/ Folk

Birk Ruud hylles av freeski-miljøet

Birk Ruuds OL-gull skaper reaksjoner i freeskiverden. Han hylles av både OL-vinner Øystein Bråten og tidligere trener Luke Allen.

Sist oppdatert: 9. februar 2022 kl 05.56
Øystein Bråten sammen med Birk Ruud.
– BETYR MYE: Få kjenner bedre til Birk Ruuds følelser rundt et OL-gull enn tidligere OL-vinner og lagkompis Øystein Bråten. Her er de to sammen i Silvaplana i 2019. Foto: Privat
Lesetid: 4 minutter

– Det var helt rått. Han pusher sporten nok en gang med triks som ingen andre gjør. Det var kult å se at han fikk til det han hadde lyst til på en såpass bra måte. Jeg vet hvor mye det betyr for han og hvor mye har jobbet for det. Han har hatt det som mål lenge og har lyst til å prestere under OL, sier regjerende olympisk mester i slopestyle, Øystein Bråten til Fri Flyt tidlig onsdag morgen.

Bråten tok Norges første freeski-gull under OL i Sør-Korea, og stod naturligvis opp tidlig onsdag for å få med seg tidligere lagkamerat Birk Ruuds gull i Big Air-finalen - der Ruud mer eller mindre smadret konkurrentene.

– Få kan vel relatere mer til det han føler nå enn deg. Hva tror du går gjennom hodet hans?

– Jeg tror han er veldig stoka, det var jeg selv. Det var en drøm som går i oppfyllelse. Det må kjennes veldig stort, sier Bråten, som har lagt opp som konkurransekjører nå.

Birk Ruud tok OL-gull
OL-GULL: Birk Ruud hylles av lagkamerater og trenere etter OL-gullet natt til onsdag. Foto: Foto: Bjorn Steinar Delebekk / VG

For natt til onsdag smadret Ruud konkurrentene i den historie OL-finalen. Med kveldens to beste scores var det egentlig aldri spennende å se hvem som skulle stikke av med gullet.

– Dere var begge store forhåndsfavoritter. Er det et stort press?

– Jeg vet ikke helt, jeg tror han vet hva han er god for, det var kanskje mest det å få til det man, eller kjøre opp mot nivået man vet man har inne. Det er det største målet også gjør han det og får belønning for det og vinner. Det blir ikke bedre enn det.

– Stolt av han

Ruud hylles også av sin tidligere trener, Luke Allen.

– «Hard work pays off» og jeg er stolt av han og det han har fått til, sier Allen til Fri Flyt.

Allen var trener for landslaget da Ruud ble en del av laget allerede som 15-åring. Allen var også trener da Øystein Bråten tok gull i Sør-Korea i 2018. Fra stua i Colorado i USA, hvor han nå bor, fikk han naturlig nok med seg sin tidligere elevs OL-gull.

– Dette har vært en drøm siden jeg var 13 år, sa Ruud i målområdet.

– Fra den 15 år gamle gutten som ble med på landslaget for alle de årene sidene til i dag ... Birk har blitt en av de beste konkurransekjørerne på planeten. Han går ned i historien med det første olympiske gullet i Big Air, sier Allen.

Luke Allen
HYLLER: Luke Allen hyller sin tidligere elev, Birk Ruud, etter OL-gullet. Foto: Privat

Allen var trener for det norsker landslaget frem til høsten 2019. Han har med andre ord vært med Ruuds reise fra han ble med på laget i 2016. 

Ruud hylles også av landslagskollega og sin gode venn Sebastian Schjerve, som ikke ble en del av den norske OL-troppen. Han så Birks gull fra Namsos.

– Birk er den råeste fyren jeg veit om! Snilleste, kuleste og den mest målretta fyren! Han fortjent den gullmedaljen, han har jobba så målretta mot det her i mange år! Stolt av Birk, sier Schjerve til Fri Flyt.

Sebastian Schjerve X Games
HYLLES: Lagkameraten Sebastian Schjerve er full av lovord om Birk Ruud. Foto: ESPN

Ruud landet en switch trippel cork 1980 mute og dobbelbio 1800 i finalen. Colby Stevenson og Henrik Harlaut tok henholdsvis sølv og bronse.

Tidligere OL-dommer Ole-Kristian Strøm fikk også med seg finalen.

– Et veldig fortjent gull til den desidert beste Big Air-utøveren i verden om dagen! Dommerne leverte fra øverste hylle ut i fra det jeg kunne se. De hadde nok noen harde avgjørelser spesielt i første run når rangen skal settes, men de var spot om gjennom hele konkurransen, sier Strøm til Fri Flyt.

Hadde mer å gå på

Ekspertkommentator for Discovery, Bendik Øye, blir ansett som en av landets fremste freeski-kjennere. Han var naturlig begeistret for Ruuds gull.

– Det som er det villeste er at han gjør det hver gang. Det kan alle som stå på ski relatere seg til. Hvor vanskelig det er å treffe det beste du kan hver gang uansett hva du heter. Det går jo alltid, sier Øye til Fri Flyt.

– Han gjør ingen ting som er safe. Alt han gjør er potensielle vinnertriks. Han tar ingen enkle utveier.

– Hadde Birk mer å gå på i finalen?

– Han hadde mer å gå på. Ikke til forkleinelse for det han gjør for det er bedre enn alle andre. Men han kunne hvertfall lagt til en halv runde på den ene og en hel runde på den andre. Ifølge ryktene var det noen jokertriks som ingen har sett eller som ingen vet hva er.

Publisert 9. februar 2022 kl 05.56
Sist oppdatert 9. februar 2022 kl 05.56
annonse
Relaterte artikler
VARM: Hotdog Hans gikk for seier på afterskien i Hemsedal. Skjermdump: Hotdog Hans 4
Den maskerte skikjøreren møter Birk Ruud i Norge

– Hotdog Hans er en slem mann

Birk Ruud X Games gull Aspen slopestyle
Birk Ruud vant X Games-gull i slopestyle

Vant sitt første X Games-gull i slopestyle

Høydepunkter fra slopestyle-finalen i Laax

Se Birk Ruud sitt vinnerrun

Birk Ruud trippel cork på snowboard
Birk Ruud om snowboardsatsingen

– Mye mestringsfølelse å kjenne på

annonse
Birk Ruud tok OL-gull
Birk Ruud åpner opp i sin nye bok

Fra «bølle» til olympisk mester

Derfor lander Birk Ruud alltid «på bena»

Slik unngår du dårlige landinger på trampolinen

ET SJEKKETRIKS: Birk Ruud mener at cork er såpass kult at det fungerer som et sjekketriks. Foto: Christian Nerdum
Cork 7 på trampoline - steg for steg

Birk Ruud om cork 7: – Det er et sjekketriks

GRABBER MISTY-EN: Sidelengs salto med halv skru, eller mistyflip som Birk Ruud demonstrerer. Foto: Christian Nerdrum
Sidelengs salto med halv skru

Slik lærer du mistyflip

BASICS: Du kommer ikke veldig langt som trampolinehopper om du ikke gjør grunnarbeidet skikkelig. Derfor er den tilsynelatende enkle hoppteknikken noe som ikke skal slurves med. Birk Ruud viser hvordan. Foto: Christian Nerdrum
Grunnleggende trampolineteknikk med Birk Ruud

Dette må du kunne når du hopper på trampoline

NUMMER ÉN: – Trampoline er en fin sidehobby som har gjort meg til den jeg er på ski i dag sier Birk Ruud. Foto: Christian Nerdrum
Birk Ruud sin trampolineskole

Birk Ruud sin trampolineskole

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen