Varme øker skredfaren

Varme øker skredfaren

Snøskredfaren øker til faregrad tre - betydelig skredfare - flere steder i Sør-Norge i siste del av påskeferien. Varmere vær bidrar til å øke skredfaren.

Sist oppdatert 30. mars 2024 kl 20.37
snøskred
HEMSEDAL: Dette snøskredet i Hemsedal gikk sannsynligvis fredag 29. mars. Foto Jørgen Aamot

– Andre påskeaften varsler vi betydelig skredfare (faregrad 3) også i Hallingdal, Vest-Telemark og Heiane. Skredfaren her styres hovedsakelig av middels store våte skred som kan løsne av seg selv. Grunnen er stedvis mye regn, og mangel på nattefrost som gir vannmettet snøoverflate, sier vaktleder i snøskredvarslingen, Markus Eckerstorfer.

Uendret i Jotunheimen

Han legger til at i Jotunheimen, som har hatt de mest krevende snøskredforholdene denne påsken, er det fortsatt vanskelige forhold og faregrad tre.

– Det endres ikke i Jotunheimen i løpet av de siste dagene i påsken. Et nedbørsområde passerer natt til søndag, og øker belastningen på det vedvarende svake lag av nedføyket overflaterim. Skred kan bli store og vi forventer noen naturlig utløste skred også. Under mildværsgrensen kan også middels store, våte skred løsne av seg selv, sier Eckerstorfer.

Hvor mye farligere er faregrad 3 sammenlignet med 2?

Vaktlederen forteller om de viktige forskjellene mellom faregrad 2 - moderat skredfare - og faregrad 3 - betydelig. Dette er de to faregradene som tar flest liv i snøskred.

– Faregrad 2 beskriver lokalt ustabile forhold hvor skredfaren ofte kan knyttes til visse terrengformer, som bratte konvekse heng eller bak rygger og rabber. Betydelig skredfare - faregrad 3 - derimot, beskriver generelt ustabile forhold hvor både utbredelsen av et skredproblem i terrenget ofte er større, og særlig konsekvensene fordi det forventes større skred. Husk også at skalaen øker eksponentielt, altså at 3 er dobbelt så farlig som 2. En studie fra Sveits har nylig vist at risikoen å bli tatt i skred i de mest utsatte himmelretninger og høyder tredobles mellom faregrad 2 og faregrad 3. Samtidig er risikoen utenfor de mest utsatte områdene ved en faregrad omtrent like høy som den totale risikoen ved faregrad 2. Derfor betyr faregrad 3 generelt ustabile forhold, og derfor må man gjøre egne vurderinger, sier Eckerstorfer.

Vått i vest og stabilt i nord

Inn i siste del av påsken er det varme som øker skredfaren på Vestlandet, og i Nord-Norge ligger det an til å bli enda mer stabilt mot neste uke.

– Skredfaren på Vestlandet knyttes til våte løssnøskred i lavere strøk, og et fokksnøproblem som er i ferd med å stabilisere seg i høytliggende områder med tørrsnø. På Nordvestlandet blir det litt mindre regn, men stort sett samme skredproblemer som lenger sør på Vestlandet. I Nordland og Nord-Norge går det mot mer stabile forhold mot påskemandag, i takt med stabilisering av fokksnøen fra før helgen. Noen steder kan fokksnøen har lagt seg over rim eller kantkorn, og på disse stedene forsinkes stabiliseringen, sier Markus Eckerstorfer.

Fullstendig skredvarsel finner du som alltid på varsom.no!

Publisert 30. mars 2024 kl 20.37
Sist oppdatert 30. mars 2024 kl 20.37
annonse
Relaterte artikler
skikjøring
Økende snøskredfare i Jotunheimen og Nord-Norge

Økende snøskredfare i Jotunheimen og Nord-Norge

snøskred på rundt fjell
Lågare faregrader i heile Noreg

Mot tryggare og meir stabile skredforhold

snøskred bratthet faregrad
Slik gjenkjenner du farene

Her går det oftere snøskred

helikopter over snøkledt fjell
Redningsaksjon på Sunnmøre

Advarer mot utglidning på hardt føre

snøskred
Fraråder ferdsel i skredterreng

Uforutsigbare skredforhold i Jotunheimen og Sogn

annonse
snøskred
– Nære på at det gikk skikkelig galt

Stort snøskred ved Rauddalstindane i Jotunheimen

IKKE PÅSKEKYLLING:  Deler av Sør-Norge sliter (fortsatt) med et rimlag, som enda ikke har stabilisert seg. Foto: Varsom
En høytid med skummelt rimlag

Daglige oppdateringer fra Varsom i påsken

bilde av rim
Etterlengtet påfyll av snø gir økt faregrad mot helgen

Rim skaper nye skredproblemer

to grupper på skitur i fjellet
Guidemøter, ny app, mer informasjon og flere observasjoner

Nye tiltak mot skredulykker i Troms

gutt i snøskred
Se den dramatiske filmen

– En uvirkelig opplevelse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen