FIN: Salomons bindinger er så velprøvde at de har sett likeens ut så lenge undertegnede kan huske.

Alpinbindinger med gåfunksjon har blitt mindre og mindre populære i takt med at såkalte ramme- og techbindinger (toppturbindinger) har blitt voldsomt populært de siste årene. Dette er alpinbindinger som tillater at hælen løsnes og dermed gjør at du kan gå oppoverbakke på relativt behagelig vis. 

VIL DU HELLER HA BINDING MED GÅFUNKSJON? Slik velger du toppturbindinger

 

tyrolia attack16

TYROLIA: Denne bindingen fins med en rekke forskjellige merkenavn, men alle lages av anerkjente Tyrolia.