/ Folk

Flyr mot OL

Birk Ruud (17) kan fly i alle fire dimensjoner.

Sist oppdatert: 27. desember 2017 kl 07.00
OL-HÅP: Birk Ruud er en av seks-sju utøvere som kjemper om fire plasser i OL-troppen. Foto: Luke O. Allen/Skiforbundet
OL-HÅP: Birk Ruud er en av seks-sju utøvere som kjemper om fire plasser i OL-troppen. Foto: Luke O. Allen/Skiforbundet
Lesetid: 5 minutter

BIRK RUUD

lores-2

Født: 2. april 2000

Fra: Stabæk, Bærum

Vært på landslaget siden: Mai, 2016

Største meritter: Gull, Ungdoms-OL. Delt 4. Plass X Games 2017 i Big Air.

– JEG HAR ALDRI VÆRT FLINK TIL Å TAPE. Heller ikke til å innrømme at jeg har tapt, sier Birk Ruud.

Han er ikke ferdig med videregående, men allerede en internasjonal skistjerne. Han har rukket å ta gull i ungdoms-OL, kjørt flere verdenscuprunder, vært med i to X Games og blant de utøverne som kiver om norges fire plasser til OL-slopestyle. Birk Ruud har tilbrakt forsesongen i Stubai.

– Hvordan du ligger du an, sånn triksmessig?

– Jeg har startet godt. Jeg har landet alle åtte mulige doble 10-ere og 12-ere. Det er jeg først i verden til å gjøre. Jeg har også gjort cab trippel, ja, alle fire triple, sier Ruud.

Med alle fire menes det at Ruud gjør trippelrotasjon ved å spinne både til høyre og venstre, og begge med framlengs og baklengs inngang på hoppet. 2 x2 blir fire.

– Så jeg får ta det derfra. Jeg har skrevet ned en del triks som jeg har som mål. Switch trippel 14 og switch trippel 18. Sånne ting går nok mest sannsynlig i boks.

– Hvor lett er det for deg å lære nye triks? Hva gjør du?

– Det starter med å kjøre et par ganger i bakken. Trikset sitter i hodet, og jeg tar et par setup- hopp og legger opp til trikset jeg skal gjøre, og så prøver jeg trikset. Det er sånn jeg gjør det.

FLYR PÅ KOMMANDO: Ruud viser fram kunster for rikspressen. Foto: Terje Pedersen/NTB Scanpix.
FLYR PÅ KOMMANDO: Ruud viser fram kunster for rikspressen. Foto: Terje Pedersen/NTB Scanpix.

BIRK ER TRYGG PÅ SEG SJØL når han snakker om triksene. Slik har han alltid vært i skikarrieren. Men alt har en begynnelse, og Birk sin begynner på Stabæk i Bærum, like ved grensa til hovedstaden. Selv om han ikke kommer fra en skifamilie, var han allerede i Kolsåsbakken (nærmeste skianlegg) på snowboard i fireårsalderen. Da han var seks ble brettet byttet ut med alpinski. Et år senere var det rund tupp i begge ender, og siden har Birk vært fullstendig solgt.

– Jeg fant ut at dette var noe jeg virkelig ville drive med. Jeg var nok 9-10 år da jeg forstod det. Egentlig har jeg aldri hatt noen plan B, bare en plan A. Jeg har derimot en stor plan A med utrolig mange planer inni.

Men selv om Kolsåsbakken er nærmest, har det vært i Kirkerudbakken Birk har lagt grunnlaget. Det er bakken både Aleksander Østereng og Ståle Sandbech også har sognet til.

– Hva er det med Kirkerudbakken?

– Miljøet i Kirkerudbakken har vært helt fantastisk, det har betydd mye. Fra alle aldere har alle vært kompiser og shreddet mye. Jeg er helt sikker på at det er bedre enn på Tryvann og Kolsås.

NÅ GÅR BIRK PÅ TOPPIDRETTSGYMNASET WANG, og er fast inventar på landslaget. Skolegangen tar han mens han er på reise, som han er 150-200 dager i året.

– Hvor langt kan du ta karrieren?

– Så langt jeg vil ta det. Jeg vil ta det til X Games-gull, et OL-gull må man ha. Et par verdenscup-gull, jeg har et nå, men jeg må gjerne ha litt flere. Dew Tour må jeg også vinne. Det er mye jeg har lyst til å få til. Jeg har lyst til å dominere i toppen.

Allerede da han var 15 år gammel, og var førstereisgutt med landsalget til Mammoth i USA, fortalte han Fri Flyt at «OL i 2018 blir mitt første. OL i 2030 blir mitt siste». Han setter seg ofte høye mål, både i konkurranser og i triksveien, og sparer sjeldent på kruttet. Da han var med i sin første kvalifisering i X Games forsøkte han like greit på trippel. Det var nære å gå.

– Denne selvtilliten og vinnerinstinktet, er det en styrke?

Jeg har veldig lyst til å gjøre det bra, som de fleste som driver med toppidrett ønsker. Jeg ser på det som en stor styrke, jeg gir aldri opp.

LANGDISTANSEFLY: Ruud har planer om å holde på til OL 2030. Foto: Luke O. Allen/Skiforbundet.
LANGDISTANSEFLY: Ruud har planer om å holde på til OL 2030. Foto: Luke O. Allen/Skiforbundet.

Selv om fjorårssesongen ga mye positivt for Birk, har nok et klipp fra NRK brent seg fast hos mange: Birk var svært nære ved å bli verdensmester da han feilet i det siste runnet. Frustrert hoppet han ut av parken og kastet alt utstyret i sinne.

– Kan vinnerinstinktet ta overhånd?

– Det der var egentlig ikke bare konkurranseinstinktet. Jeg trodde jeg skulle få det til, og da det ikke skjedde,  kokte det over. Jeg var så frustrert og oppgitt over alt.

– Hvor viktig er denne sesongen i forhold til andre?

– Hver sesong er viktig. Jeg prøver å ikke tenke på så mye på det. I og med at det er OL gjør at folk tenker at i år er det viktig for disse toppidrettsutøverne. Jeg tar hver konkurranse for seg. Det er viktig å kose seg og ha det gøy. Tenker du for mye på det kan det fort gå andre veier.

I SKRIVENDE STUND er det fremdeles usikker hvilke norske som skal være med til OL i Sør-Korea. Totalt er det fire plasser. Det er til slutt landslagssjefen som bestemmer hvilke fire som får dra.

– Føler du deg trygg på at den ene er din?

– Man skal aldri føle seg trygg på noe. Det er lov å håpe, og jeg må fortsette å kjøre på og prestere. Det er jo også forskjell på hva man vil røpe, ler en noe beskjeden Ruud, før han fortsetter.

– Så lenge jeg holder meg skadefri både tror og håper jeg at dette blir mitt første OL.

LES OGSÅ: Trikset som fikk verden til å måpe

Les om flere skiprofiler på friflyt.no

Publisert 27. desember 2017 kl 07.00
Sist oppdatert 27. desember 2017 kl 07.00
annonse
Relaterte artikler
VARM: Hotdog Hans gikk for seier på afterskien i Hemsedal. Skjermdump: Hotdog Hans 4
Den maskerte skikjøreren møter Birk Ruud i Norge

– Hotdog Hans er en slem mann

Birk Ruud X Games gull Aspen slopestyle
Birk Ruud vant X Games-gull i slopestyle

Vant sitt første X Games-gull i slopestyle

Høydepunkter fra slopestyle-finalen i Laax

Se Birk Ruud sitt vinnerrun

Birk Ruud trippel cork på snowboard
Birk Ruud om snowboardsatsingen

– Mye mestringsfølelse å kjenne på

annonse
Birk Ruud tok OL-gull
Birk Ruud åpner opp i sin nye bok

Fra «bølle» til olympisk mester

Derfor lander Birk Ruud alltid «på bena»

Slik unngår du dårlige landinger på trampolinen

ET SJEKKETRIKS: Birk Ruud mener at cork er såpass kult at det fungerer som et sjekketriks. Foto: Christian Nerdum
Cork 7 på trampoline - steg for steg

Birk Ruud om cork 7: – Det er et sjekketriks

GRABBER MISTY-EN: Sidelengs salto med halv skru, eller mistyflip som Birk Ruud demonstrerer. Foto: Christian Nerdrum
Sidelengs salto med halv skru

Slik lærer du mistyflip

BASICS: Du kommer ikke veldig langt som trampolinehopper om du ikke gjør grunnarbeidet skikkelig. Derfor er den tilsynelatende enkle hoppteknikken noe som ikke skal slurves med. Birk Ruud viser hvordan. Foto: Christian Nerdrum
Grunnleggende trampolineteknikk med Birk Ruud

Dette må du kunne når du hopper på trampoline

NUMMER ÉN: – Trampoline er en fin sidehobby som har gjort meg til den jeg er på ski i dag sier Birk Ruud. Foto: Christian Nerdrum
Birk Ruud sin trampolineskole

Birk Ruud sin trampolineskole

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen