Kristin Harila ønsker som kjent å klatre alle 14 fjell over 8000 meter i løpet av en sesong, helst kjappere enn verdensrekorden på 189 dager til den nepalske klatreren Nimsdai.

Med bestigningen av Gasherbrum I har hun til nå brukt 106 dager på å fullføre 11 av 14 fjell, og det hun er stadig i god rute til å oppnå målet sitt.

– Vi nådde toppen klokka 7 i dag. Heldigvis bedre vær enn i går og vi hadde nydelig utsikt på toppen. Bare 7,5 timer opp, men ganske krevende uten tau fra camp 3. Våt dundress og sliten kropp etter gårsdagens lange og krevende økt til camp 3. Det ble bare et par timers hvile på camp 3, middagen ble to kjeks. Nå er vi på camp 2 og skal fortsette ned til basecamp, hvor det blir cola og middag, melder Kristin Harila i pressemeldingen.

Bestigningen av Gasherbrum I markerer slutten på fase to i rekordforsøket, men ekspedisjonene i Pakistan har ikke foregått uten dramatikk; Vi kan lese av pressemeldingen at en stor stein traff låret hennes på vei til basecamp på Nanga Parbat. Den potensielt kritiske situasjonen endte heldigvis uten større personskader, men kostet dyrebar tid. Dessuten har dårlig vær og logistikk krevd masse unødvendig energi.

Harila skal etter planen reise tilbake til Norge 13. august for å forberede seg til den siste fasen i prosjektet i Tibet og Nepal, hvor Manaslu, 8156 m Hishapangma, 8013 m og Cho Oyu, 8201 m venter.

Kristin Harilas verdensrekordforsøk

Kristin Harila ønsker å klatre alle 14 fjell over 8000 meter i løpet av en sesong, helst kjappere enn verdensrekorden på 189 dager til den nepalske klatreren Nimsdai.

Nimsdai er den første og til nå eneste som har klart alle 14 topper i en sesong (2019). Prestasjonen er foreviget i den populære Netfix-dokumentaren «14 Peaks: Nothing Is Impossible».

Klarer hun ikke å slå Nimsdais rekord, vil det likevel være en stor prestasjon. Hun vil være den eneste skandinav som har vært på alle disse fjelltoppene, den andre som klarer dette i løpet av én sesong og den kjappeste kvinnen (rekorden nå er på 9 år). 

I juli skal hun klatre fem fjell i Pakistan: Nanga Parbat, G1, G2, Broad Peak og til slutt K2. 

I september klatrer hun de to tibetfjellene Shishapangma og Cho Oyu, og avslutter det hele med å klatre Manaslu i Nepal i begynnelsen av oktober. 

Til nå har prosjektet vært finansiert av egne midler, bidrag fra supportere og sponsorer. 

Kristin Harila har tidligere blant annet nådd de to 8000-meters toppene Mount Everest og Lohtse på 11 timer og 59 minutter. Så vidt vi vet, er det kun en sherpa som tidligere har vært kjappere mellom disse to fjellene.

Kristin Harila har tidligere vært en aktiv langrennsløper. Nå er hun fjellklatrer og turguide. I 2019 sa hun opp en lederjobb i Skeidar for å leve drømmen.