– Det er pallen jeg er fornøyd med

Nå starter freestyle-verdenscupen for en av verdens beste windsurfere, Oda Johanne Stokstad Brødholt (28).

Sist oppdatert 8. juli 2017 kl 09.15
KLAR FOR NY SESONG: Oda Johanne Stokstad Brødholt har ladet opp til sesongen i blant annet Sverige. Foto: Christer Holm / Wave Action
KLAR FOR NY SESONG: Oda Johanne Stokstad Brødholt har ladet opp til sesongen i blant annet Sverige. Foto: Christer Holm / Wave Action

– Det eneste jeg kan gjøre der er å fokusere på å lande alle triksene. Jeg satser på pallplassering, men alt kan skje. Men det er pallen jeg er fornøyd med. Det er en krevende øvelse, og kommer an på forholdene. Det blir spennende, sier Oda Johanne Stokstad Brødholt, til Fri Flyt.

Vi snakker med Stokstad Brødholt mens hun er på vei til Gardermoen og Fuerteventura. Der starter sesongens første verdenscup i grenen freestyle, en gren hun ubestridt er en av verdens beste i. Hun satser dog hardt på to disipliner i verdenscupen, slalåm og freestyle. Førstnevnte har allerede gjennomført to verdenscuprunder i Asia. I den første, i Korea, kom hun på 6. plass, mens hun i Japan kom på 13. plass. 

Nå er det altså freestyle, som er den grenen hun satser hardest på. Konkurransen starter først om to uker, men Stokstad Brødholt har sammen med flere andre reist ned allerede to uker før.

– Den første uken blir det intensivt med to økter i vannet hver dag. Den siste uka før konkurransen handler det mer om å finne godfølelsen.

TRENER: Her trener Oda Johanne til slalåm-sesongen.

Øvd inn nye triks

– Har du øvd inn mange nye triks?

– Ja, jeg har fått øvd inn en del. Det er viktig for meg å ikke gjøre de samme triksene år etter år. Så jeg håper å få vist frem de.

Oda Johanne har vært Karibien, Danmark, Brasil, Nederland, Fuerteventura og Sverige siden forrige sesong for å forberede seg.

– Da føler du deg godt forberedt?

– Egentlig tenkte jeg at jeg ikke har hatt nok dager i vannet. Jeg har prøvd å trene etter å ha holdt kurs i Norge

Hun forteller at Fuerteventura har krevende forhold, som gjør det vanskelig å lande alle triksene man har øvd inn. Likevel kan vi med sikkerhet si hun er medaljekandidat. Siden 2014 har hun vært rangert som topp tre i verden i freestyle sammenlagt. I 2014 og 2015 tok hun 2. plass, mens det ble 3. plass i 2016. 

(Artikkelen fortsetter under bildet)

1
1

NYE TRIKS: Oda Johanne har øvd inn nye triks før sesongen. Foto: Christer Holm / Wave Action

Kan leve av det

– Hvordan går en windsurfing-karriere opp økonomisk?

– Nei, si det ... Nå har jeg jo windsurfing-kursene ved siden av, men før har jeg jobbet deltidsjobber. Nå kan jo leve av windsurfingen takket være sponsorer, men jeg blir absolutt ikke rik av dette. Men jeg er fornøyd.

– Du har jo reist masse. Men kan du bli god bare av å være her hjemme?

– I slalåm, som krever litt andre forhold enn freestyle, kan du bli god i Norge. Du kan også bli god i freestyle, men for å holde på med et internasjonalt nivå må du ha noen måneder i utlandet hvor du kan trene hver dag.

Parallelt med oppkjøringen har nemlig Stokstad Brødholt kjørt en rekke surfekurs her hjemme i Norge. Der trener hun opp windsurfere med de fleste ferdighetsnivåer. Blant annet har hun lært deltakerne å flippe. 

– Hva tenker du om miljøet i Norge nå? Ser det lyst ut?

– Jeg er overrasket. De siste gangene vi har vært ute har det helt fulle parkeringsplasser. Det lover bra for sportens del. Jeg tror det er viktig å fortsette å ha kurs for å samle hele Norge. Det er med på øke samfunnet for windsurfing. Det skal ikke bare være en sport hvor du seiler alene på hytta, men heller dra på en strand det er flere. Drømmen er å bringe oss tilbake til 80-tallet, ler Stokstad Brødholt.

Publisert 8. juli 2017 kl 09.15
Sist oppdatert 8. juli 2017 kl 09.15
annonse
Relaterte artikler
annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen