– Det er jo risiko involvert, men det er risiko hvis du drar i bakken også. Hvis du er dansk i Hemsedals-løypa, så er det mye større risiko enn for meg å ta med Storm på offpist, svarer Fredrik Luytkis tvert på spørsmålet om det greit å ta med seg sønnen på 11 år offpist. 

Dermed han han også satt et referansepunkt på denne episoden av Generasjon Freeride. For Luytkis handler det om å kunne ta de riktige vurderingene på bakgrunn skredproblematikk, og Storms fysiske og psykiske kapasitet med ski på bena. For selv om Storm selv ikke helt vet hva det betyr å tenke på sikkerhet i fjellet, er det heldigvis far som tar ansvar for den biten. 

Annonse

– Jeg tror ikke han hadde tatt noen valg på vegne av seg selv eller Storm, som gjorde at noen ville føle seg utrygge, kommenterer frikjører Carl Peder Engeset, som har vært med på utallige turer både i og løypene med både Fredrik og Storm.  

Saken fortsetter under bildet

Fredrik Luytkis (t.v.), Storm Luytkis og Carl Peder Engeset har utallige timer sammen både i og utenfor løypene. Bilde: Christian Nerdrum
Fredrik Luytkis (t.v.), Storm Luytkis og Carl Peder Engeset har utallige timer sammen både i og utenfor løypene. Bilde: Christian Nerdrum

– Det er ikke alle som skulle vært der ute, men på grunn av publikasjoner og skriverier om det, så får vi trender som gjør at offpist er gjeldende. Skredkunnskap og skiferdigheter er det et enormt gap mellom. Bare fordi du er god på ski, betyr det ikke at du kan det som trengs for å kjøre offpist. Jeg kjenner mange gamle alpinister som ikke skjønner at det kan gå skred. Det er dramatisk når de har med seg 3-4 unger, fordi de er så gode på ski. Men det har ingen sammenheng. 

Serien er laget av Christian Nerdrum og saken ble først publisert 26. april 2018

GENERASJON FREERIDE

Mens Fredrik Luytkis (43) er en kjent figur i frikjøringsmiljøet med bakgrunn som alpinist, Dynastar-profil og proff frikjører med deltakelse på world touren, har Carl Peder (19) fortsatt et relativt blekt rulleblad. Riktignok har han deltakelser i Freeride Junior World Tour, VM, RFC og et utall helger i Hemsedal. I fem-seks år har de to kjent hverandre. Fredrik så tidlig talentet til Carl Peder og tok ham under vingene. Der har han vært siden. I sesong 2 av den populære serien har Fredrik tatt med seg sønnen sin Storm på 11 år.