Prøver igjen: – Kan bli historisk i sitt nye forsøk
Kristin Harila var på oppløpet før hun måtte avbryte prosjektet i fjor, der 14 fjell over 8000 meter skulle bestiges på rekordtid. Hun lot seg ikke knekke og skal nå gyve løs på hele to verdensrekorder.
KLAR: Når Kristin Harila setter seg mål går hun all-in. Nå er hun klar for verdensrekordforsøk. Foto: Privat
Lesetid: 4 minutter
12 av 14 fjell over 8000 meter ble besteget da 36-åringen fra Vadsø i Finnmark nesten slo verdensrekorden i 2022. Nå er hun i gang med å prøve på nytt.
I skrivende stund befinner hun seg på basecamp til første fjell i rekken, som er 8 163 meter høye Manaslu i Nepal. I det hun bestiger toppen starter klokken å gå i rekordforsøket. Da har hun seks måneder og seks dager på seg til å fullføre alle 14 toppene.
To verdensrekorder i siktet
Kristin har beveget seg til camp 1 og returnert til basecamp, som en del av akklimatiseringen av kroppen til de svært tøffe omstendighetene. Store mengder med nysnø har ført til snøskredfare, derfor holder hun seg i basecamp og venter på at forholdene tillater å fortsette.
Når første fjelltopp er besteget går startskuddet, og hva som blir neste fjell ut for Harila er det for tidlig å si noe om, da det er flere faktorer som spiller inn her.
I tillegg til at hun skal bestige alle fjellene en gang til, håper hun også å klatre de to fjellene som uteble i fjor to ganger. Gjennomfører hun dette, blir hun den første i historien som har klatret alle 14 toppene to ganger på to år.
Har med seg fototeam
Med seg på rekordforsøket har hun Field Productions, med regissør og fotograf Matias Myklebust. Planen er å lage en dokumentar om Harila og rekordforsøket.
– Dette ser vi på som en spennende utfordring, og vi liker utfordringer, forteller produsent Filip Christensen i Field Productions.
Prosjektet er i en tidlig fase, og han ønsker ikke utdype prosjektet mer enn at de har en klar visjon om hva de ønsker å få til.
Harila hadde satt seg et mål i fjor om å nå alle fjellene på under seks måneder og seks dager. Dermed ville hun satt ny verdensrekord for raskeste tid, og som første kvinne noensinne. Når hun hadde to fjell igjen måtte hun avbryte som følge av visumproblematikk i Kina.
– Det var utrolig fortvilende. Hele veien visste jeg at visum i Kina kunne bli vanskelig, og når jeg fikk en telefon hjemmefra at tiden var rent ut, ville jeg ikke tro på det. Jeg var så fast bestemt på at det skulle gå, at selv etter telefonsamtalen hadde jeg håpet om det kanskje kunne gå, forteller Kristin Harila i podcasten Preik.
Da hun returnerte til Norge hadde hun valget om å grave seg ned eller å bruke nederlaget som en motivasjon. For Kristin ble det et enkelt valg. Hun var riktignok veldig skuffet over at det skulle briste på oppløpet, men lot ikke dette gå ut over ambisjonene sine.
Trives i tøffe omstendigheter
På sitt første høye fjell i Kilimanjaro i 2015, mistet hun synet flere ganger og kastet opp, og når hun skulle til Mount Everest i 2021 begynte hun å kaste opp på 4000 meter. Hun er med andre ord ikke redd for å være utenfor komfortsonen.
– Man må kunne være komfortabel med å være ukomfortabel. Man kan godt si at jo mer krevende det blir jo mer liker jeg det egentlig. Det er kaldt, du går i de samme klærne, du har vondt i hodet, du er kvalm og så videre. Det er faktorer som utfordrer deg kontinuerlig, forteller hun i podcasten.
Kristin Harila mener at det er mye kraft i det å ha troen med seg. Har man lagt plan A, så mener hun at det er også her man bør legge trykket. Begynner man å vingle mellom ulike alternativer er det lett at man nedjusterer målene sine. Det handler om å bestemme seg og stå i det, også når utfordringene kommer.
Det er Nimsdai Purja som innehar verdensrekorden på å bestige alle toppene i verden over 8000 meter på kortest mulig tid.
Han klarte dette i 2019, og brukte seks måneder og seks dager. Til sammenligning var den gamle rekorden syv år, ti måneder og seks dager.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.