Selve ekspedisjonen startetri Ilulissat 19. Mai. Den første delen av etappen går over innlandsisen, og Kronprins Haakon skal ta seg over isen med kite og ski.

Underveis skal de bore seg gjennom den 2500 meter tykke isen, for å finne ut mer om hvor mye is som vil forsvinne i et varmere klima.

– Vi er takknemlig for at H.K.H Kronprins Haakon har takket ja til å delta på ekspedisjonen og bidra til å markere universitetets jubileum, sier rektor ved UiT, Dag Rune Olsen i en pressemelding.

Ekspedisjonen skjer i anledning at hans bestefar, kong Olav, åpnet Universitetet i Tromsø for 50 år siden. Universitetet har lange tradisjoner for arktisk forskning.

De er også ledende på forskning av skred. De står blant annet bak CARE, og det var også der Markus Landrø leverte sin doktorgrad om snøskred.

Han skal også delta på ekspedisjonen.

Kronprins Haakon er en ivrig telemarkkjører, og har vært jevnlig på High Camp på Turtagrø. Han er i tillegg en ivrig surfer, og har vært engasjert på forbudsnivå. Hans datter, prinsesse Ingrid Alexandra, er også norgesmester i surf. Også hun er ivrig skikjører, med flere topplasseringer i junior-konkurranser i frikjøring.

Nå er det altså kite som er fremkomstmiddel. Den andre delen av ekspidisjonen, som går med kajakk langs østkysten, skjer uten Kronprinsen. 

Ekspedisjonen blir en del av en dokumentar som skal sendes på NRK.