Hallingskarvet - en frikjøringsperle i Hallingdal

Du har vel ikke glemt Hallingskarvet?

Selv om frikjøringsmekkaet i Hallingdal har savnet snø i hele vinter, så fortjener de mye mer enn fem skarve skigjester på en ellers nydelig vinterdag.

Sist oppdatert: 13. april 2022 kl 22.56
Lesetid: 4 minutter

– Hvis du ikke tar med Hemsedal, så er Hallingskarvet det beste stedet for offpist i Hallingdal, sier den lokale frikjøreren Steinar Slåke-Lerberg. Frikjøringsentusiast Bård Gundersen slår av en prat med Steinar på toppen av fjellheisen med Hallingskarvet i ryggen. 

Det er lett å kjøpe det Steinar sier; at Hallingskarvet er et funn for frikjørere på de rette dagene. Her er det store åpne flanker fra toppen og i alle retninger.

Bilde av skikjørere med Hallingskarvet
SKARVET: Den lokale frikjøreren Steinar Slåke-Lerberg slår av en prat med Bård Gundersen på toppen av fjellheisen med Hallingskarvet i ryggen. Foto: Christian Nerdrum

Når du først treffer skogen lenger ned, så bør det ikke være spesielt vanskelig å navigere seg mellom trærne. Her står de med godt mellomrom. Dessuten har det vært folk ute med motorsag og tynnet ut flere steder. Med sine 500 høydemeter er det faktisk dobbelt så mye kjøring som hos «storebror» Geilo

– Det er litt for enhver smak, egentlig. Den tøffeste kjøringen får du ved å traversere deg ut skiers left, sier Steinar og røper hvordan du finner frem til både «Toer´n» og X-files, som er høkkernes favorittområde i Hallingskarvet. 

OFTE ALENE: I Hallingskarvet skisenter er det aldri kø i heisen, i følge den lokale skikjøreren Jeanette Taranger. Foto: Christian Nerdrum
OFTE ALENE: I Hallingskarvet skisenter er det aldri kø i heisen, i følge den lokale skikjøreren Jeanette Taranger. Foto: Christian Nerdrum

I likhet med resten av Østlandet har det vært tynt med snø på Hallingskarvet i hele vinter. Selv om det i følge statistikken skal være blant de mest snøsikre plassene i området. 

– Vi får snø med vær fra både øst og vest, sier Steinar. 

Han mener også at det ikke vil være behov for feller når du kjører i anlegget. Alt du vil nå kan du gli eller stake deg ut i, og du kommer deg lett inn igjen til heisen. 

– Men det er gode toppturområder i nærheten. De mest populære områdene finner du om du kjører videre på RV 50 mot Aurland ved Strandavatnet. 

dronebilde av Hallingskarvet Skisenter med Hallingskarvet bak
FRIKJØRINGSMEKKA: 500 høydemeter med gode muligheter i Hallingskarvet. Foto: Christian Nerdrum

Utover det, er det åpenbare muligheter i Hallingskarvet, men i følge Lerberg er det ikke så vanlig å dra seg inn dit for toppturentusiaster i området. 

 – Det er et større prosjekt, sier Lerberg som mener det er en del lenger inn til Hallingskarvet enn det ser ut som fra toppheisen. 

Men løssnøkjøring får vente til neste besøk, for selv om potensialet er enormt, så er snøforholdene det motsatte. Det tynne snølaget er hardt som betong. 

LITE FOLK: – Det er best her i ukedagene, sier lokale Jeanette Taranger som setter pris på at det ikke er så mye folk i anlegget. Foto: Christian Nerdrum
LITE FOLK: – Det er best her i ukedagene, sier lokale Jeanette Taranger som setter pris på at det ikke er så mye folk i anlegget. Foto: Christian Nerdrum

Påfallende skrint er også antallet gjester. Selv om vi er her på en ganske vanlig torsdag, er været uvanlig bra - og en skulle tro det var fler enn oss og tre andre som lot seg friste av en dag i høyfjellet. En vet vel med sikkerhet, at de fleste kjører forbi avkjøringen mot Aurland ved Kiwien på Hagafoss, og svinger til venstre mot Geilo i stedet. 

Etter å ha drevet Hallingskarvet Skisenter siden 1981, synes Knut Anfinset (83) det får være nok. Anlegget er til salgs med 40 hyttetomter som ligger ski-in ski-out til anlegget. 

– Vil du ha ytterligere 40 tomter, så kan du få det og, sier Anfinset som mener salget er mest egnet for en større investor som ønsker å utvikle området. Prisen på anlegget med alle tomtene inkludert vil være på omlag 50 millioner.

SKIERS RIGHT: Selv om de fleste drar seg ut skier left for å finne lykken, er det også muligheter på den andre siden av skisenteret i følge Steinar Slåke-Lerberg. Foto: Christian Nerdrum
SKIERS RIGHT: Selv om de fleste drar seg ut skier left for å finne lykken, er det også muligheter på den andre siden av skisenteret i følge Steinar Slåke-Lerberg. Foto: Christian Nerdrum

Fri Flyt skrev om salget av Hallingskarvet i fjor også, men ifølge Anfinset er det først nå han virkelig setter inn støtet. 

Under storhetstiden til anlegget gjennom 10-12 år på 80- og 90-tallet var det 100-aksjonærer som sørget for å pumpe liv i destinasjonen Sudndalen, som det het den gangen. Det største aksjonæren var IKEA, som eide et betydelig antall hytter de ansatte kunne benytte seg av.

På denne tiden ble også Hallingskarvet markedsført gjennom IKEA-katalogen, så det er ikke rart at Hallingskarvet Skisenter var høyt oppe i folks bevissthet. 

Bilde Av Knut Anfinset
SENKER PRISER: Daglig leder ved Hallingskarvet Skisenter, Knut Anfinset, tar grep for å gi skiglade billigere priser på heiskort. Foto: Bård Gundersen

Se film fra da Skipatruljen besøkte Oppdal, Norges største skidestinasjon Trysil, storebroren Geilo og skihovedstaden Oslo

Ikke langt unna lå Hallingskarvet Høyfjellshotell med sine 450, stort sett fullbookede, senger og la grunnlaget for et yrende liv i Sudndalen. 

I 1992 trakk IKEA seg ut av Sudndalen og solgte alle hyttene. Siden den gangen har det Hallingskarvet har stort sett gått i pluss siden han tok helt over i 1998, men innrømmer at det har vært tungt å basere heisdriften på et hyttemarket. 

– Vi trenger flere senger her. Det er stort sett Hermon-senteret og en campingplass der folk kan bo, sier Knut som på tross av beskjedne besøkstall har klart å holde tallene til Hallingskarvet grønne de årene han har drevet anlegget.  

Publisert 13. april 2022 kl 22.16
Sist oppdatert 13. april 2022 kl 22.56
annonse
Relaterte artikler

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen