Dødset fra 36,5 meter: – Jævlig farlig

Franskmennene Côme Girardot og Lucien Charlon har satt ny rekord. – En vakker dag så går det gærent, sier dødsegründeren Paul Rigault om rekordjaget.

Sist oppdatert: 25. oktober 2023 kl 13.23
Lesetid: 2 minutter

«Trois, deux, un, send it!» er det siste man hører før Lucien Charlon setter utfor den 36,5 meter høye brokanten, snur seg i luften og viser peace-tegnet til kamera før han smeller i vannoverflaten etter et tre sekunder langt svev.

– Føcked, kommenter tidligere verdensmester og årets Døds World Tour vinner Emil Lybekk.

De franske dødserne Côme Girardot og Lucien Charlon deler den nye verdensrekorden i døds fra hele 36,5 meter. Det var også ny rekord for høyeste freestyle-døds.

Den 21 år gamle franskmannen Côme Girardot, eller Girardøt(s) som han kaller seg selv, holdt den tidligere rekorden på 34,25 meter, og har nå tatt tre verdensrekorder på rad.

Forrige norske rekordholder var Tore Våge med et klassisk døds fra 31,5 meter som resulterte i et brudd i armen. Den nye rekordholderen Côme Girardot utlignet rekordhoppet forrige august. Frem til i år var dette det høyest registrerte dødset.

– Når Tore lander perfekt, og likevel knuser armen, er det et perfekt eksempel på hvor jævlig farlig dette er – en vakker dag så går det gærent, sier Paul Rigault, gründer i Dødseforbundet om høydedødsingen.

Han presiserer at Dødseforbundet er veldig opptatt av sikkerhet og at alle skal kunne dødse, ikke bare de som er profesjonelle. Han forklarer at utviklingen innen høydedøds er en profesjonalisering av sporten.

HARD LANDING: Har du ikke rett posisjon når du treffer vannoverflaten, vil du rett og slett på på en smell (dødser: Anders Rox). Foto: Christian Nerdrum
Les også

– Det som skjer nå fra 36,5 meter, handler ikke om at ballene har blitt større. Det handler om at utøveren får et større og mer profesjonelt apparat rundt seg, som tillater at man kan sette denne type rekorder, forklarer Rigault.

Dødseforbundet hadde nylig premiere på den nye dødse-serien «Dare to Dive», som kan sees på TV2-play. Den nye engelsktalende-serien er en del av en større plan og satsing for å øke interessen for dødsesporten internasjonalt.

Skjermdump fra Dare to Dive ep. 1
Les også

– Man må skille mellom det som på en måte er gøyalt og fritidsdødsing, og det som er profesjonelt dødsing. Det er et helt annet apparat rundt deg som sikrer at de marginene kommer på din side.

Asbjørg Nesje dødser
Les også
rifle test jeger
Les også
fjellsko test
Les også
sykkellys test 2023
Les også
fulldempet elsykkel stisykling
Les også
Publisert 25. oktober 2023 kl 09.34
Sist oppdatert 25. oktober 2023 kl 13.23
annonse

Relaterte artikler

HARD LANDING: Har du ikke rett posisjon når du treffer vannoverflaten, vil du rett og slett på på en smell (dødser: Anders Rox). Foto: Christian Nerdrum
Dødsing og sikkerhet

Gjør dødsingen litt tryggere

10 POENG: Ikke mye å utsette på dette hoppet, men dødseproff Anders Rox mener det er en del feller å gå i for de som vil lære seg å dødse. Foto: Christian Nerdrum
Film med feil og rett teknikk

Dødsing - tre typiske feil

SHOWMAN: Simen Mathisen klemmer til med en dødse-molberger fra 10-eren.
– Ingen begynner på 10 meter!

Slik blir du en dødser

AARHUS: Første internasjonale stopp for sesongen. Foto: Døds Diving League.
Døds World Tour Aarhus:

Fortsatt norsk ledelse

Døds World Tour 2024
Døds World Tour 2024 Gjøvik

Herman herjet igjen

Døds World Tour 2024
Se vinnerhoppene fra Døds World Tour Arendal

13 år og leder verdenscupen

annonse
STEMNING: Sol og solid show under åpningen av Døds World Tour 2023 i TønsberG. Foto: Arild Brun Kjeldaas.
Døds World Tour Tønsberg 2024

Se video av vinnerhoppet til Oscar (15)

40,5 meter: Ken Stornes mener alvor. Skjermbilde: @kenstornes
Setter verdensrekord mellom isflakene

Ken Stornes med ny verdensrekord

Skjermdump fra Dare to Dive ep. 1
Ny internasjonal tv-serie om dødsing

Her setter de verdensrekord

SEIERSPALLEN: Truls Torp feierer sin tredje tittel som verdensmester. Foto: Sigurd Ekeli Grimsby
Se video fra VM i Døds 2023

Slik har dødsingen endret seg på ett år

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen