– Hva sier du til noen som aldri har prøvd, men har lyst til å komme i gang med windsurfing?

– Da har du egentlig to valg: Enten kjøper du seg utstyr og setter i gang sporenstreks, eller så melder du deg på et nybegynnerkurs. Drøbak Seil Forening og KNS kjører kurs i Oslo-området. Stort sett de fleste seilforeninger i landet har et tilbud om nybegynnerkurs. Det kan være en bra plass å starte.

Annonse

– Hvordan kan barn og unge komme i gang med windsurfing? Du er jo temmelig avhengig av bil og førerkort.

– Er du ung og vil komme igang, så ta kontakt med den lokale seilforeningen, eventuelt det lokale windsurfingmiljøet og de vil guide deg i riktig retning. Det at man må ha bil for å frakte utstyr er en myte. Sykkel med henger har fungert utmerket i alle år. Vi har også ungdommer i Fredrikstad som bruker bussen ut til Hvaler, med tre brett og fem seil i midtgangen. Alt er mulig. Bare husk å smile til sjåføren.

– Hva trenger man av utstyr til å begynne med? 

– Det er flere måter å komme seg i gang på. Den mest vanlige, og den jeg anbefaler, er å gå i anskaffelse av et større, stabilt freeridebrett av den moderne typen med fullt innfellbar kjøl og med riktig rigg tilpasset fysisk størrelse på utøveren. Kjølen er viktig for å holde høyde opp mot vinden i ikke-planende forhold. Etterhvert som du behersker å seile i mer vind og å få brettet opp i plan, så feller du kjølen inn i brettet og seiler på kun finna. Det er viktig å styre unna de største og enkleste variantene av nybegynnerbrett. Disse er tiltenkt skolebruk, og vil gi deg lite utfordring etter noen dager på vannet. Å lære windsurfing i dag er forholdsvis enkelt og man er å betrakte som viderekommen allerede etter et par kvelder på vannet. Det er viktig å ta høyde for dette når du handler utstyr. En kan fint kjøpe utstyr i dag som kan seiles på i lang tid uten å måtte slenge det ut på Finn.no allerede etter et par uker.

– Hvor mye koster det?

– Du får en ny og komplett pakke for 10.000 kroner. For litt mer avansert utstyr, så havner de fleste et sted mellom 15.000 - 20.000 kroner

– Hva med bruktmarkedet?

– Det er et bra bruktmarked. Men for en fersking vil det nok fremtone som en jungel. Vær varsom. Nybegynnere går nesten alltid i fellen, og kjøper alt for avansert utstyr. Da får de ofte et dårlig førsteinntrykk av windsurfing.

– Har alle samme behov som nybegynner? 

– Vel, jeg vil påstå at de som kommer fra ski, snowboard, wake, kite, sykling og andre mestringsporter vil være bedre rustet til å lære seg windsurfing raskere. Mye av livsstilen og rutiner krysser over og man har mye av et samme «dra på tur»-konseptet i disse sportene som gjør at man får mer tid på vannet. Til denne gruppen anbefaler jeg ofte noe mer avansert utstyr, fordi jeg er trygg på at læringskurven deres vil være raskere. Litt utifra fysisk og størrelse, så går disse utøverne nesten utelukket for noe mindre freerideutstyr, og gjerne et par rigger og flere seil. Ta kontakt med seriøse fagbutikker som vil guide deg til riktig utstyr i forhold til ambisjoner.

– Hvor ville du dratt på ferie for å komme i gang med windsurfing i Europa? Hvorfor? 

– Rene Egli-senteret på Fuerteventura er et meget bra sted. Vind hver dag, topp utleieutstyr fra JP, Starboard og Neil Pryde. Eksepsjonelt gode, pedagogiske trenere og ikke minst flatt vann. 

– Hva med Sverige og Danmark? 

– Surfers Paradise i Varberg, Sverige kjører kurs og er veldig rutinerte. De kan varmt anbefales. West Wind-sentrene rundt Ringkjøbingfjorden i Danmark har også bra opplegg.