Det er fortsatt vinterferie flere steder i landet, og det er mange som planlegger å komme seg ut i områder som potensielt sett kan være farlige.

Snøskredvarslingen melder at det på Svalbard, deler av Troms, i Nordland og på Nordvestlandet ventes betydelig snøskredfare helgen vi har i vente.

Annonse

- Der det kommer mest snø venter vi at det kan løsne skred av seg selv som følge av de store snømengdene og den sterke vinden, sier vaktleder i Snøskredvarslingen, Emma Julseth Barfod.

Du kan lese mer om snøskredfaren der du ferdes her.

Men det er ikke bare nysnø som er årsak til de farlige forholdene. Høyt til fjells i Lyngen, Indre-Troms og Nord-Troms kan gammel fokksnø også utløse skred. Dette på grunn av at det noen steder kan ligge på vedvarende svake lag av kantkorn, melder Snøskredvarslingen. 

(Artikkelen fortsetter under bilder)

FARESIGNAL: Rim kan skape et dårlig underlag for ny snø som legger seg på. Bilderettighet: Ingrid@vestland_fk
FARESIGNAL: Rim kan skape et dårlig underlag for ny snø som legger seg på. Bilderettighet: Ingrid@vestland_fk

Selv i områder av landet hvor det ikke er varslet store mengder snø, kan det likevel være skummelt. Observatørene som vurdere forholdene peker på at klarvær flere netter har dannet rim og kantkorn på overflaten mange steder. Dette skaper et dårlig underlag, og om det kommer ny snø oppå der, kan det skape farlige forhold.

- I deler av Sunnmøre og Indre Fjordane, Nord i Sogn og nord i Jotunheimen kan den nye snøen som kommer legge seg på et svakt lag av overflate rim og kantkornet snø. Det gjør at det kan være svært lett å løse ut skred på noen steder i disse områdene. Her må du være ekstra obs, forklarer Barfod.