Offpist med en 11-åring

– Det er jo risiko involvert, men det er risiko hvis du drar i bakken også, sier skiprofil Fredrik Luytkis som ikke har noen problemer med å ta med seg sønnen sin utenfor løypene.

Sist oppdatert: 3. mai 2023 kl 06.00
Lesetid: 2 minutter

– Det er jo risiko involvert, men det er risiko hvis du drar i bakken også. Hvis du er dansk i Hemsedals-løypa, så er det mye større risiko enn for meg å ta med Storm på offpist, svarer Fredrik Luytkis på spørsmål om det greit å ta med seg sønnen på 11 år offpist. 

For Luytkis handler det om å kunne ta de riktige vurderingene på bakgrunn skredproblematikk, og Storms fysiske og psykiske kapasitet med ski på bena. For selv om Storm selv ikke helt vet hva det betyr å tenke på sikkerhet i fjellet, er det heldigvis far som tar ansvar for den biten. 

Fredrik Luytkis er blant de mest profilerte frikjørerne i Norge, og kan se tilbake på en lang karriere med ski på bena. Blant annet som profesjonell alpinist i USA, deltaker i  Freeride World Tour, grunnlegger av Go Freeride, pådriver for det norske freeski-miljøet som markedssjef i Norges Skiforbund, engasjement i Heming og grunnlegger av barneskiklubben Ullr Skiklubb.

For mange er han også kjent fra deltakelse i 71 grader nord.

– Jeg tror ikke Fredrik hadde tatt noen valg på vegne av seg selv eller Storm, som gjorde at noen ville føle seg utrygge, kommenterer frikjører Carl Peder Engeset, som har vært med på utallige turer i og løypene med både Fredrik og Storm.  

Denne saken ble først publisert i april 2018 gjennom webserien Generasjon Freeride - men temaet i saken forblir like aktuelt.

Fredrik Luytkis (t.v.), Storm Luytkis og Carl Peder Engeset har utallige timer sammen både i og utenfor løypene. Bilde: Christian Nerdrum
Fredrik Luytkis (t.v.), Storm Luytkis og Carl Peder Engeset har utallige timer sammen både i og utenfor løypene. Bilde: Christian Nerdrum

– Det er ikke alle som skulle vært der ute, men på grunn av publikasjoner og skriverier om det, så får vi trender som gjør at offpist er gjeldende, sier Luytkis.

Han mener det er et enormt gap mellom skredkunnskap og skiferdigheter.

– Bare fordi du er god på ski, betyr det ikke at du kan det som trengs for å kjøre offpist. Jeg kjenner mange gamle alpinister som ikke skjønner at det kan gå skred. Det er dramatisk når de har med seg 3-4 unger, fordi de er så gode på ski. Men det har ingen sammenheng. 

Publisert 10. september 2019 kl 12.00
Sist oppdatert 3. mai 2023 kl 06.00
annonse
Relaterte artikler
HEIS(A)TUR: Ikke alle vil anerkjenne innholdet i sekken til Fredrik Luytkis, men begrunnelsene henger dog på greip. Bilde: Christian Nerdrum
Generasjon Freeride (S1E2)

Turplanlegging ala Luytkis

GENERASJON FREERIDE (S2E5)

– Jeg har størst skiglede!

GENERASJON FREERIDE (S2E1)

Generasjon tidsklemme

GENERASJON FREERIDE (S2-teaser)

Tre generasjoner frikjørere

YOUTUBE-NEGATIV: Fredrik er fornøyd med Carl Peder, men har likevel en appell til den yngre generasjonen om å ta det litt rolig. Bilde: Christian Nerdrum
GENERASJON FREERIDE (S1E6)

Eksaminatoren har noen merknader

TOK MANNEPRØVEN: Carl Peder Engeset og vikarierende mentor Fred Syversen. Bilde: Christian Nerdrum
GENERASJON FREERIDE (S1E5)

50 grader med Fred Syversen

KLARE SEG SELV: Carl Peder er overlatt til seg selv og egne vurderinger på Stryn Sommerski. Men i morgen (journ anm neste episode)  møter han Fred. Bilde: Christian Nerdrum
Generasjon Freeride (S1E4)

– Jeg ringer Fred!

annonse
THE APPRENTICE: Carl Peder Engeset (v) har vært under Fredrik Luytkis sine vinger siden han var 14-15 år gammel. Nå er de to aktuelle i den nye serien Generasjon Freeride, som har oppstart neste fredag. Bilde: Christian Nerdrum
Generasjon Freeride (S1-teaser)

Mesteren og læregutten

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen