Oppdal har klippekort på alle oversikter over den beste offpistkjøringen i landet. De mange mulighetene gjør at det er få steder hvor du har større sjanse til å få brukbare forhold enn her. Mye er lett tilgjengelig cruisingterreng, men det finnes også bratt kjøring og tekniske godbiter. Nordvestlig vindretning er kodeordene du skal se etter på værmeldingen. Det betyr pudder i Oppdal.
Her finner du alle sakene Fri Flyt har laget fra Oppdal skisenter!

OPPDAL: De beste offpistmulighetene i Oppdal. Beskrivelsene finner du under. Trykk på kartet for større versjon.
Vestsida i Vangslia: Fra toppen av t-krokene i Vangslia har du et stort område bortover mot kjørers høyre (1). Den korte toppheisen er stengt for godt, men det er greit å traversere fra toppstasjonen på den lengste t-kroken. Nærmest heisen ligger Håkerløypa som gir noen fine svinger, men blir raskt oppkjørt. Lengre bortover har du et bredt cruisingområde (2) med to markerte kuler, også kjent som Kamelpuklene, på høyre side. Når du kommer ned i skogen kan du enten skrå hardt tilbake gjennom skogen til bunnen av t-krokheisene eller fortsette nedover til en langrennsløype. Den fører deg tilbake til dalstasjonen på stolheisen Håkerekspressen. Det er nedkjøringer bortover hele denne fjellsiden. Den fineste er Skarsemsbekkdalen (3), som du når ved å holde høyden fra toppen og ta ned til venstre i en markert bekkedal.

VESTSIDA I VANGSLIA: Store og lettilgjengelige områder med alt fra moderat kjøring, til brattere alternativer. Foto: Martin Innerdal Dalen
Solhenget (4) og Skjøvdøla (5): På skikjørers venstre i Vangslia har du et fint heng ned mot toppen av Solheisen. Fortsetter du vil venstre for de preparerte løypene, kommer du til et kort og bredt brattheng ned mot elva Skjøvdøla. Her er mange fete linjer ned i den vesle dalen, og dette er noe av den artigste kjøringa i Oppdal hvis heisene ikke går over tregrensa.

SKJØVDØLA: Det nærmeste du kommer pillows i Oppdal skisenter er i lia ned mot Skjøvdøla. Dette er Oppdals beste frikjøringsområde når heisene til topps er stengt på grunn av snøstorm. Ola Reidar Nyrnes forsyner seg av godsakene. Foto: Tore Meirik
LES OGSÅ: Et fnugg av sannhet?
Skarbekkdalen (6): Dette er området mellom Vangslia og Ådalen. Her er det skavler og små brattheng. Vær oppmerksom på skredfare - se bildene fra gigantskredet i Skarbekkdalen i 2015 her! Dalen kan kjøres fra begge sider, altså med utgangspunkt i toppstasjonen i anleggene. Fra Vangslia går du først opp på Vangshøa, mens fra Ådalen er det en kort staketur fra toppen.

FIN SNØ: Fete linjer i Skarbekkdalen. Foto: Martin Innerdal Dalen

SKARBEKKDALEN: Eirik Finseth hopper på steinen i bunn av Pessrenna. Nedre del av Skarbekkdalen i bakgrunnen. Foto: Tore Meirik
Ådalsfjeset (7): Området til kjørers høyre for heisen har variert helningsgrad og muligheter for klippedropp. Det går også en renne fra toppen av bratthenget og ned i Skarbekkdalen, som populært kalles Pessrenna. det skrives muligens Pezrenna forresten.

