DROPP ALPENE? Med usikre covid-restriksjoner kan det være lurt å utforske norske anlegg i år. Eirik «Happinaess» Naess bor rett ved anlegget og er ofte å se i Oppdal. Foto: Martin I. Dalen
Lesetid: 7 minutter
Alpene er både en fjellregion og en følelsese. Og nei, vi har ikke noe som kan matche Alpene i størrelse og omfang i Norge. Men følelsene, kan vi matche de? Vel, vi kan prøve!
Koronapandemien vil trolig sette sitt preg på nok en skisesong, og kanskje det ikke blir noen alpereise denne vinteren heller. Her har vi har funnet fram ni fenomen, opplevelser og følelser man ofte møter i Alpene, og etter beste evne funnet en norsk destinasjon der du kan oppleve noe av det samme. Er du klar? Lang innpå litt raclette og tygg på denne lista!
HVIS ALPENE FOR DEG ER …
Å kjøre lange transportløyper og ha tilgang til områder mellom heissystemene
Oppdal er et stort heissystem, men det er også fire anlegg som er ganske spredd ut. Dermed får du både a) god trening i stå i hocke i transportløyper, men også b) veldig store frikjøringsareal mellom de ulike heisene, der du kan finne ditt eget favorittområde med den fineste fokksnø. Om du vil dra på tur med skiheis og festet hæl, er Oppdal Norges svar på Alpene.
Voss har byttet ut gode gamle Dinglo-Danglo og har helt ny gondol fra sentrum og rett opp på fjellet. Når du kommer opp, får du også følelsen av at de andre heisene litt tilfeldig er kastet ut over fjellet – noe man også kan erfare på enkelte små steder i Alpene. På gode dager har du også masse, dyp snø som blir gradvis tyngre nede i skogen.
Alpekvaliteter
Gondol
Masse nedbør
Urban stemning
Alpemangler
Ski tilbake til sentrum
Heiskø
Høyde over havet
HVIS ALPENE FOR DEG ER …
Å dra på lange, navngitte offpisteturer som ender i en sidedal med ullen logistikk
Selv svensker er enige i at Sunnmørsalpene er på høyde med det beste i utlandet, altså Alpene. Hvem vil ikke prøve seg på Grandiosa-skogen? Eller på å kjøre Alperitt-traseen helt ned til Stranda sentrum? I tillegg har du mange fine offpistmuligheter som også ender nede i selve anlegget.
Riktignok er det Norefjell (OL-arena i 1952 og en annen god alpeerstatning) som på papiret har mest høydemeter fra topp til bunn i anlegget, men vil du kjøre på til melkesyra skvulper vil vi anbefale Narvik. Internasjonal utforløype, VM-kanditatur og ryggtraverser med utgangspunkt i toppheisen er alpint så det holder.
Så får det heller være at Narvik i stor grad er en vårdestinasjon og at det mer enn et skisted er en norsk småby med et overdimensjonert skianlegg. I normale år har Narvik også den alpekvaliteten at du kan ta en dag på ski i et annet land: Riksgränsen er like ved.
Alpekvaliteter
Gondol og jernbane
Høydemeter
Apinsirkuset
Alpemangler
Sol i januar
Pudder fra toppen i februar
Følelsen av skidestinasjon
HVIS ALPENE FOR DEG ER …
Å kjøre på ski fra en gondol som ikke er ment for ski
Loen
Det vi jakter på her er altså Aiguille du midi-følelsen fra Chamonix. Ja, du kan ta den opp, men det er ikke tilrettelagt for ski nedover. Her kunne vi nevnt flere – f. eks. har jo Nordens Paris (Tromsø) en bynær gondol (Fjellheisen) som gir masse kjøring. Og om vi strekker gondol til å bli en metafor som omfatter «uvanlige heiser i Norge», kan vi jo ta med Gaustabanen. Men vi holder en knapp på Loen. Mest som utgangspunkt for toppturer.
Har du sett Seth Morrison i Chamonix eller Tof Henry i Courmayeur? Om du er skientusiat, er det noe eget med å se disse legendene på ski i levende live, ikke bare på film. Og ofte er de overraskende lange eller korte i forhold til det du tror.
Norge har få skikjendiser, men de vi har, er ofte innom Oslo Vinterpark. Hvor ellers kan du se legende Terje Håkonsen, OL-vinner Øystein Bråten og instakongen Benjamin Forthun på én dag? Kjendisspottingtips: Mange av de kjente navna kjører mest på hverdager.
Alpekvaliteter
Nær by
Russere som tryner og ler
God lunsj (thai i Wyller)
Alpemangler
Offpiste
Natursnø
Skilandsby og overnatting
HVIS ALPENE FOR DEG ER …
Å kjøre ned til et sentrum med rare biler og dyre kåper
På Geilo driver de stadig utvikling av senteret, og oppgraderer eller bytter mange av de gamle heisene. I år er turen kommet til Fjellheisen i Havsdalen. Så det satses, men hittil har de ikke tatt noen store løft på solsida. Men det er på solsida du kan skli ned i sentrum og på rett dag se en pen blanding av store biler du aldri har sett før på veiene i Norge og et utvalg kåper NOAH gjerne arrangerer fakkeltog mot. Så på rett dag kan det være som et lite stykke St. Moritz. PS. Det satses også på ost i Hallingdal, men noen god raclette kan vi ikke love at du finner.
Fri Flyts skitester Camilla Underland har – må vi innrømme – en annen jobb som er mye viktigere: Hun er kommuneoverlege i Hemsedal. Det var hun som måtte stenge ned dalen i mars 2019, og hun jobber nå sammen med resten av de offentlige og private aktørene i Hemsedal med å planlegge for en ny koronasesong.
Hva det betyr for afterskien – berømt og beryktet – vet vi ikke ennå, men det ryktes at Stavkroa jobber med et konsept som kalles Stavkroa 2.0. Hva det innebærer, vet vi altså ikke, men det kan jo være flere ulike løsninger. Afterski i pulje? Ambulerende afterski? Virtuell afterski? Det siste åpner jo helt nye muligheter. Mange har jo dratt rett på afterski uten å dra på ski først – om afterskien blir på Teams, trenger man jo ikke dra til Hemsedal en gang for å delta?
Alpekvaliteter
Store offpisteområder
Trangt i bunnen av anlegget
Mye svensker
Alpemangler
Gondol
Sol midtvinters
Kjøre på ski fra dal til dal
HVIS ALPENE FOR DEG ER …
Å være del av velsmurt, internasjonalt turistmakineri
Trysil er giganten blant norske skisentre. De har over dobbelt så stor omsetning som Hemsedal, og cirka fem ganger så stor omsetning som Geilo. Det oppnår de ved å appellere til familier fra Norge og utlandet som kommer for å kose seg en hel vinteruke.
Hvor eller si Norge er det fullt med ukesturister i uke3? Den Val Thorens/Bagdastein-aktige følelsen av å være et tannhjul i selve turistmaskinen kommer du i Trysil.
Alpekvaliteter
Mye turister (pre-covid)
Nær grensa til annet land
På ski i ulike klimasoner (over tregrensa og dypt nedi granskogen)
Alpemangler
Gondol
Hardcore locals
Klassiske offpisteruns
Alpefølelser vi husker godt, men ikke helt kunne plassere her til lands
Å kjøre ski innom et annet land en du er i
Å kjøre på leieski siden skibagen ikke kom med på flyet
Å gå på en skibuss du ikke helt vet hvor går eller om dekkes av heiskortet
Å begynne å snakke engelsk med fransk aksent
Å se folk med hjelm med visir og stramme, dyre klær
Å kjøre en lang retur i kuleløype på slutten av dagen
Å bli stuck i en sidedal og miste siste heisen til «din» landsby
Å skvise inn noen timer ski siste dag, noen timer før flyet går
Å bli kjeftet på av en rullingsrøykende guide i heiskøen uten å skjønne hva du har gjort feil
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
Billigst
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.