Snøskred på Middagstinden på Kvaløya

– Vet ikke hva som skjedde

Tor André Skjelbakken fant amerikaneren som omkom i snøskred i fjellet Middagstinden, nesten 700 høydemeter under toppen.

Sist oppdatert 24. april 2023 kl 15.48
AKSJON: Personell fra Røde Kors fant amerikaneren som mistet livet i snøskredet i Troms. Foto: Daniel Lilleeng / iTromsø
AKSJON: Personell fra Røde Kors fant amerikaneren som mistet livet i snøskredet i Troms. Foto: Daniel Lilleeng / iTromsø

Mannen ble lokalisert med Recco–søker etter en krevende redningsaksjon i svært uvanlig vær.

– I Tromsø, en halvtimes biltur unna var det godvær og sol, men på Middagstinden var det fullt vintervær med snøbyger, dårlig sikt og skodde som hang rundt fjelltoppene. Både luftambulanse og redningshelikopter hadde utfordringer med å fly inn, og ingen mulighet til å søke høyere i fjellene.

Det forteller Tor André Skjelbakken, som er Fagleder skred i redningstjenesten i Troms. Det var han som til slutt fant den omkomne, en amerikansk statsborger i 20-årene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

REDNINGSMANN: Tor André Skjelbakken i aksjon under redningsaksjonen på Kvaløya søndag. Foto: Yngve Larsen/ Tromsø Røde Kors
REDNINGSMANN: Tor André Skjelbakken i aksjon under redningsaksjonen på Kvaløya søndag. Foto: Yngve Larsen/ Tromsø Røde Kors

– Mannen ble funnet like over den innerste enden av Øvre Kråkskardvatnet, sørvest for toppen av Middagstinden. Redningsmannskapene kjørte først med snøskuter så høyt vi kunne langs normalveien opp på fjellet. Fra et punkt 620 meter over havet blir terrenget bratt, og der stoppet vi. Tilfeldigvis fikk vi en stopp i bygene akkurat da, slik at vi så toppen og kunne konstatere at det var for risikabelt å ferdes høyere. Men vi så også et snøskred på sørvestsiden av fjellet, sier Skjelbakken.

– Ikke mulig å se hvor skredet startet

Da kjørte redningsmannskapene ned igjen, og etter hvert inn dalen som heter Kråkskardet. Ved det innerste vannet lokaliserte de altså den omkomne, som lå under omtrent en meter snø.

– Skredet vi så tidligere var gammelt, men det var også et nytt skred like ved, og der fant vi amerikaneren. Vi vet ikke hva som har skjedd, og det er ikke mulig å se hvor skredet startet. Men de to som var på tur hadde nesten vært på toppen av Middagstind, og den omkomne ble funnet litt over 300 meter over havet, under bratt terreng. Om det er snakk om skavlbrudd eller utglidning på hard snø vet vi ikke, sier Tor André Skjelbakken.

PLANLEGGER: Norske Redningshunder, Røde Kors og Politiet koordinerer arbeidet. Foto: Daniel Lilleeng / iTromsø
PLANLEGGER: Norske Redningshunder, Røde Kors og Politiet koordinerer arbeidet. Foto: Daniel Lilleeng / iTromsø

Mannen ble funnet klokken 21.30 søndag kveld. Han ble meldt savnet av turkameraten, som måtte gå to timer før han fikk mobildekning og kunne ringe etter hjelp. Politiet ble varslet klokken 16.17.

Ifølge Skjelbakken er ikke den 1006 meter høye Middagstinden noe uvanlig eller spektakulært turvalg, og fjellet er temmelig populært. Samtidig er den vanligste ruta opp og ned såpass bratt i øvre del at man ikke kan unngå skredterreng. Da ulykken skjedde meldte skredvarslingstjenesten varsom.no faregrad 2 - moderat - i området.

– Det stemmer bra mener jeg. Det kan gå skred i bratt terreng på faregrad 2, og dette skjedde i en veldig bratt fjellside, sier Tor André Skjelbakken.

Mange på topptur den dagen

Han legger til at det var svært uvanlig vær i Troms da ulykken skjedde, med fint vær og sol i Tromsø, men full vinter og snøbyger på Kvaløya like ved.

– Forskjellen var uvanlig stor, og godværet i byen lokket nok mange på topptur. Det var mange biler på parkeringsplassene på Kvaløya, så de som valgte å gå topptur søndag var ikke alene, sier Skjelbakken.

Han legger til at Middagstinden er et populært toppturfjell som mange har som sin favoritt, selv om turen til topps krever at du er innom skredterreng. To personer har omkommet i snøskred tidigere langs den vanligste skiruta på fjellet.

Vil spre informasjon

Ordfører i Tromsø, Gunnar Wilhelmsen (Ap), sier til VG at det jobbes med å spre livsviktig informasjon om de potensielle farene.

– Vi vet det er mye turister i fjellet, og det er en utfordring å informere alle om situasjonen i fjellet. Vi har informasjon på flyplassen, men selv der får man ikke informert alle. Vi oppfordrer å sjekke nettsider, sa Wilhelmsen.

Publisert 24. april 2023 kl 14.57
Sist oppdatert 24. april 2023 kl 15.48
annonse
Relaterte artikler
annonse
snøskred
Fraråder ferdsel i skredterreng

Uforutsigbare skredforhold i Jotunheimen og Sogn

snøskred
– Nære på at det gikk skikkelig galt

Stort snøskred ved Rauddalstindane i Jotunheimen

IKKE PÅSKEKYLLING:  Deler av Sør-Norge sliter (fortsatt) med et rimlag, som enda ikke har stabilisert seg. Foto: Varsom
En høytid med skummelt rimlag

Daglige oppdateringer fra Varsom i påsken

bilde av rim
Etterlengtet påfyll av snø gir økt faregrad mot helgen

Rim skaper nye skredproblemer

to grupper på skitur i fjellet
Guidemøter, ny app, mer informasjon og flere observasjoner

Nye tiltak mot skredulykker i Troms

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen