Mars 2018, var Fri Flyt og Fredrik Luytkis ute og jaktet Oslo-nær pudder.
Med historiske forhold i hovedstaden har det ligget til rette for «egentrening» i hjemlige trakter, selv for de i som sokner til hovedstaden.
I denne filmen utforsker Fredrik videre mulighetene innen «urban-frikjøring». Liertraktene byr på korte, fine turer som man kan snike inn før lunsj eller til kvelds med hodelykt!
– Hvorfor begrense seg til kun det sportslige utbyttet, undrer den rutinerte frikjøreren Fredrik Luytkis seg over.

OPPFORDRER TIL EGENTRENING: I følge Luytkis handler det om å bygge opp en viss følelse av autonomitet og det å ha mestring i fjellet. Foto: Christian Nerdrum
I følge Luytkis handler det om å bygge opp en viss følelse av autonomitet og det å ha mestring i fjellet.
– Å leie en guide er supert, men de fleste som skal opp i fjellet nå overlater alt ansvaret til guiden og mister kontakt med det det virkelig handler om; å føle mestring og ta vare på seg selv, sier Luytkis.
Han oppfordrer folk om å benytte seg mer av marka nå som forholdene ligger til rette. I en annen episode av Generasjon Freeride la Luytkis førstesporet i Holmenkollen.

ÅPNE FLANKER: Ikke de lengste nedkjøringene, men opplevelsen er likevel stor. Mobilbilde: Christian Nerdrum
– Det er en kjempemulighet til å teste utstyr, lære seg å gå med feller, og ikke minst bygge viktig erfaringer som man kan ta med seg til fjells. Orientering, det å lese kart og vite forskjell på himmelretningene er viktig, sier Luytkis.
For ingenting utfordrer vel stedsansen mer enn å surre rundt i skauen, mellom høye tretopper. I de åpne glennene kan man se på snøen, og hvordan sola påvirker.
– Det å vite hvor man befinner seg er til enhver tid er elementært, spesielt i høyfjellet, der skredfaren kan luske, sier han.
SE MER: Alt av vår serie Generasjon Freeride

BYPUDDER: En plass i nærheten av Sylling finner Fredrik Luytkis en stor flanke med urørt puddersnø. Bilde: Christian Nerdrum
Kommentar fra Luytkis:
Selv om den nye «skredsøkeren» du fikk til jul har fått nye batterier, så gjenstår det fremdeles litt forberedelser. Skredkurset ga deg kanskje litt mer kjøtt på beinet, men usikkerheten er der fremdeles. Hvordan ser den farlige snøen ut? Hva betyr faregrad 3? Hvordan skal jeg klare å unngå «terrengfeller» og vurdere «skredbaner»? På Highcamp har du booket deg inn på både den ene og den andre guidede turen. Det blir spennende! Men hva skal til for å bli «trygg» på deg selv, og samtidig bli kapabel til å gjøre dine egne vurderinger?
Stikkordet du leter etter: Erfaring.
Det er mange ting du ikke kan ha kontroll over, men de tingene du kan øve på, gir verdifull erfaring. Ikke bruk tid og energi på å gå ved siden av slalåmbakken, når du kan finne din egen flanke et annet sted i ekte, naturlig terreng. Kanskje kommer du i form og får testet utstyret, men du lærer ingenting. Går du på tur et sted du ikke har vært før, kan du høste erfaring i øst og vest før du beveger deg videre ut i det høyalpine landskap. Prøv å utfordre seg selv i stedet for å la andre ta avgjørelsene for deg.
Saken er republisert i anledning all snøen i Oslo-området.