– Lokst Utøve konkurransen er alltid god stemning! Det er den dagen på Ekstremsportveko der sola skinner, hvert eneste år, forteller dødser Arne Haugland til Fri Flyt.

Fri Flyt fulgte Haugland og den nybakte verdensmesteren i elvepadling Zack Mutton gjennom hele dagen på dødsekonkurranse. Haugland har selv dødset i ti år, og anses som en glovarm veteran i gamet. Mutton fra New Zealand fikk deltatt i sin aller første dødsekonkurranse.

– Dere nordmenn får det til å se så lett ut! Jeg er glad om jeg kommer meg helskinnet gjennom så jeg blir klar til elvepadlingen i morgen, fortalte Mutton underveis på konkurransen.

Zack Mutton dødser
DØDSEDEBUT: Zack Mutton på dødsekonkurransen under Ekstremsportveko. Foto: Fredrik Ouren Jostad

Les også: Tips til deg som vil begynne med dødsing

Lokst Utøve er en av publikumsfavorittene under Ekstremsportsveko, med et nesten elleve meter høyt tårn som deltakerne dødser fra.

– Det er nok et av de mest publikumsvennlige arrangementene under Veko, folk samler seg helt inntil stupetårnet, forteller Haugland.

I motsetning til andre dødsekonkurranser, handler ikke Lokst Utøve nødvendigvis om å være den aller beste dødseren, men å beherske ulike triks fra stupetårnet. Formatet lyder som følgende: To stup -> to freestyle hopp der du lander på beina -> en klassisk døds og en freestyle døds, topp seks derfra går videre til finalen.

Etter en spennende finale med de seks beste, ble Haugland og 15 år gamle Jørgen Tjølsen Borgly nødt til å møtes i duell for å avgjøre seieren.

Arne Haugland Ekstremsportveko
CROWDPLEASER: Arne Haugland på vei opp igjen etter dagens siste hopp. Foto: Fredrik Ouren Jostad

Til tross for å bare være junior, kunne femtenåringen juble over å bli kåret til vinner av Lokst utøve. Haugland derimot møtte ta til takke med en tredjeplass, men vant to priser, blant annet en han aldri hadde vunnet før.

– Det er en god følelse! Jeg gjorde to triks jeg aldri har gjort før og vant prisen for beste døds, men også for beste freestyle døds. Det tror jeg ingen hadde trodd før konkurransen, men jeg er rimelig fornøyd, fortalte Haugland etter å ha blitt tildelt prisene.

– Jeg har konkludert med at jeg ikke klarer å stupe, så det er 100% fortjent at Jørgen tar sammenlagtseieren her i dag.

Fullstendig resultatliste fra konkurransen.