/ Folk

Kronprins Haakon skal kite over Grønlandsisen

Kronprins Haakon skal være med UiT på Grønlands-ekspedisjon

Kronprins Haakon skal sammen med Universitetet i Tromsø delta på en ekspedisjon på Grønland.

Sist oppdatert: 10. mai 2022 kl 10.40
Kronprins Haakon.
TIL GRØNLAND: Kronprins Haakon skal kite over Grønlandsisen. Her er han på vei opp Store Ringstind i 2014. Foto: Bård Basberg
Lesetid: 2 minutter

Selve ekspedisjonen startetri Ilulissat 19. Mai. Den første delen av etappen går over innlandsisen, og Kronprins Haakon skal ta seg over isen med kite og ski.

Underveis skal de bore seg gjennom den 2500 meter tykke isen, for å finne ut mer om hvor mye is som vil forsvinne i et varmere klima.

– Vi er takknemlig for at H.K.H Kronprins Haakon har takket ja til å delta på ekspedisjonen og bidra til å markere universitetets jubileum, sier rektor ved UiT, Dag Rune Olsen i en pressemelding.

Ekspedisjonen skjer i anledning at hans bestefar, kong Olav, åpnet Universitetet i Tromsø for 50 år siden. Universitetet har lange tradisjoner for arktisk forskning.

De er også ledende på forskning av skred. De står blant annet bak CARE, og det var også der Markus Landrø leverte sin doktorgrad om snøskred.

Han skal også delta på ekspedisjonen.

Kronprins Haakon er en ivrig telemarkkjører, og har vært jevnlig på High Camp på Turtagrø. Han er i tillegg en ivrig surfer, og har vært engasjert på forbudsnivå. Hans datter, prinsesse Ingrid Alexandra, er også norgesmester i surf. Også hun er ivrig skikjører, med flere topplasseringer i junior-konkurranser i frikjøring.

Nå er det altså kite som er fremkomstmiddel. Den andre delen av ekspidisjonen, som går med kajakk langs østkysten, skjer uten Kronprinsen. 

Ekspedisjonen blir en del av en dokumentar som skal sendes på NRK.

Publisert 10. mai 2022 kl 10.37
Sist oppdatert 10. mai 2022 kl 10.40
annonse
Relaterte artikler

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen