Tirsdag denne uken ble det påvist to nye tilfeller av koronaviruset covid-19 i Oppdal i Trøndelag. For å få kontroll på situasjonen, går bygda nå ned i en dramatisk nedstengning.

Det betyr blant annet at skisenteret stenger - som det eneste skianlegget i Norge nå.

Annonse

– Den siste uka har vi fått stadig mer smitte inn i kommunen vår som vi ikke kan forklare hvor kommer fra, sier ordfører Geir Arild Espnes til NRK.

I forrige uke ble det kjent at en lærer ved skigymnaset på Oppdal videregående skole testet positivt for koronaviruset covid-19 etter en skisamling i Kvitfjell. Siden da har situasjonen forverret seg i bygda i Trøndelag. 

I en pressemelding fra Oppdal kommune skriver de følgende:

«Mikrobiologisk avdeling på St. Olav har i dag bekreftet at alle de sju som testet positivt forrige uke er smittet av den britiske virusmutasjonen.»

Skisenteret stenger nå altså ved midnatt, og vil holde stengt en uke fremover, foreløpig. I tillegg stenger serveringssteder, treningssentre, svømmehaller, kino og mange flere fritidstilbud.

Det betyr også at klatresenteret i Oppdal stenger.

Til sammenligning er blant annet Tryvann/Skimore Oslo og Oslo skisenter fortsatt åpne, til tross for smittebølgen Oslo nå er inne i.

Kommunen tester nå omtrent 200 personer daglig i bygda med omtrent 7000 innbyggere.

Fri Flyts Tore Meirik bor i Oppdal, og melder sent tirsdag kveld om stor pågang for å teste seg for korona før nedstengningen. 

– Nå starter nedstengninga klokka 12 i kveld, så det er ikke så mye å melde annet enn at jeg måtte vente en halvtime i kø da jeg skulle teste meg selv i kveld. Forrige gang var det ikke noe kø.

Nedsteningen av Oppdal vil altså vare i en uke fra onsdag. Det er fremdeles usikkert hvordan påsken blir. Espnes sier følgende til NRK om hva som må til for å kunne åpne igjen før påske:

– Vi bør komme i en fase der vi ikke får flere positive prøver. Om vi får flere positive prøver bør vi vite hvor smitten kommer fra.