Midt på vinteren kan det fort være mellom -20 og -30 grader når du skal på topptur eller i skibakken. Feil klær, for lite klær eller dårlige forberedelser kan ofte være forskjellen på en god og dårlig dag. For ikke å nevnte at det også kan være farlig.
Det handler ikke kun om hvilke klær du bruker på kalde dager på tur, det handler også om hvordan du forbereder deg, eller hvordan du legger opp turen i forhold til kulden. I verstefall kan du forfryse deg.
Som redaktør i Fri Flyt, Henning Reinton, sier:
– Gi deg i tide. Ta vare på hverandre i gruppa, er en annen kald, tilby dem pause, eller å dra hjem. Forfryser du deg, ødelegger du for videre skisesong.
Men det finnes også en hel rekke konkrete tips til hvordan du skal takle kuldegradene når du er på tur. Noen av tipsene bør/må du absolutt følge, mens andre er mer omdiskuterte og subjektive, slik som for eksempel varmesåler/varmesokker.
Her får du likevel flere gode tips fra Fri Flyt om hvordan du gjør en kald dag til en god dag på ski. Tipsene her er gode generelt for skikjøring, og særlig i skianlegg. Nederst i saken finner du også gode tips når du skal på topptur.

KULDE: Kler du deg skikkelig før en dag å ski, blir også opplevelsen mye bedre. Her illustrert med Oppdal. Foto: Tore Meirik
Tips til kalde skidager
1. For det første må du ha varme nok klær. Den vanlige riggen med ullundertøy, skallklær og en mellomlagsjakke er ikke varme nok til skikjøring i 15 minus. Ha flere lag ull utenpå hverandre.
2. Få tak i de tykkeste variantene av ullundertøy (kan gjerne være fra ekspedisjonsserien fra produsenten). De er mye tykkere og varmere enn de typisk tynne plaggene som er på tilbud og nå brukes året rundt. Dermed er de også mye varmere.
3. Få på deg noe som varmer beina, ikke bare masse lag på overkroppen. Ulike isolasjonsbukser er topp, ta eventuelt bare flere lag med ullunderbukser .
4. Ikke være redd for å ta i bruk den dunjakka som du egentlig ikke bruker på ski, som mangler heiskortlomme og annet type utstyr.
5. Skallklær gir lite varme, mens forede skiklær er vesentlig lunere. Har du slike plagg, er det ingen tvil. Mammut La Liste Thermo er et eksempel på en skalljakke som er foret.
6. Votter i stedet for hansker. Ullvotter inni de vanlige vottene. Eventuelt liners inni hansker.
7. Hvis du skal ha hansker, velg hansker med ullfor. De er varmest.
8. Du kan også vurdere votter/hansker med elektronisk oppvarming. Vi har ikke prøvd dem, men det er nok en grunn til at de er laget.
9. Kjør med hals/hette/balaclava for å stoppe varmetap fra hals, ansikt og hode.
10. Knusktørre sokker og varme sko i det du starter skidagen. Ha gjerne et par nyvaskede ullsokker som du varmer i lomma på vei til bakken og unngå at støvlene ligger kaldt lenge.
11. Åpne spennene mellom hver tur.
12. Det er stor forskjell på støvler og særlig innerstøvler når det gjelder varme. Redaksjonen har god erfaring med å bytte til Intuition i vanlige alpinstøvler.

TA PAUSER: Hør på gruppa, og ta pauser hvis det trengs. Varm deg innendørs. Foto: Tobias Liljeroth
13. Om du fryser og har tilgang til varmestue, innelunsj eller et varmt sted for en kaffepause: Ta støvlene helt av, varm føttene inne. Et tips er å stikke dem inn ermene på dunjakka. Pass for all del på at føttene ikke blir fuktige, sett dem for eksempel på den tverrgående bjelken som er under bordplata. Etter en slik pause, som gjerne kan komme tidlig på dagen, er erfaringen at beina ofte holder seg varme resten av dagen.
14. Komfortable støvler og tilpassede såler er bra også for varme. Det finnes såler med ullstoff som også kan bidra til varme.
15. Varmesokker er dyrt, men fint. Sett dem på laveste nivå i starten og skru opp hvis du likevel fryser. Du skal ikke kjenne varme fra dem. En litt skummel ting med varmesokker er hvis de blir litt fuktige og klamme, for eksempel ved at du har dem nedi et par litt tette sko i varm bil før du drar på ski. Når støvelen etterhvert kjøles ned, blir den fuktigheten et problem, og hvis du for eksempel går tom for strøm mot slutten av dagen, kan det bli en kald ettermiddag. Det samme kan skje om du starter med for høy temperatur på sokken
16. Varmesåler er omdiskutert, og mange velger nå sokker i stedet. Men det er ingen tvil om at slike holder mange tær varme hver eneste vinter.
cloudinary
Tips til kalde toppturer
Når du skal på topptur, derimot, er det litt andre ting du må tenke på. Tilgangen til varmestue og steder å varme seg er ikke den samme, og du må også tenke på hvor mye du vil ta med deg på turen.
Det viktigste rådet når du skal på topptur i kulda, er å legge inn en ekstra margin når du går på tur. Kulden gjør det farligere å gå feil, eller øker risikoen dersom du blir liggende skadet.
Her følger flere tips og råd for å holde deg varm på topptur, slik at du unngår frostskader og ubehagelige situasjoner:
1. På topptur handler det om store endringer i aktivitetsnivå og varmeproduksjon, altså om å treffe med påkledningen på ulike deler av turene. Du er kald når du starter, blir varm når du går, før det blir kaldt å stoppe opp/kjøre ned igjen.
2. Mange foretrekker å starte tynnkledde, siden du går deg varm. I sprengkulde funker ikke dette. Da må du ha på deg mer klær fra starten av. Hvis ikke risikerer du at du bare blir litt varm på kroppen, samtidig med at du fryser på tær og finger. En god erfaring er at du må være på grensa til å ha for mye klær på overkroppen, slik at du har varme å spre ut i ekstremitetene (tær og fingre altså).
3. Men så gjelder det å ta av seg i tide, før du begynner å svette. Lag for lag. Behold uansett noe på hodet, hendene og slik at det ikke eksponeres direkte for kulde.
4. Bruk innervott eller innerhanske, også kalt liner i de vottene eller hanskene du starter å gå med. Det er kjapt å ta ut igjen når du ikke trenger den.
5. Ta gjerne med en diger dunjakke som du bare kan ha rett utenpå de andre klærne og som gir instant varme.
6. Ekstra lue i sekken. Har du én tjukk lue som vanligvis er for varm til vanlig bruk, er den topp!
7. Ekstra votter/hansker i sekken er bra på alle turer. Nå tar du de varmeste du har.
8. Isolert fjellduk til nødsituasjoner.
9. Og ikke minst: Velg en rute der du kan holde deg mest mulig i sola.
9. Ta med varm drikke i termos.