LIKE VED HEISEN: Ådalsfjeset ender ved påstigninga, og starten ligger en kort kjøretur fra avstigninga. Dette er Oppdals lettest tilgjengelige frikjøringsområde. Tore Meirik hopper den største klippen midt i face´n. Foto: Martin Innerdal Dalen

PESSRENNA: Erik Aalde øverst i renna som ender i Skarbekkdalen. Foto: Tore Meirik
NTNU-henget (8): På skikjørers venstre for den preparerte løypa i Ådalen finner du et slakt område, som bikker over i et brattheng. Navnet er inspirert av studentgruppene som herjer her i anleggets studentuker.
Skogen i Hovden: På begge sider av heisen og de preparerte bakkene i bratte Hovden er det fin skogskjøring. I vestsida (9, kjørers høyre) kan du velge om du vil traversere ut helt fra toppen eller kjøre inn i skogen lengre nede. Her er mange små og store tekniske utfordringer, blant annet Litjtrappa (pillowline når det er mye snø) og Stortrappa (et krevende dobbeldropp). Til kjørers venstre for heisen finner du Storstuguløypa (10) og Bjerkeløypa (også kalt Koffertløypa), som ikke blir preparert.

SKOGSKJØRINGSTOPPEN: Den feteste skogskjøringa i Oppdal finer du i Hovden. Foto: Martin Innerdal Dalen
LES OGSÅ: Freidig overtar Vassfjellet
Paradis (11): Når du følger fjellryggen fra toppen av Hovden til kjørers venstre videre bortover, kommer du til Paradiset. Dette er et førsteklasses brattheng hvor du må vurdere skredfaren nøye. Høyresiden av henget kalles gjerne Nirvana. Vær oppmerksom på̊ klippebåndet. Skogen til venstre for Paradiset er også̊ fin. Du kommer ned på̊ transportløypa fra Stølen og tilbake til heisen. Du får en fin og betydelig slakere cruisingtur hvis du kjører rundt hele denne fjellformasjonen på̊ kjørers venstre. denne turen kalles gjerne Baksida av Paradiset eller Paradisdalen.

LEVER OPP TIL NAVNET: Paradis kan være paradis. Men også det motsatte. Ola Reidar Nyrnes i aksjon på «buken» i Paradiset. Buken (magen) bør kun oppsøkes når snøen er stabil. Foto: Tore Meirik
Stølen: Familievennlige Stølen har bra muligheter for skogskjøring, spesielt på̊ skikjørers venstre i forhold til de preparerte bakkene (12). Fra toppen av fjellheisen kan du kjøre Bekkedalen på̊ skikjørers venstre (14) eller dra opp i en markert kolle med en gryteformasjon på̊ skikjørers høyre (13).

BEKKDALEN: Øverst i bekkdalen på skikjørers venstre for toppheisen i Stølen ligger mange fine flanker. Her kjører Jon Anders Lindstad den øverste. Lenger ned venter ypperlig skogskjøring. Foto: Tore Meirik
Kinnpiken (15): Oppdals lengste nedkjøring får du fra Kinnpiken, der det i gamle dager var utforløype. Fra toppen av fjellheisen i Stølen staker du avgårde mot nord (mot Trondheim), i retning av et tydelig skar. I skaret kan du enten tråkke opp til høyre og starte der, eller fortsette gjennom skaret og derfra velge startpunkt langs hele fjellsiden. Kinnpiken starter bratt og har mange mulige varianter på̊ vei nedover. Starten kan være skredutsatt. Herfra trenger du bilskyss tilbake.

KLASSIKER: Kinnpiken er en godbit som fikk ligge lenge i fred for 10 år siden. Slik er det ikke nå, men det er fortsatt mulig å finne nydelig kjøring her –og 800 høydemeter med pudder. Foto: Tore Meirik
Oppdal skisenter
Oppdalskisenter.no
Antall heiser: 18
Antall nedfarter: 46
Lengste nedfart: 8000 meter
Høydeforskjell: 715 meter
Heiskort: 440 kroner for voksen og 365 for barn
Hvor: 120 km fra Trondheim, 560 km fra Bergen og 420 km fra Oslo
Vær og klima: Oppdal har gjennomsnittlig 71 dager med nedbør i perioden desember april. Gjennomsnittstemperaturen i januar og februar er minus 6 grader. De største snømengdene kommer på̊ nordvestlige vindretninger.
Se også vår oppdaterte anleggsguide for Oppdal her.
Flere offpisteguider: